Trump tekent decreet tegen censuur social mediabedrijven

Amerikaanse President Donald Trump heeft een decreet getekend waarin hij de Amerikaanse overheid verplicht uit te zoeken of Social Mediabedrijven als Facebook, Instagram, Twitter en YouTube aansprakelijk kunnen worden gesteld voor inhoud door gebruikers als deze bedrijven censuur plegen en daarmee de vrijheid van meningsuiting aantasten. Volgens Trump worden deze bedrijven zelf de uitgever als zij selecteren op basis van bijvoorbeeld politieke kleur.

Binnen dertig dagen verwacht Trump resultaten van onderzoeken naar onder meer het verschil in mogelijkheden voor gebruikers om geld te verdienen op basis van hun politieke meningen. Dit lijkt vooral te wijzen naar YouTube, waar video's die politiek gezien rechts van aard zijn worden uitgesloten van het plaatsen van advertenties in hun video's. Ook wil hij dat gekeken wordt naar bijvoorbeeld de advertentieuitgaven van de overheid naar deze sites en of daarin ter goeder trouw gehandeld wordt.

Ook het beperken van 'viewpoint based speech' zal worden onderzocht. Er moet worden gekeken of deze bedrijven 'problematisch zijn voor overheidsuitingen', klantbedrog of 'andere slechte praktijken' zoals het strenger beoordelen van gebruikers die specfieke andere gebruikers volgen of het verwijderen van berichten van gebruikers omwille van de mening die hierin wordt verkondigd.

In 1996 trad een wet in werking die mediaplatformen beschermt tegen inhoud die door derden wordt geplaatst, maar van deze wet wordt nu misbruik gemaakt. Door het maken van censurerende keuzes worden de bedrijven namelijk een uitgever en niet langer een doorgeefluik. Censuur zou zich moeten beperken tot het beschermen van minderjarigen, obsceen materiaal en illegale praktijken. Het inperken van meningen zou maken dat dergelijke platformen buiten deze bescherming vallen.

Het hele balletje kwam aan het rollen toen Twitter besloot een waarschuwing te plaatsen bij een Tweet van de President, waarin hij stelde dat verkiezingen per post onbetrouwbaar zouden zijn en verkiezingsfraude in de hand zou werken. De waarschuwing linkte naar een bericht van Twitter, waarin vermeld staat dat Trump een ongefundeerde claim doet.

Techbedrijven vrezen dat een eventuele wetswijziging juist de vrijheid van meningsuiting zal inperken en maken zich op voor een gang naar de rechter.

Het volledige decreet vind je hier