Dubbele World Cup-zege langlaufster Andersson, Jouve wint voor eigen publiek

De beste langlaufers ter wereld streken de afgelopen dagen neer in het Franse skioord Les Rousses. Daar viel net op tijd genoeg sneeuw voor een mooie driedaagse aan wedstrijden, waarin het regelmatig spannend was en waarin ook het thuispubliek feest kon vieren.

10km vrije stijl, vrouwen
De verschillen waren erg klein in het eerste deel van de wedstrijd, waarin de Amerikaanse Jessie Diggins de eerste was die een echt snelle tijd noteerde. Ebba Andersson uit Zweden zat daar halverwege echter al tien seconden onder en zij wist het verschil uit te breiden: 20,5 seconden aan de finish, terwijl de Française Delphine Claudel zich er nog tussen wurmde en op 13,4 seconden van Andersson een prachtige podiumplek voor eigen publiek pakte.

10km vrije stijl, mannen
Het barstte bovenin het veld weer van de Noren, maar een van de vroeg startende van hen was het rapst van allemaal: Harald Østberg Amundsen bouwde zijn race perfect op en zag hoe de een na de ander vooral in het tweede stuk tijd verloor. Uiteindelijk kwam landgenoot Sjur Røthe nog het dichtst in de buurt: tweede op 11,9 seconden, voor William Poromää (+17,9). De Zweed was exact een seconde sneller dan de Noor Pål Golberg en pakte zo zijn eerste World Cup-podium ooit.

Sprint klassiek, vrouwen
Met Emma Ribom, Johanna Hagström, Maja Dahlqvist en Linn Svahn was het een redelijk Zweeds feestje in de finale, naast de Amerikaanse Julia Kern en de Noorse Kristine Stavås Skistad. Niks was uiteindelijk echter minder waar: Skistad voerde van begin tot eind het tempo op en de Noorse pakte op overtuigende wijze haar eerste World Cup-zege ooit, voor Ribom en Dahlqvist.

Sprint klassiek, mannen
Met Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Sivert Wiig hadden hier juist de Noren de overhand, met tegenstand van de Italiaan Federico Pellegrino, Edvin Anger uit Zweden en de Fransman Richard Jouve. Het was echter juist die thuisfavoriet die er een geweldig feest van maakte: in een zinderende eindsprint was hij Klæbo nét de baas en schonk hij het massaal aanwezige publiek de zege, voor Klæbo en Golberg.

20km massastart klassiek, vrouwen
In het eerste kwart van de race gingen de Finse Kerttu Niskanen, Ebba Andersson uit Zweden en de Noorse dames Astrid Øyre Slind en Ingvild Flugstad Østberg er vandoor, waarbij de Oostenrijkse Teresa Stadlober probeerde aan te haken. Dat lukte niet en voorin werden de Noorse dames gedropt door Andersson en Niskanen.

Even ging Niskanen er vervolgens af, maar de Finse sloot weer aan bij Andersson, terwijl het Noorse duo er bijna 50 seconden achter zat. Andersson werd niet meer bedreigd en pakte een indrukwekkende zege, de moegestreden Niskanen kwam dik twintig tellen later als tweede over de meet en Slind wist zoweer Østberg te kloppen in de sprint om plek drie.

20km massastart klassiek, mannen
Het tempo lag aanvankelijk niet al te hoog, maar ging richting de tien kilometer toch wel flink omhoog, waardoor er halverwege nog zeventien man min of meer in de kopgroep zaten. Die groep werd daarna flink gedecimeerd: de Noren Didrik Tønseth, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Sjur Røthe waren nog over, samen met de Fin Iivo Niskanen en William Poromää uit Zweden.

In de laatste kilometer voerde Klæbo het tempo met machtige halen op, maar de andere Noren werden er wel afgepierd door hun landgenoot. Niskanen sprintte naar de tweede plek, een voetlengte voor Poromää en met Tønseth en Røthe op de vierde en vijfde plek.