FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 april 2020

Verstappen schittert in 'Australië'

Ook in Australië ligt de sport stil, dus na de openingsraces in februari geldt dat ook voor het Australische Supercars-kampioenschap - dat overigens, als er gewoon geracet wordt, al enige tijd live wordt uitgezonden op Ziggo Sport, uiteraard wel vroeg op de ochtend.

Ook daar is men aan het online racen geslagen en wel met de Supercars All Stars E-series. Zo goed als alle Supercars-toppers doen mee, zoals legende Jamie Whincup, goed voor zeven titels, tweevoudig en regerend kampioen Scott McLaughlin en oud-kampioenen Rick Kelly, Shane van Gisbergen en Mark Winterbottom, aangevuld met verder zo'n beetje het hele veld.

Woensdag reden de heren twee races op een virtueel Silverstone, waarna in enkele minuten de trip gemaakt werd naar Barcelona om ook daar twee keer te racen. Ook nu deden alle Supercars-coureur mee, maar er was één speciale gast: Max Verstappen was uitgenodigd door zijn Nieuw-Zeelandse online racemakker Van Gisbergen en hij deed mee.

We zullen niet alles verklappen, maar de Nederlander liet een meer dan uitstekende indruk achter. De races zijn hieronder in z'n geheel te kijken en zijn wat lengte betreft ook prima te behappen.

Race 1 in Silverstone

Race 2 in Silverstone

Race 1 in Barcelona

Race 2 in Barcelona

Bolsonaro ontslaat gezondheidsminister die hem verbeterde

Het zat er al even aan te komen, zeker met een ongekend autoritair figuur als president Jair Bolsonaro aan het roer, maar de gezondheidsminister van Brazilië is ontslagen: Luiz Henrique Mandette wilde wél flink optreden tegen het coronavirus en dat zinde Bolsonaro niet.

Waar de president van het land regelmatig feitelijke onzin uitkraamde, denk aan 'het is slechts een griepje', vormde Mandetta steeds meer het gezicht van de mensen die wél na konden denken. Bolsonaro wil de boel het liefst zo snel mogelijk volledig opengooien, ongeacht de gevolgen, want de economie gaat voor alles, terwijl Mandetta publiekelijk opriep om dat vooral níet te doen en gewoon voorzichtig te zijn.

Mandetta bestrijden met argumenten bleek geen optie meer voor Bolsonaro en wat er al even aan zat te komen was donderdag dan zover. Op Twitter liet Mandetta weten dat Bolsonaro hem te kennen had gegeven dat hij niet langer de gezondheidsminister is. Onlangs bekritiseerde de uiteraard populaire Mandetta de president nog wegens het volledig ingaan tegen simpele maatregelen als het houden van voldoende afstand.

Afgelopen weekeinde bracht Bolsonaro samen met Mandetta nog een bezoekje aan een tijdelijk ziekenhuis buiten hoofdstad Brasilia. De president liet daarbij nog maar eens zien niet vooraan te hebben gestaan bij het uitdelen van de intelligentie: hij deed zijn mondkapje af, liep een forse groep mensen in en stak zijn hand uit zodat mensen die konden zoenen - een vergelijkbare actie met die van Boris Johnson in maart, waarna de Britse premier in ernstige toestand op de intensive care belandde.

Wekenlang was het ritme ongeveer hetzelfde: Bolsonaro gooide er onzin uit, Mandetta kon de boel met feiten proberen te herstellen. "Brazilianen weten niet meer of ze naar hun gezondheidsminister of hun president moeten luisteren", sprak Mandetta zondag op TV.

Toen het aantal doden begon toe te nemen, riep Bolsonaro dat het virus weg leek te gaan: Mandetta moest hem tot de orde roepen. Bolsonaro gooide reclame online voor een onbewezen medicijn: Mandetta kon iedereen vertellen dat zoiets niet zomaar gebruikt moet worden. Nadat de minister wekenlang met feiten probeerde om het levensgevaarlijke gebral van Bolsonaro te weerstaan en mensen voor de acties van hun president te beschermen, is dat doek nu gevallen.

Vermoedelijk wordt oncoloog Nelson Teich de opvolger van Mandetta. Teich lijkt niet geheel verrassend flink aan de kant van Bolsonaro te staan en liet al doorschemeren dat maatregelen met rasse schreden opgeheven kunnen gaan worden, uiteraard zonder daarbij te vermelden dat Brazilië daardoor naar alle waarschijnlijkheid afstevent op een ware gezondheidsramp: in meerdere staten ligt de intensive care nu al zo goed als vol, het beroemde Maracanã is een veldhospitaal geworden en op begraafplaatsen werkt men met man en macht om genoeg graven beschikbaar te hebben.

Minecraft is de ideale ray tracing showcase

Vanaf vandaag is officieel de 'Minecraft with RTX' in bèta gegaan, een update die ray tracing en DLSS 2.0 support aan de game toevoegt. De update is voor spelers met Xbox Insider te downloaden in de Minecraft marketplace. Vergezeld met de aankondiging van deze bèta was de aankondigingstrailer op het YouTube-kanaal van Nvidia GeForce, die goed aantoont wat ray tracing in een game kan toevoegen.

