Australië: psychedelica zoals xtc en paddo's op doktersadvies

Psychedelica kunnen nu in Australië worden voorgeschreven. Artsen kunnen recepten uitschrijven voor MDMA - dat wil zeggen xtc - om posttraumatische stressstoornis te behandelen. Daarnaast kan psilocybine worden toegediend aan mensen die lijden aan een moeilijk te behandelen depressie.

Psilocybine is het psychoactieve ingrediënt in paddo's. Het land heeft de twee medicijnen toegevoegd aan de lijst van goedgekeurde medicijnen van de Therapeutic Goods Administration.

Australië is het eerste land dat psychedelica op recept legaliseert. Het besluit is in februari bekend gemaakt. Onderzoekers in het land waren destijds verrast. Een van hen zei dat dit Australië "in de voorhoede van het onderzoek op dit gebied" plaatste. Experts wijzen er echter op dat de effectiviteit van de medicijnen en de omvang van de risico's nog wetenschappelijk moeten worden onderzocht. Ook in Europa wordt onderzoek gedaan naar hoe psilocybine kan helpen bij de behandeling van depressie.

De groeiende acceptatie heeft er ook toe geleid dat twee Amerikaanse staten wetgeving voor het gebruik ervan goedkeurden: Oregon was de eerste staat die het gebruik van psilocybine door volwassenen legaliseerde, en kiezers in Colorado hebben psilocybine in 2022 gedecriminaliseerd.

In 2018 classificeerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) psilocybine als een 'doorbraaktherapie', een label dat bedoeld is om de ontwikkeling en het testen van medicijnen voor de behandeling van een ernstige medische aandoening te versnellen. Toch heeft de American Psychiatric Association het gebruik van psychedelica voor behandeling nog niet goedgekeurd, en laat weten  dat de FDA nog geen definitief besluit heeft genomen.

"Er zijn zorgen dat de resultaten nog steeds onvoldoende zijn en klinische implementatie voorbarig is, dat incompetente of slecht uitgeruste artsen het veld zouden kunnen overspoelen en dat behandeling voor de meesten onbetaalbaar zal zijn," zei Dr. Paul Liknaitzky, directeur van het Clinical Psychedelic Lab aan de Monash University.

De medicijnen zullen duur zijn in Australië - ongeveer $ 10.000 kosten per patiënt voor behandeling.