Meeste FOK!kers vinden verbod op straatraces niet nodig

Drie weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sportdiscussie van de dag', waarin we wekelijks discussieren over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog terug op de discussie van vorige week en morgen is er weer een nieuw onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

Ditmaal vroegen we ons af of straatraces zoals de Isle of Man TT verboden moeten worden; er vallen immers ieder jaar doden. Toch lijken FOK!kers over het algemeen redelijk eensgezind waarin de fipo door JochemSjakie eigenlijk de toon wel zette: "Dat moeten ze toch lekker zelf weten?". FOK!sporteindredacteur heywoodu vindt daarnaast dat wij leken hier überhaupt weinig zinnigs over kunnen zeggen en noemt het geheel 'vrij simpel': "De coureurs die racen kennen de gevaren (honderd keer beter dan wij allemaal) en accepteren die gevaren. Niet verbieden dus.". Finger050 is iets onverschilliger alsmede minder subtiel: "Zolang die races zo georganiseerd zijn dat er geen onschuldige mensen aangereden kunnen worden rijden ze zichzelf maar te pletter."

Zelfbescherming
Maar suizebol benoemde dat liefhebbers van de sport hier júist weinig tot niets van kunnen vinden. De FOK!ker vergelijkt sommige fanatieke sportkijkers met gelovigen die zich te snel aangevallen voelen als het aankomt op hun 'religie', oftewel hun geliefde sport. Dit kan volgens suizebol zelf zo ver gaan, dat men in de ontkenning schiet wat betreft het gevaar en aantal dodelijke slachtoffers. "Zo fanatiek bezig zijn sommigen met hun sport dat ze van geen slachtoffers daarvan willen weten. Dan komt het indammen van die sport heel zwaar over op de betreffende personen. En zo is het dan ook moeilijk over te brengen op veel van de sporters en sponsoren die daarin investeren." De conclusie is simpel: "Inderdaad moeten dergelijke fanatieke sportbeoefenaren soms geremd worden t.b.v. zelfbescherming."

Interessant
Toch is er bij onze FOK!kers in elk geval een duidelijk besef van de gevaren. Sterker nog, dit is juist een deel van de aantrekkingskracht: "Dat het dodelijk kan zijn is onderdeel van de uitdaging. De coureurs weten ook allemaal dat het gevaarlijk is maar juist dat gevaar dat maakt het een interessante race. Met z'n allen rondjes rijden op een circuit is een stuk minder aantrekkelijk wat dat betreft", aldus SiGNe. FOK!ker met een kat-usericon OuweSok zegt dat de motorsport als geheel veranderingen heeft doorgemaakt en dat ook de mentaliteit niet meer hetzelfde is: "Voor road races als de Manx TT geldt dat ze wat achterlopen in de motorsportevolutie. Tot een paar jaar geleden werd het als een te verwachten verlies beschouwd dat er in de GP-racerij zo af en toe een dodelijk slachtoffer te betreuren was." Hieruit vormt nog snel een kortdurende discussie waarin men onderzoekt wie het laatste GP-slachtoffer dan is geweest (Luis Salom, 2016, red.). OuweSok weet wel waarom er minder slachtoffers vallen: "Deels door technische maatregelen maar ook omdat de rijders waarschijnlijk beter getraind zijn en meer als sportmensch te beschouwen zijn dan de avonturiers die decennia geleden de circuits te lijf gingen en zo af en toe verloren."

Maar het mooie is volgens hem juist dat je bij Manx races deze avonturiers nog wel ziet en dus vindt hij dat de traditie moet blijven. De coureurs kennen het circuit en de risico's.

Verbieden of niet?
Allemaal leuk en aardig als ze zichzelf te pletter rijden natuurlijk, maar anderen hebben daar wel degelijk last van, geeft Arashimashou aan en refeert naar 'de overheid' die zich onterecht overal tegenaan zou bemoeien: "De overheid die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud en de beschikbaarheid van het wegennet en in veel gevallen de ziekenhuizen waar de coureurs met spoed heen moeten worden gebracht." Hij vindt steun in FOK!ker babylon: "Ja, de overheid ziet liever niet dat je jezelf kapot rijdt. Wat een eikels zeg,  ". Also-von-Oder ziet vooral kansen; illegale straatracers moeten verplicht deelnemen aan de TT. Zo onderscheiden we het kaf van het koren en zullen we wel zien dat échte road racers mannen zijn en de illegale jochies gaan hun dood tegemoet. Het is maar net wat je wilt.

Tot slot user Spraypaint: "Ik had al een dag niets over een mogelijk nieuw verbod gehoord, ik dacht al, waar blijft het?" Nou, hier dus. Alsjeblieft. Morgen mag je miepen over een nieuw onderwerp want dan komt er weer eentje online!

Iedereen bedankt voor het meedoen en tot morgen!