Minecraft mag misschien inmiddels wel over zijn hoogtepunt zijn, het is met 180.000.000 verkochte exemplaren nog altijd veruit het best verkochte computerspel ooit. Met zijn bescheiden graphics en simplistische art stijl is Minecraft bij uitstek een geschikte kandidaat om te laten zien wat ray tracing kan doen voor de uitstraling in de gamewereld.

Minecraft with RTX (ray tracing uit)

Minecraft with RTX (ray tracing aan)

Voor Minecraft with RTX heb je een videokaart nodig die RTX-technologie ondersteunt. Momenteel zijn dat de kaarten uit de GeForce 20-reeks van Nvidia, met GPU's zoals de 'bescheiden geprijsde' GeForce RTX 2060 en monsterkaarten als de GeForce RTX 2080Ti, respectievelijk met prijskaartjes van zo'n 400 en 1400 euro.

Ergens vorig jaar bracht Nvidia nieuwe drivers uit voor de GTX-serie zodat ook die kaarten ray tracing zouden ondersteunen. Dat blijkt echter slechts een soort formaliteit, de techniek is veel te zwaar om enigszins fatsoenlijk op de oudere kaarten van Nvidia te draaien. Microsofts Xbox Series X ondersteunt eveneens ray tracing en toonde in een recente demonstratie van de nieuwe console de techniek in Minecraft al eens. Bekijk de bèta-aankondigingstrailer hieronder.

ISU zet definitieve streep door uitgestelde schaatswk's van 2020

De internationale schaatsunie (ISU) heeft de uitgestelde wereldkampioenschappen van afgelopen winter definitief geschrapt. De WK's Shorttrack, Kunstrijden en Synchroonschaatsen konden niet worden verreden vanwege het coronavirus, maar zouden mogelijk aan het begin van het nieuwe seizoen worden ingehaald. Dat scenario is nu van de baan.

De beslissing is donderdag genomen op een online vergadering van de ISU-raad. Tijdens het overleg is de conclusie getrokken dat een uitstel van de 'lopende' wereldkampioenschappen niet mogelijk is. In de februari werd het WK Shorttrack afgelast, die half maart in Seoul plaats zouden vinden. Daarna volgde het WK Kunstrijden (16-22 maart in Montréal) en het WK Synchroonschaatsen (3-5 april in Lake Placid).

Op 28 april zal het hoofdbestuur van de ISU, onder leiding van voorzitter Jan Dijkema, opnieuw vergaderen. Dan gaat het onder meer over de gevolgen van de coronacrisis voor de wedstrijdkalender van het nieuwe seizoen. "Het doel is om alle opties uit te werken die geschikt zijn voor de verschillende scenario's en zodoende de onzekerheid tot het strikte minimum te beperken", laat de ISU in een verklaring weten.

Het eerstvolgende WK Shorttrack staat voor maart 2021 in Rotterdam Ahoy op het programma.

Voorzitter internationale gewichthefbond opgestapt

De voorzitter van de internationale gewichthefbond IWF is opgestapt. Tamas Ajan wordt onder meer beschuldigd van corruptie. Vanwege een onderzoek naar deze misstanden zat hij al een schorsing uit van drie maanden.

De inmiddels 81-jarige Hongaar trekt al 20 jaar aan de touwtjes bij de bond. In een Duitse tv-documentaire werden verschillende misstanden bij de bond aan het licht gebracht: overtreding van dopingreglementen, matchfixing, zwart geld en corruptie. Dit zou allemaal gebeurd zijn met medeweten van de afgetreden voorzitter. Ajan zelf ontkent alle beschuldigingen.

Britse veteraan (99) haalt £15 miljoen binnen met sponsorloop

De Britse veteraan Captain Tom Moore (99) heeft met een sponsorloop nu al meer dan £3.000.000 (bedrag om 20:30 uur bekend gemaakt) bij elkaar gelopen om de National Health Service (NHS) te helpen het Coronavirus te bestrijden. Moore begon zijn actie om het personeel van de NHS te ondersteunen omdat hij goed door hen was geholpen bij de behandeling van een gebroken heup en kanker. 

Zijn doel was om voor het eind van deze maand 100 keer de lengte van zijn tuin (25 meter) te lopen om £1.000 op te halen. Omdat hij zeer slecht ter been is en gebruik maakt van een looprek deelde hij de sponsorloop op in 10 delen.  

Goed en wel onderweg waren er al duizenden donaties binnen en stond de teller al op meer dan een miljoen. Momenteel hebben 96.000 mensen een donatie gedaan en heeft Moore aangegeven niet te stoppen na 100 keer. Hij heeft nu plannen om er dan nog 100 tuinlengtes aan toe te voegen.

Captain Moore is te volgen via https://twitter.com/captaintommoore

Update 22:10 uur:
Momenteel al £9,565,436.17 

Update 18:45 uur:
£15,000,618.69 door 750699 donateurs

SimCity goes cyberpunk in Industries of Titan

Industries of Titan is een nieuwe citybuilder/strategy-game van Brace Yourself Games, een indie-ontwikkelstudio uit Canada. Het spel combineert een industriële building-en-management-sim met RTS-elementen, verpakt in een futuristische, Cyberpunk-achtige setting.

