Pentagon ontkent UFO-berging en onderzoek biologische resten buitenaards leven

De VS zouden buitenaardse vliegende objecten hebben geborgen en onderzocht. Deze beschuldiging werd onder ede uitgesproken door een voormalig medewerker van het Pentagon. Het hoofd van de UFO-autoriteit AARO is nu "diep teleurgesteld".

Het hoofd van het Pentagon-kantoor dat verantwoordelijk is voor het onderzoeken van UFO-incidenten heeft zich scherp gedistantieerd van de getuigenis van een hooggeplaatste ex-militair over een vermeend geheim bergingsprogramma. Hij noemde de beweringen van David Grusch "beledigend" voor personeel dat waarnemingen onderzoekt, schreef Sean Kirkpatrick op zijn persoonlijke LinkedIn-pagina. Zijn verklaring werd vrijdag op sociale media gedeeld. Kirkpatrick bevestigde de authenticiteit van de brief aan het Amerikaanse tijdschrift "Politico". Hij was "diep teleurgesteld"

Kirkpatrick, die een carrière als inlichtingenofficier heeft gehad, werd een jaar geleden benoemd tot hoofd van het Pentagon's All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), dat de taak had om onderzoeken naar niet-geïdentificeerde vliegende objecten (UFO's) te centraliseren. Het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn de afgelopen jaren door het Congres onder druk gezet om meldingen van (motoraangedreven) objecten die met ongebruikelijke snelheden of trajecten vliegen beter te onderzoeken om de nationale veiligheid te waarborgen. 

In zijn memo bekritiseerde Kirkpatrick veel van de uitspraken van Grush, die het geloof in buitenaards leven aanwakkerden en de krantenkoppen over de hele wereld haalden. "Voor alle duidelijkheid, AARO moet nog geloofwaardig bewijs vinden om claims van een reverse engineering-programma van niet-menselijke technologie te ondersteunen", schreef Kirkpatrick. Bovendien weigerde "de centrale bron van deze beschuldigingen" te spreken met AARO.

Grusch: "Biologische" buitenaardse resten gevonden
Tot een paar maanden geleden was Grusch verantwoordelijk voor de analyse van onverklaarde fenomenen, of kortweg UAP (Unidentified Aerial Phenomenon) - UFO's bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij kreeg ook informatie over een tientallen jaren durend Pentagon-project: namelijk het herstellen, onderzoeken en herbouwen van gecrashte UAP's. Zijn superieuren ontzegden hem directe toegang tot het project - en daarom besloot hij, volgens de ex-majoor, naar de media te gaan.

Volgens Grusch werden niet alleen de vliegende objecten van de aliens gevonden, maar ook de "biologische" overblijfselen van de buitenaardse piloten, zoals de voormalige agent van de geheime dienst beweerde tijdens een congreshoorzitting. Daar werd hem gevraagd of hij deze buitenaardse lijken zelf had gezien: "Nee, dat heb ik zelf niet gezien."

Pentagon ontkent - zelfs experts zijn sceptisch
Het Pentagon ontkende de aantijgingen van Grusch. Er zou geen verifieerbare informatie zijn dat een dergelijk programma ooit heeft bestaan of momenteel bestaat.

En experts als Adam Frank zijn ook erg sceptisch. De astrofysicus van de Universiteit van Rochester heeft een boek geschreven over de zoektocht naar buitenaardse wezens. Beweringen over geheime overheidsprogramma's zoals die van Grusch worden al meer dan 70 jaar gedaan, zei Frank tegen CNN: "Het is niet voor het eerst dat mensen zeggen: ik heb iets gehoord dat iemand van iemand anders heeft gehoord. Maar het geeft nooit bewijs!"

Volgens Frank zal de oorsprong van de meeste UAP's ooit opgehelderd worden - slechts in ongeveer zes procent wordt een verklaring gevonden.

Ex-gevechtspiloot: 'Waarnemingen zijn geen zeldzame geïsoleerde gevallen'
Een voorbeeld van zo'n geval is het zogenaamde "tic-tac"-fenomeen, een ovaalvormig wit object dat voor het eerst werd waargenomen in 2004 boven kalme wateren voor de kust van Californië door onder meer gevechtspiloot David Fravor, toen een squadron-kapitein. Hij maakte zelfs een video-opname, die nu openbaar is.

Maar jarenlang zijn deze waarnemingen verzwegen en genegeerd, vertelde Fravor aan het Congres. Dit gaat over nationale veiligheid: "Deze technologie was veel beter dan alles wat we hebben. We hebben het over iets dat in slechts enkele seconden de ruimte in en weer terug kan gaan. En we kunnen er niets aan doen."

Ex-gevechtspiloot Ryan Graves observeerde in 2014 ook voorheen onverklaarbare verschijnselen: "Deze waarnemingen zijn geen zeldzame geïsoleerde gevallen, ze zijn routine. Militair personeel en burgerpiloten, d.w.z. mensen wier leven afhangt van nauwkeurige informatie, doen vaak dergelijke waarnemingen." Graves pleit voor minder geheimhouding en een centrale plek waar alle UAP-waarnemingen worden geregistreerd, verwerkt - en altijd serieus worden genomen.