Polen en Litouwen willen vanwege Wagner hun grenzen met Wit-Rusland sluiten

Uit angst voor provocaties door Russische Wagner-huurlingen in Wit-Rusland, overwegen Polen en Litouwen de grenzen met het buurland te sluiten. "Deze overwegingen zijn reëel. Er is een mogelijkheid om de grens te sluiten", zei de Litouwse vice-minister van Binnenlandse Zaken Arnoldas Abramavicius tegen journalisten. De dag ervoor sprak de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski over de mogelijkheid van "volledige isolatie van Wit-Rusland".

Het reguliere verkeer aan de grens is al zeer beperkt door de sancties die Warschau en Minsk elkaar hebben opgelegd.

Litouwen en Polen hadden hun NAVO-bondgenoten herhaaldelijk gewaarschuwd dat Wagner-huurlingen zich onder meer konden voordoen als asielzoekers om de EU binnen te komen. "Dit kunnen groepen vluchtelingen zijn, migranten die op irreguliere wijze naar de grens zijn gestuurd, met als doel een soort van onrust aan de grens te veroorzaken", zei Abramavicius.

De voorzitter van de Poolse regeringspartij, Jarosław Kaczyński, zei vrijdag dat Wagner-strijders "niet voor de lol in Wit-Rusland waren". "Ze zijn er om verschillende soorten crises te veroorzaken, voornamelijk gericht tegen Polen", zei Kaczyński, eraan toevoegend dat Polen zijn verdedigingscapaciteiten had opgevoerd "zodat deze provocaties, deze activiteiten, geen kans van slagen hebben".