"Bouw een uitgestrekte industriële stad. Ontwerp krachtige fabrieken en concurreer met andere corporaties om grondstoffen, territorium en macht te vergaren. Ga de confrontatie aan met behulp van ruimteschepen, technologie, invloed of pure productiviteit van je fabrieken om jouw aandeel in de Industrieën van Titan te claimen", zo luidt de beschrijving op de website.

Ontwikkelaar Brace Yourself, die mensen mogelijk kennen van hun succesvolle titel Crypt of the NecroDancer, beschrijft op zijn website nog enkele features van het spel. Zo is de gameplaystijl "real-time with pause" en moeten spelers een balans zien te vinden tussen de behoeftes van werkers, fabrieken en gebouwen om een efficiënte en machtige economie op te bouwen. Steden kunnen verdedigd worden met turrets, schilden, thrusters en ander wapentuig om zwaktes van je metropool te minimaliseren.

Het spel is al een aantal jaar in ontwikkeling maar verschijnt nu in Early Access in de Epic Game Store, waar geïnteresseerden voor €24,99 meteen met de game aan de slag kunnen. Een release op Steam staat ook op de planning, maar dan pas in 2021. Bekijk de Early Access-trailer hieronder.

Limburger (27) opgepakt voor in brand steken Ger van Zundert

De politie heeft woensdag 15 april een 27-jarige man uit Heerlen aangehouden. Hij wordt verdacht van de betrokkenheid in de zaak van de Bredanaar Ger van Zundert. Die overleed op 9 april 2019 na in brand te zijn gestoken in zijn bedrijf in Breda. Een 51-jarige Bredanaar meldde zich destijds de volgende dag op het politiebureau en zit vanaf die tijd vast.

Opsporing Verzocht besteedde eerder dit jaar opnieuw aandacht aan de zaak. Daarin werd de hulp van het publiek gevraagd bij het opsporen van twee mannen die, naast de hoofdverdachte, betrokken zouden zijn bij de dood van Ger van Zundert. Mede dankzij tips die toen binnenkwamen is gisteren de verdachte aangehouden. Het onderzoek duurt voort, de recherche is nog op zoek naar een derde verdachte.

Pride Amsterdam afgeblazen vanwege coronavirus

De Pride Amsterdam-feesten, inclusief de Canal Parade, gaan niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie zojuist bekend gemaakt. Ze zouden eind juli plaatsvinden.

De stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) zegt dat het niet verantwoord en ook niet haalbaar is om het evenement door te laten gaan. 'We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan', zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel.

Honderdduizenden mensen
Zo is er volgens Huffnagel geen anderhalve meter afstand te houden. 'Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.'

Mocht de overheid wel zeggen dat er eind juli grote evenementen mogen plaatsvinden, dan is de verwachting dat veel organisaties geen geld hebben voor een feest of een boot. 'De LHBT-horeca in het hele land krijgt momenteel zware klappen', stelt Huffnagel.

Subsidie
In overleg met de gemeente is daarom besloten om de 25ste editie van Pride Amsterdam pas in 2021 te organiseren. Ook mag de stichting Amsterdam Gay Pride, omdat er al uitgaven zijn gedaan en geen inkomsten zijn, tachtig procent van het door de gemeente gegeven subsidiebedrag houden. Daarmee moet 'een gedeelte van het verlies in 2020' gedekt worden.

'Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen ten opzichte van onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen die Pride Amsterdam elk jaar weer mogelijk maken', zegt Huffnagel. 'Ik ben uiteraard diepbedroefd over het niet doorgaan, maar ik weet ook dat dit het enige juiste besluit is dat we hebben kunnen nemen.'

Botenparade
Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben weten te bemachtigen, blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus 2020 door de grachten varen, maar een jaar later, op 7 augustus 2021.

Pride Amsterdam zou in eerste instantie dit jaar negen dagen duren, van van 25 juli tot en met 2 augustus.

De Canal Parade 2019 in beeld  (Foto: Ronald Huiberse)
De Canal Parade 2019 in beeld (Foto: Ronald Huiberse)

'Megadeal van minimaal 280 miljoen lonkt voor Tottenham dankzij Amazon'

Amazon gaat de samenwerking met Tottenham Hotspur mogelijk flink intensiveren. De techgigant, die momenteel al een documentaire bij de Engelse topclub aan het schieten is, aast op de naamrechten van het nieuwe stadion van the Spurs.

Voorzitter Daniel Levy verlangt volgens de Daily Mail een minimumbedrag van 28 miljoen euro per seizoen voor een periode van minimaal tien jaar.

Amazon is niet de enige gegadigde om een nieuwe naam voor het stadion aan te dragen. Nike, de kledingsponsor van Tottenham, zou eveneens interesse hebben om de naamrechten van het stadion aan te schaffen.

Het is nu echter vooral Amazon dat prominent in beeld is. Naar verluidt heeft het miljardenbedrijf al aangeklopt bij Tottenham om eventuele samenwerking te bespreken.

Hoewel een overeenstemming mede vanwege de coronacrisis nog lang niet zeker is, lijkt Amazon een serieuze kanshebber om de rechten te krijgen van de naam van het stadion.

Tottenham speelde jarenlang op White Hart Lane, maar sinds vorig jaar worden de thuiswedstrijden in het Tottenham Hotspur Stadium afgewerkt.

