Valve legt uit wat er nieuw is in Counter-Strike 2

Min of meer uit het niets kwam Valve vandaag met de aankondiging van Counter-Strike 2, een officiële sequel op Counter-Strike, of eigenlijk op CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive), een doorontwikkelde en inmiddels 24 jaar oude mod van het computerspel Half-Life. Counter-Strike 2 zal dit jaar nog verschijnen als gratis upgrade voor CS:GO.

Het is lastig om Counter-Strike 2 te zien als een echte sequel aangezien het spel in essentie hetzelfde blijft. Wel draait het nu op de nieuwere Source 2-engine die de game er grafisch een stuk fraaier uit laat zien en enkele interessante features meebrengt zoals 'responsieve rook' wat in één van de filmpjes verderop wordt uitgelegd. Ook zijn een heleboel klassieke maps flink op de schop gegaan, met name met oog op verlichting en realistischere omgevingen en materialen.

Ook zal CS2 over een significant hogere tickrate beschikken, het mechanisme dat bepaalt hoe snel gebruikersinteracties daadwerkelijk op het scherm verschijnen. Een hogere tickrate levert een meer accurate en responsieve beleving op, wat vooral op hoog niveau van doorslaggevend belang kan zijn. In een drietal videos wordt uitgelegd wat er zoal nieuw is in Counter-Strike 2, bekijk ze hieronder. De game komt nog deze zomer uit.

CS:GO is momenteel ondanks zijn ouderdom nog steeds mateloos populair, op zowel streamingdiensten, eSports-evenementen maar ook gewoon als ijzersterke team-shooter voor met name PC. CS:GO is structureel het meest gespeelde spel op Valves eigen platform Steam, ten tijde van schrijven spelen 1.040.343 mensen een potje Counter-Strike. Wel is er steeds meer concurrentie van titels als Valorant en van games uit het populaire battle royale-genre.