Rusland: OekraÔne slaat buitenlandse wapens op in kerncentrales

De Russische buitenlandse inlichtingendienst heeft Oekraïne beschuldigd van het opslaan van door het westen geleverde wapens in kerncentrales in het hele land. Volgens het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst, Sergey Naryshkin, doet Kyiv dat  omdat de Russische troepen de kerncentrales niet mogen aanvallen vanwege het gevaar van een nucleaire ramp.

Door de VS geleverde HIMARS-raketwerpers, luchtverdedigingssystemen en artilleriemunitie zouden zijn afgeleverd bij de kerncentrale van Rivne in het noordwesten van Oekraïne. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Sinds het begin van de oorlog staan de kerncentrales in Oekraïne centraal. Russische troepen namen al snel de controle over de kerncentrale van Zaporizhia - de grootste in Europa. Het gebied werd herhaaldelijk beschoten, waarvoor de strijdende partijen elkaar verantwoordelijk hielden. Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de locatie van de kerncentrale van Zaporizhia te gebruiken als de facto wapendepot. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor het risico van een nucleaire ramp door onbedachtzaam handelen tijdens de strijd in Oekraïne.