Naast Amazon en Nike zouden er nog meer kandidaten zijn, maar welke bedrijven dit zijn, is vooralsnog onbekend. Wat de naamrechten zo aantrekkelijk maken, is het feit dat het stadion voor diverse doeleinden wordt gebruikt.

Naast voetbalwedstrijden vinden er ook NFL-wedstrijden en andere evenementen plaats, zoals concerten.

Meeste FOK!kers vinden verbod op straatraces niet nodig

Drie weken geleden startten we met de nieuwe rubriek 'FOK!sportdiscussie van de dag', waarin we wekelijks discussieren over sport en de hot topics in de sportwereld. Vandaag blikken we nog terug op de discussie van vorige week en morgen is er weer een nieuw onderwerp waarmee jullie het weekend in kunnen.

Ditmaal vroegen we ons af of straatraces zoals de Isle of Man TT verboden moeten worden; er vallen immers ieder jaar doden. Toch lijken FOK!kers over het algemeen redelijk eensgezind waarin de fipo door JochemSjakie eigenlijk de toon wel zette: "Dat moeten ze toch lekker zelf weten?". FOK!sporteindredacteur heywoodu vindt daarnaast dat wij leken hier überhaupt weinig zinnigs over kunnen zeggen en noemt het geheel 'vrij simpel': "De coureurs die racen kennen de gevaren (honderd keer beter dan wij allemaal) en accepteren die gevaren. Niet verbieden dus.". Finger050 is iets onverschilliger alsmede minder subtiel: "Zolang die races zo georganiseerd zijn dat er geen onschuldige mensen aangereden kunnen worden rijden ze zichzelf maar te pletter."

Zelfbescherming
Maar suizebol benoemde dat liefhebbers van de sport hier júist weinig tot niets van kunnen vinden. De FOK!ker vergelijkt sommige fanatieke sportkijkers met gelovigen die zich te snel aangevallen voelen als het aankomt op hun 'religie', oftewel hun geliefde sport. Dit kan volgens suizebol zelf zo ver gaan, dat men in de ontkenning schiet wat betreft het gevaar en aantal dodelijke slachtoffers. "Zo fanatiek bezig zijn sommigen met hun sport dat ze van geen slachtoffers daarvan willen weten. Dan komt het indammen van die sport heel zwaar over op de betreffende personen. En zo is het dan ook moeilijk over te brengen op veel van de sporters en sponsoren die daarin investeren." De conclusie is simpel: "Inderdaad moeten dergelijke fanatieke sportbeoefenaren soms geremd worden t.b.v. zelfbescherming."

Interessant
Toch is er bij onze FOK!kers in elk geval een duidelijk besef van de gevaren. Sterker nog, dit is juist een deel van de aantrekkingskracht: "Dat het dodelijk kan zijn is onderdeel van de uitdaging. De coureurs weten ook allemaal dat het gevaarlijk is maar juist dat gevaar dat maakt het een interessante race. Met z'n allen rondjes rijden op een circuit is een stuk minder aantrekkelijk wat dat betreft", aldus SiGNe. FOK!ker met een kat-usericon OuweSok zegt dat de motorsport als geheel veranderingen heeft doorgemaakt en dat ook de mentaliteit niet meer hetzelfde is: "Voor road races als de Manx TT geldt dat ze wat achterlopen in de motorsportevolutie. Tot een paar jaar geleden werd het als een te verwachten verlies beschouwd dat er in de GP-racerij zo af en toe een dodelijk slachtoffer te betreuren was." Hieruit vormt nog snel een kortdurende discussie waarin men onderzoekt wie het laatste GP-slachtoffer dan is geweest (Luis Salom, 2016, red.). OuweSok weet wel waarom er minder slachtoffers vallen: "Deels door technische maatregelen maar ook omdat de rijders waarschijnlijk beter getraind zijn en meer als sportmensch te beschouwen zijn dan de avonturiers die decennia geleden de circuits te lijf gingen en zo af en toe verloren."

Maar het mooie is volgens hem juist dat je bij Manx races deze avonturiers nog wel ziet en dus vindt hij dat de traditie moet blijven. De coureurs kennen het circuit en de risico's.

Verbieden of niet?
Allemaal leuk en aardig als ze zichzelf te pletter rijden natuurlijk, maar anderen hebben daar wel degelijk last van, geeft Arashimashou aan en refeert naar 'de overheid' die zich onterecht overal tegenaan zou bemoeien: "De overheid die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud en de beschikbaarheid van het wegennet en in veel gevallen de ziekenhuizen waar de coureurs met spoed heen moeten worden gebracht." Hij vindt steun in FOK!ker babylon: "Ja, de overheid ziet liever niet dat je jezelf kapot rijdt. Wat een eikels zeg,  ". Also-von-Oder ziet vooral kansen; illegale straatracers moeten verplicht deelnemen aan de TT. Zo onderscheiden we het kaf van het koren en zullen we wel zien dat échte road racers mannen zijn en de illegale jochies gaan hun dood tegemoet. Het is maar net wat je wilt.

Tot slot user Spraypaint: "Ik had al een dag niets over een mogelijk nieuw verbod gehoord, ik dacht al, waar blijft het?" Nou, hier dus. Alsjeblieft. Morgen mag je miepen over een nieuw onderwerp want dan komt er weer eentje online!

Iedereen bedankt voor het meedoen en tot morgen!

