Groningse gaskraan gaat dicht per 1 oktober, ontmanteling volgend jaar

De Groningse gaskraan sluit op 1 oktober van dit jaar, maar er blijven vijf gasputten nog een jaar open voor het geval we een strenge winter krijgen. Daarna komt er definitief een einde aan 60 jaar gaswinning in Groningen.

Staatssecretaris Vijlbrief is tevreden met het einde van de gaswinning. “Dit jaar doen we eigenlijk al wat iedereen wil: naar nul”, zegt hij. “Volgend jaar vullen we de put met beton.”

Er zijn nog steeds problemen en aardbevingen, benadrukt Vijlbrief. “De problemen van de Groningers zijn nog niet opgelost en helaas zullen de bevingen nog jaren doorgaan, maar de bron van alle ellende wordt vanaf oktober gesloten.”

Het kabinet kondigde in maart 2018 aan dat ze de gaswinning willen beëindigen vanwege veiligheidsoverwegingen. De aardbevingen hebben jarenlang grote schade veroorzaakt aan huizen en boerderijen.

Er was onduidelijkheid over het sluiten van de gaskraan en het dichten van de gasputten. Eerst was er sprake van een overgangsperiode tot 2030, maar door druk vanuit de Tweede Kamer en bevolking werd dit vervroegd naar 2022.

Staatssecretaris Vijlbrief wil dat de gasputten op 1 oktober 2024 worden ontmanteld. Momenteel is dit nog niet mogelijk door internationale onzekerheden. In noodsituaties kan er echter nog beperkt gas worden gewonnen bij voorspellingen van zeer strenge kou.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) reageert terughoudend omdat er nog putten openblijven. Ze maken zich zorgen over mogelijke stijgende energieprijzen en willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat er geen gas meer mag worden gewonnen. NAM-directeur Johan Atema beschouwt de sluiting als een belangrijk moment met twee kanten, waarbij hij erkent dat veel Groningers nog steeds lijden onder aardbevingsschade.

Inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen merkt op dat definitieve zekerheid pas in 2024 zal komen. Hij benadrukt echter dat het besluit van vandaag belangrijk is om een einde te maken aan de onzekerheid die invloed heeft op de gezondheid. Hoewel het sluiten van de gaskraan de dreiging van aardbevingen vermindert, verwacht hij nog steeds bevingen in de komende decennia, zij het minder frequent.

Alle huizen in het gebied moeten tegen 2028 zijn versterkt, maar volgens Kockelkoren wordt dit doel niet gehaald in het huidige tempo. Ook benadrukt hij dat oliemaatschappijen aansprakelijk blijven voor schade veroorzaakt door gaswinning.