Pedersen sprint naar winst in Tour de France, net voor Philipsen

Mads Pedersen heeft de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam gezet. De 27-jarige Deen was nipt sneller dan Jasper Philipsen, die al drie keer eerder na de zege sprintte. Wout van Aert werd derde.

De achtste etappe van Libourne naar Limoges over 200 kilometer was een vlakke etappe met op het einde van de rit enkele klimmetjes van de vierde categorie. De finish liep ook wat omhoog en was er dus een één voor de sterke sprinters. Vroeg in de etappe waren er verschillende aanvallen, Mads Pedersen probeerde meermaals mee te springen in de vroege vlucht, maar de sprintersploegen lieten niet begaan en daarna ging er een kopgroep van drie weg.

Makkelijk te controleren door het peloton en de kopgroep met Tim Declercq , Anthony Turgis en Anthony Delaplace kreeg vijf minuten voorsprong. Bij de eerste tussensprint was er toch animo in het peloton. Nadat Jasper Philipsen de tussensprint won van het peloton zette Alpecin-deceuninck opeens door onder leiding van Mathieu van der Poel. Een kleine halve minuut namen ze op het peloton, waarna Jumbo-Visma het recht zette.

Daarna was er weer controle in het peloton en zakte de voorsprong geleidelijk. Kasper Asgreen probeerde in de laatste dertig kilometer nog naar de kopgroep toe te rijden, maar slaagde daar niet in. Op het laatste klimmetje van de dag trok Jumbo-Visma eens door, alleen de schade was niet groot. Het zorgde wel dat de kopgroep werd ingelopen, waarna er gesprint kon worden voor de dagzege. In de sprint trok Van der Poel de sprint aan voor zijn ploeggenoot Philipsen, maar het was Pedersen de snelste was op de oplopende finishstrook. De voormalig wereldkampioen pakte daarmee zijn eerste dagzege in de Tour de France.

Results powered by FirstCycling.com