Sanquin: ongeveer 3% van donors heeft corona antistoffen

Uit onderzoek dat Sanquins prof. dr. Hans Zaaijer afgelopen weken heeft gedaan, blijkt dat ongeveer 3% van Nederlandse donors nu antistoffen tegen het coronavirus heeft, en dus eerder besmet is geweest. Dat is de voorlopige conclusie die vandaag, 16 april, naar buiten gekomen is.

Afgelopen week onderzochten Zaaijer en zijn team ongeveer 4000 bloed- en plasmadonaties die bij Sanquin gegeven werden op aanwezige antistoffen. Donors zijn tussen de 18 en de 75 jaar, en moesten minstens twee weken klachtenvrij zijn.

Indicatief getal
Zaaijer: “We zijn net iets over de helft van onze eerste meting, vandaar we die 3% nog als voorlopig cijfer moeten zien. Over een aantal weken gaan we opnieuw een meting doen, zo brengen we in kaart hoe snel het aantal mensen met antistoffen, en daarmee hopelijk immuniteit, toeneemt.” Voor de test wordt een klein deel van de bloeddonatie toegevoegd aan nagemaakt viruseiwit. Als er antistoffen daarin aanwezig zijn, dan treedt er een kleurreactie op. “Het is echt monnikenwerk, zoals dat op het laboratorium van Sanquin wordt uitgevoerd.”

Representatief voor Nederland
De 3% is een indicatief getal, op basis van ruim 4000 donaties. De eerste meting wordt voortgezet tot er 7000 metingen verricht zijn. Naar verwachting volgende week kan Sanquin een nog betere weerspiegeling geven van de immuniteit van de Nederlandse bevolking. “Het virus verspreidt zich via de lucht en direct contact, dus de mate van besmetting zal hetzelfde verlopen bij donors vergeleken met niet-donors.”, licht Hans Zaaijer toe. “Er zat voldoende tijd tussen de uitbraak van het coronavirus en deze meting voor de eerste donors om ziek te worden, te genezen en fit genoeg te zijn om te kunnen doneren. Daarmee is deze uitslag een goede eerste indicatie. Het wordt interessanter om over 4 weken de test te herhalen, zodat we kunnen zien hoe de groei verloopt. Dan zullen meer donors, verwacht ik, het virus hebben gehad.”

Betrouwbare test
De betrouwbaarheid van de test is nog op twee verschillende manieren gecontroleerd. Zaaijer: “We hebben de test ook uitgevoerd op het plasma van de donors die momenteel plasma komen doneren nadat ze een, met een PCR test bewezen, corona-infectie hebben doorgemaakt en zijn genezen. Die hebben dus gegarandeerd antistoffen in hun bloed. Dat bleek ook uit de test: 100% van de antistoftesten verkleurden bij deze groep.”

De andere controle is mogelijk omdat Sanquin van alle donors een archief heeft van hun eerdere donaties. Als de test nu bij een donor antistoffen aantoont, doen we het nog een keer met een donatie van diezelfde donor ruim voordat corona in het land was. Die zouden dus allemaal negatief moeten testen. “Als de oude samples ook verkleurden, slaat de test blijkbaar ook op iets anders aan dan corona alleen”, legt Zaaijer uit.

De uitkomst was goed: bij ongeveer 90% bleek de antistoffentest correct. “Een kleine afwijking is in wetenschappelijk onderzoek geoorloofd. De test is ruimschoots betrouwbaar genoeg. Maar dit legt wel gelijk goed bloot, waarom we nog geen persoonlijke diagnoses kunnen meedelen hieruit. Er is simpelweg nog geen test die puur op basis van antistofreactie 100% zekerheid kan geven over een besmetting.”

Sanquin: ongeveer 3% van donors heeft corona antistoffen (Foto: Sanquin / Bas de Meijer)
Sanquin: ongeveer 3% van donors heeft corona antistoffen (Foto: Sanquin / Bas de Meijer)

Man ontkomen aan de dood doordat wapen weigert

Woensdagmorgen vroeg kreeg een 54-jarige inwoner uit Ridderkerk de schrik van zijn leven. Hij was op weg naar zijn werk toen een onbekende man een vuurwapen op hem richtte en de trekker overhaalde. Het wapen weigerde waarna een worsteling ontstond en het slachtoffer met het wapen een klap op zijn hoofd kreeg. De politie is op zoek naar getuigen. 

Rond half zeven ging de man naar zijn werk. Vlak bij zijn woning aan de Ringdijk werd hij belaagd door een nog onbekende getinte man die een zwarte hoodie droeg en een capuchon. Deze man stapte vervolgens in een donkerkleurige Renault Megane, die werd bestuurd door een tweede verdachte.

De auto is later teruggevonden aan de Zevenoord in Rotterdam en veiliggesteld. Door de Forensische Opsporing wordt nader onderzoek aan de wagen verricht. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of een tipformulier in te villen. 

'PlayStation 5 krijgt lancering met gelimiteerde kwantiteit consoles'

Bronnen van Bloomberg geven aan dat Sony zich klaarmaakt voor een gelimiteerde lancering van PlayStation 5. Tot het einde van het fiscale jaar, dat eindigt in maart 2021, ligt het aantal consoles tussen de vijf en zes miljoen.

