XR-demonstratie:1579 aanhoudingen bij blokkade A12 Den Haag

Update 21.00 uur (politie): Vandaag werd voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion. Honderden politiemensen werden ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarbij is snel ingegrepen, waardoor de A12 rond 18.00 uur werd beëindigd. In totaal zijn 1579 mensen aangehouden.

Kort voor het middaguur verschenen actievoerders op de Utrechtsebaan en liepen de weg op. Zij hebben de tunnelbak die ze wilden blokkeren niet kunnen bereiken doordat de ME hen tegenhield voordat zij de tunnel in konden lopen. Vervolgens zijn zij voor de linie hun actie gestart. De politie heeft direct en meermaals de actievoerders gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan, kwetsbare personen werden actief aangesproken om te vertrekken. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten werden door de waterwerper nat gemaakt. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden. In totaal zijn 1579 personen aangehouden, waarvan 40 strafrechtelijk vervolgd worden.

De meeste actievoerders, 1539 personen, zijn aangehouden voor de Wet openbare manifestaties (WOM). Dit is echter volgens het OM een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen ziet het Openbaar Ministerie geen meerwaarde in strafvervolging. Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie. 40 personen zijn aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmeren, blokkeren, vernieling en belediging. Daarvan is een persoon aangehouden voor verzet bij aanhouding met letsel tot gevolg, hij beet een agent.

Onder de 1579 aangehouden actievoerders waren tien minderjarigen. Zij zijn met hun ouders of zelfstandig met de bus meegegaan. Net als bij de andere aangehouden personen die voor de WOM werden aangehouden, zijn hun gegevens niet geregistreerd en bij het verlaten van de bus direct heengezonden. Er is contact gezocht met de ouders of verzorgers en zij konden gebruikmaken van de geboden hulp. Eén van de minderjarigen is met zijn ouder overgebracht naar het hoofdbureau. Deze ouder behoort tot de groep van 40 personen die zijn aangehouden voor andere strafbare feiten. 

Bij de demonstratie waren meerdere bekende Nederlanders aanwezig. Onder de aangehouden actievoerders bevonden zich enkele BN'ers zoals Carice van Houten en Sieger Sloot.



Eerdere berichtgeving 13.34 uur: Ook vandaag demonstreert Extinction Rebellion weer op en rond de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag. Zo meldt Regio15.

Zij willen daarmee aandacht vragen voor wat zij de 'jaarlijkse subsidies aan de fossiele industrie' noemen. Volgens XR gaat het om een bedrag van 17 miljard euro per jaar, maar de overheid houdt het op 4,5 miljard. Het geld heeft deels ook de vorm van belastingvoordelen (i.p.v. subsidies die naar de rekeningen van de bedrijven overgemaakt worden).

In tegenstelling tot de vorige blokkade op 11 maart is het nu mooier weer, dus zullen de demonstranten nu niet door de kou bevangen raken als er weer waterkanonnen worden ingezet. Integendeel: mogelijk gaan er nu problemen ontstaan als demonstranten door de zon en warmtestraling op het asfalt door de hitte bevangen raken.

Uiteraard heeft de gemeente Den Haag bekend gemaakt dat het blokkeren van de weg niet is toegestaan, maar dat het Malieveld gebruikt mag worden als demonstratielocatie. En zoals gewoonlijk heeft Extinction Rebellion laten weten niet van hun plan af te willen wijken, en op de weg zelf te willen demonstreren. Het gaat hen daarbij ook om de symboliek van de locatie.

Normaliter staat er boven de Utrechtsebaan altijd 'supporters'; demonstranten die de groep beneden op het wegdek aanmoedigen en van eten en drinken voorzien door dat aan touwen te laten zakken. Om dat tegen te gaan heeft de gemeente ook dit keer weer zwarte hekken rond de Utrechtsebaan geplaatst, ondanks dat die de vorige keer massaal zijn gesloopt.

Een groep demonstranten heeft de afgelopen dagen de tocht naar Den Haag te voet gemaakt. De laatste etappe ging van Voorburg station naar Den Haag.

Rijkswaterstaat heeft het wegdek van de Utrechtse baan voorzien van een 'anti aanplak laag'. Dat weerhield een groep demonstranten niet om plaats te nemen op de rijbaan 'stad uit' van de Utrechtsebaan. Het verkeer is in beide richtingen afgesloten. De waterwerper van de (Duitse) politie zijn ter plaatse om in te grijpen. De politie heeft de demonstranten aangezegd dat degenen die de Utrechtsebaan blokkeren allemaal zijn aangehouden. Hierna zijn de waterwerpers ingezet, maar die lijken het alleen maar gezelliger te maken.