Duitse bobsleeŽrs wereldkampioen in monobob en tweemansbob

In het Zwitserse St Moritz zijn de eerste medailles vergeven op het wereldkampioenschap bobsleeën. De vrouwen werkten vier runs af in de monobob, terwijl de mannen in de tweemansbob om het eremetaal streden.

Monobob vrouwen
In de eerste twee runs werd de toon gezet door de Duitse Laura Nolte. Ze was in beide afdalingen het snelst en bouwde zo 0,27 seconden voorsprong op ten opzichte van de Amerikaanse Kaillie Humphries, die in run één de snelste tijd nog met Nolte deelde. De Duitse Lisa Buckwitz volgde op 0,49 seconden en verder streed eigenlijk alleen de Australische Breeana Walker (+0,62) nog mee om het podium - Cynthia Appiah uit Canada gaf al 1,30 seconden toe.

Nolte wist haar voorsprong in run drie bijna te verdubbelen: het werd 0,48 seconden. Achter Humphries stond Buckwitz op 0,76 seconden, terwijl Walker met 0,90 seconden nog altijd zicht had op brons. Walker verdedigde haar vierde plek in run vier in elk geval, waarna Buckwitz zich met 0,20 seconden verzekerde van haar eerste grote medaille ooit. Humphries haalde met 0,32 seconden het zilver binnen, waarna Nolte het af mocht maken: ondanks een rommelige run pakte ze met 0,40 seconden de wereldtitel.

Tweemansbob mannen
De Duitser Johannes Lochner was met de enorme remmer Georg Fleischhauer vooral in run twee geweldig snel, waarmee hij 0,32 seconden voorsprong op kon bouwen ten opzichte van zijn langzaam van een kleine blessure herstellende landgenoot Francesco Friedrich en diens remmer Alexander Schüller. Thuisfavorieten Michael Vogt en Sandro Michel volgden op 0,39 seconden, voor de Britten Brad Hall en Taylor Lawrence (+0,48) en de derde Duitse slee met Christoph Hafer en Matthias Sommmer (+0,54).

Lochner en Fleischhauer vergrootten hun voorsprong in run drie naar 0,69 seconden ten opzichte van Friedrich en Schüller, die Vogt en Michel wel op slechts één honderdste achter zich hadden. Hall en Lawrence volgden op 0,84 seconden, voor Hafer en Sommer (+0,94).

In de vierde en beslissende run verdedigde Hafer zijn vijfde plek en wipte over Hall heen: de Brit was 0,07 seconden te langzaam. Vogt opende de aanval en pakte met 0,36 seconden de leiding en dus in elk geval een medaille voor eigen publiek, waarna Friedrich mocht proberen zijn achtste wereldtitel op rij te pakken. Hij dook 0,01 seconde onder Vogt's tijd door, maar dat leek niet genoeg om Lochner aan te vallen. Dat was inderdaad het geval: ondanks een run vol fouten pakte Lochner met 0,49 seconden de wereldtitel, samen met Fleischhauer.