Voor PlayStation 4 was dit nog ruim zeven miljoen consoles. Dit zou deels komen door de hogere prijs van de nieuwe console, die rond de vijfhonderd dollar moet komen liggen. De productiecapaciteit is overigens niet beïnvloedt door de coronacrisis, maar de promotieplannen wel.

De manier waarop de DualSense controller is onthuld, kwam volgens de bronnen omdat Sony het ontwerp moest delen met ontwikkelaars. Uit angst voor leaks besloot Sony het ontwerp dus maar bekend te maken. In juni moet op grote schaal de productie van PlayStation 5 beginnen, dus voor die tijd wordt met dezelfde logica ook het ontwerp van de console zelf bekendgemaakt.

Het is afwachten geblazen en neem bovenstaande zoals altijd met een korreltje zout.

PlayStation DualSense Controller

Koe in de wei blijft vergunningvrij

Boeren die hun koeien in de wei laten grazen hebben daar geen aparte vergunning voor nodig omdat beweiden al onderdeel is van de vergunning voor stalemissies. Dit hebben de provincies vandaag bekrachtigd. De 12 provincies vinden dat het beweiden van vee een normaal onderdeel is van het boerenbedrijf.

Normaal onderdeel van de bedrijfsvoering
Gedeputeerde Henk Jumelet uit Drenthe: “Het beweiden van weilanden door vee is al sinds jaar en dag een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering in de veehouderij. De Nederlandse samenleving hecht er dan ook aan, dat er vee in het landschap aanwezig en zichtbaar blijft. Beweiden is ook in termen van stikstofemissie gunstiger dan het compleet op stal houden van het vee, waarbij urine en vaste mest vermengd raken in de stal. In dat proces komt er stikstof vrij.”

Hoe gaat het in zijn werk?
De minister en de provincies redeneren dat boeren in hun stalvergunning al een vergunning hebben voor het houden van hun dieren, inclusief de uitstoot die daarbij vrijkomt. In lijn met het advies van de Commissie Remkes stellen de provincies zich op het standpunt dat beweiden daardoor niet kan leiden tot meer uitstoot dan al in de stalvergunning is beoordeeld. Een afzonderlijke vergunning volgens de Wet Natuurbescherming voor het beweiden zou dan ook dubbel zijn. Lopende en nieuwe vergunningaanvragen voor stallen worden door de provincies alleen beoordeeld op de uitstoot die vrijkomt uit de stallen. Handhavingsverzoeken die bij de provincies zijn binnengekomen doordat er onduidelijkheid bestond over de regels rondom beweiden zullen door de provincies worden afgewezen.

Toetsen aan de praktijk
Vanaf nu werken provincies in het hele land volgens deze afspraken over het beweiden. Dit zal betekenen, dat de provincies een losse aanvraag voor beweiden in combinatie met stalemissies zullen weigeren voor de beweidingsemissie, met begeleidende berichtgeving dat een vergunning hiervoor niet vereist is (een zogeheten 'positieve weigering'. Wanneer een veehouder weidegang gebruikt als emissiereducerende techniek in de aanvraag van een stalvergunning, dan kan dit nog steeds.

Drents Landbouwcollectief is blij en kijkt vooruit
“Wij zijn blij dat deze onzekerheid voor onze achterban is weggehaald en volgen de motivatie van onze gedeputeerde. Dit biedt perspectief, ook al zijn er nog de nodige urgente hobbels te nemen in dit dossier”, aldus Jan Bloemerts van LTO Noord. Ook de Farmers Defence Force (FDF), regio Drenthe is blij. “Wij hadden ook niets anders verwacht dan deze uitkomst. De uitspraak van de rechter was natuurlijk totaal onpraktisch en onwerkbaar”, zegt Meine Jongschaap van de FDF. Roy Meijer van het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) hoopt op meerdere positieve berichten in dit hoofdpijndossier die in lijn zijn met dit bericht. “De gesprekken met de provincie zijn in volle gang over bijvoorbeeld extern salderen. Ook hier gaan wij ervan uit dat de provincie wil werken aan perspectief voor de landbouw, net zoals nu bij beweiding”, aldus Roy Meijer.

IGJ: 'Zorgmedewerkers met milde klachten, laat je testen'

Er zijn meer COVID-19 testen beschikbaar voor zorgmedewerkers. Daarom kunnen zorgmedewerkers zich laten testen als zij klachten als hoesten, verkoudheid of koorts hebben. De veiligheid van zorgmedewerkers is van groot belang, omdat deze medewerkers ook het virus kunnen overdragen op kwetsbare cliënten. De inspectie vraagt aan zorgmedewerkers om gebruik te maken van deze extra testmogelijkheid. Daarbij verwacht de inspectie dat zorgbestuurders hun medewerkers een snelle triage en toegang tot een testlocatie bieden.

GGD’en zijn klaar om zorgmedewerkers te testen
De GGD’en zijn klaar om zorgmedewerkers te testen op de daarvoor ingerichte testfaciliteiten. Alle zorgmedewerkers met klachten die zich aanmelden via de geëigende routes zullen door de lokale GGD worden geregistreerd en getest als dat uit de aangeleverde triage volgt. Mocht dit bij grote toestroom leiden tot te ver oplopende wachttijden, organiseren de GGD’en bijstand.

Voor de triage zijn de instellingen (via bedrijfsarts of arbodienst) zelf verantwoordelijk. De GGD registreert alle aanmeldingen en gaat deze inplannen voor testafname. Deze werkwijze betekent dat de GGD’en zich alleen de triage doen als er geen (bedrijfs-)arts is die dat kan doen. Daarnaast kan ook de eigen huisarts deze test aanvragen. Dat maakt dat de artsen infectieziektebestrijding van de GGD zich volledig kunnen concentreren op de positieve uitslagen.

Supersnelrecht: 8 weken cel voor coronaspuger

De politierechter in Middelburg heeft woensdag bij een supersnelrechtzitting een man een celstraf opgelegd van acht weken, waarvan vier weken voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De man werd veroordeeld in verband met een corona gerelateerd misdrijf. Het was de eerste zaak van een ‘coronaspuger’ die in Zeeland werd behandeld.

De verdachte moest zich bij de politierechter verantwoorden via een videoverbinding vanuit de penitentiarie inrichting Torentijd in Middelburg. De man spuugde in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april naar twee politieagenten en verzette zich tegen de aanhouding. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij spuugde, omdat de politieambtenaren daardoor het risico lopen besmet te raken met het coronavirus.

De man dient beide politieagenten 400 euro schadevergoeding te betalen.

Vrouw die liefdesrelatie met kroonluchter heeft verliest discriminatiezaak

Amanda Liberty, 35 jaren jong en in een relatie met een kroonluchter. De Britse heeft een extreme fascinatie voor met name antieke kandelaars en kroonluchters en is verliefd op Lumière, haar favoriete, ruim negentig jaar oude kroonluchter.

Allemaal leuk en aardig, maar een columniste van het Britse rioolblaadje The Sun gooide er vorig jaar een column in waarin Liberty afgeschilderd werd als gek. Dat vond de kroonluchterofiel zeer kwetsend en details klopten volgens haar niet. Zo schreef Moore dat Liberty getrouwd was met Lumière, maar dat is natuurlijk onzin: "Ik heb er alleen een relatie mee."

Objectum-seksualiteit (OS) is een officiële geaardheid en dus vindt Liberty dat The Sun te ver is gegaan. Ze stapte naar mediawaakhond IPSO, maar die heeft nu geconcludeerd dat van discriminatie geen sprake was. Volgens IPSO gelden de persregel alleen voor mensen die zich aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde of het andere geslacht, dat is hier niet het geval.

Bovendien heeft Liberty in de media al geruime tijd openhartig over haar relatie gesproken, wat volgens IPSO haar goed recht is. Moore had dan echter ook het recht om daar weer op te reageren in een column die men 'hooguit een beetje verontrustend en een beetje beledigend' noemt. Men gaat echter niet over smaak en fatsoen, slechts over daadwerkelijke regels, en die zijn niet overtreden.

Als je zin hebt om meer te lezen over Liberty, die zo heet omdat ze ooit stapelgek was op een replica van het Vrijheidsbeeld, kun je terecht bij De Stentor. Dat kun je ook gewoon niet doen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Chandelier love is beautiful. 😍❤️.

Een bericht gedeeld door Amanda Liberty (@chandelieraliberty) op3 Okt 2018 om 6:54 (PDT)

COVID-19: 1061 nieuwe besmettingen en 181 doden, totaal 29.214 en 3315

Tot en met 16 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 29.214 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1061 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 9309 (+182) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 181 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3315 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Olifant Buba opnieuw in de problemen door circus

Dankzij de lakse houding van de Nederlandse overheid, sleept circus Freiwald nog steeds Afrikaanse olifant Buba met zich mee en opnieuw zijn er problemen. Deze keer is het circus vanwege corona gestrand op een veldje in het Noord-Limburgse Beringe dat is omgetoverd tot een tentenkamp/trailerpark. Circusshows zijn net als andere evenementen voorlopig afgelast.

Niet de eerste keer
In 2019 bivakkeerde het circus ook al maanden lang op een verlaten stuk industrieterrein in Venlo. Volgens de berichten was toen de tourmanager van het circus getroffen door een hartinfarct.

Bedelen voor voedsel en geld
Opnieuw bedelen de eigenaren om voedsel voor de dieren - naast Buba, onder andere lama’s, kamelen, paarden, pony’s ganzen en honden - en geld, terwijl Buba, eenzaam en alleen, staat opgesloten binnen een schrikdraad omheining, waardoor hij nauwelijks bewegingsruimte heeft, geen schaduw en geen gezelschap. “Dit zijn opnieuw onacceptabele omstandigheden voor Buba,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “De maat is vol; de Nederlandse overheid dient nu eindelijk eens op te treden.”

Verbod wilde dieren in circussen
Sinds 15 september 2015 geldt er in Nederland een verbod op wilde dieren in het circus. Maar Freiwald kreeg voor Buba een ontheffing, omdat er geen plaats voor de Afrikaanse olifant was in een opvangcentrum in Europa. Buba mocht van het ministerie voorlopig meereizen met het circus op voorwaarde dat deze zou meewerken aan opvang zodra een geschikte locatie zich aandient. Voorwaarde was ook: de olifant mag niet in direct contact komen, of aangeraakt worden, door publiek.

Waarschuwing
Circus Freiwald schond die voorwaarde in september 2019 toen het de olifant in Heerlen in contact bracht met publiek en kreeg daarvoor een schriftelijke waarschuwing van de NVWA. “Buba treedt niet meer op, maar fungeert nog steeds als veredelde reclamezuil voor dit circus,” zegt Vermeulen. “Dit is volgens Animal Rights in strijd met de geest van het verbod op wilde dieren in circussen.”

Opvangcentrum
Een geschikt opvangcentrum is er ondertussen ook. Afgelopen januari riepen diverse dierenbelangenorganisaties minister Schouten daarom in een brief op olifant Buba van circus Freiwald te helpen met een verhuizing naar Elephant Haven in Frankrijk. Deze nieuwe olifantenopvang heeft de minister reeds op de hoogte gesteld bereid en in staat te zijn om olifant Buba op te vangen.

Circus Freiwald in Beringe (Foto: Animal Rights)
Circus Freiwald in Beringe (Foto: Animal Rights)

IGJ: Opstarten reguliere zorg noodzakelijk

De hele zorgsector staat in het teken van COVID-19 zorg, maar daarmee staat de reguliere gezondheidszorg op een lager pitje. Het is noodzakelijk om de reguliere zorg- in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten- zo snel mogelijk weer op te starten. Anders dreigen er grote gezondheidsrisico’s. Daarover sprak inspecteur-generaal Ronnie van Diemen donderdag 16 april tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Andere risico’s ziet de inspectie in de langdurige druk waar zorgverleners mee te maken krijgen, zeker nu er tekorten zijn op persoonlijk beschermingsmiddelen en testen. De veiligheid van de zorgmedewerkers is ook de veiligheid van patiënten en cliënten aldus de inspectie.

Aanpak om loden leidingen op te sporen gepubliceerd

Vandaag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het ‘Advies monsternamestrategie opsporen loden leidingen’ gepubliceerd. Het advies beschrijft een aanpak om loden leidingen in drinkwaterinstallaties van gebouwen en woningen op te sporen.

Het advies is opgesteld in het kader van de opdracht ‘Advies Lood in Drinkwater’ die het RIVM uitvoert voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De strategie is opgesteld in samenwerking met wateronderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute en begeleid door een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de opdrachtgever, Vewin, Kiwa, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, GGD , Waternet, WLN, Het Waterlaboratorium en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Eerder RIVM onderzoek liet zien dat loden leidingen de oorzaak kunnen zijn van concentraties lood in het kraanwater die tot schadelijke gezondheidseffecten kunnen leiden. Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ van kinderen. Bij volwassenen kan het een grotere kans op nierziekten veroorzaken of leiden tot een hogere bloeddruk. Bij aanwezigheid van loden leidingen komt een groot deel (45-68 procent) van de totale dagelijks blootstelling aan lood door het drinken van kraanwater. Bewoners kunnen hun inname van lood verlagen door de loden leidingen te vervangen.

Het advies is bestemd voor eigenaren van gebouwen en woningen, maar ook partijen die vragen krijgen over het aantonen van loden leidingen zoals GGD'en en laboratoria.

Een plaatje, gewoon omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)
Een plaatje, gewoon omdat het kan (Afbeelding: Pixabay)

Tweetal opgepakt voor verduisteren miljoenen euro's

De politie hield donderdagmorgen 16 april 2020 twee mannen uit Bladel en Valkenswaard aan. Zij zijn verdachten in een onderzoek naar de verduistering van miljoenen euro's. Door de directie van het bedrijf waar beide mannen werkzaam zijn, is aangifte gedaan bij de politie. Het vermoeden bestaat dat er geld verduisterd werd. Het ging daarbij om grote bedragen.

Het gaat om het participatiebedrijf van de Kempengemeentes in Oost-Brabant. Dat is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening. Het bedrijf helpt zo inwoners van Eersel, Bladel, Hapert en Reusel-De Mierden, die daar ondersteuning bij nodig hebben, om terug aan het werk te gaan.

Door de politie werd, onder leiding van de officier van justitie, een groot onderzoek opgestart na de aangifte. Daarbij waren uiteraard ook de financieel-economische experts van de recherche betrokken. Uit het onderzoek bleek dat het verduisterde bedrag vermoedelijk enkele miljoenen bedraagt. Daarbij kwamen twee verdachten in beeld. Ze worden ervan verdacht dat zij het geld via frauduleuze handelingen achterover drukten. Naar de rol van beiden wordt verder onderzoek gedaan.

Deze beide mannen zijn vanmorgen dus aangehouden. Het tweetal is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

SP: Onze zorg verdient meer dan alleen applaus

"We vragen op dit moment het uiterste van onze zorgverleners, soms met gevaar voor hun eigen gezondheid. Deze coronacrisis laat ons weer zien hoe belangrijk goede zorg is. Maar onze zorgverleners verdienen meer dan alleen applaus. Ze verdienen een hoger loon, meer zeggenschap en collega’s" zegt Lilian Marijnissen. Daarom start de SP vandaag een landelijke petitie voor goede zorg.

Tijdens deze coronacrisis zien we dat samenwerking in plaats van concurrentie in de zorg veel beter werkt. Marijnissen: "De zorg is geen markt. Daarom moeten we na deze crisis niet weer terugvallen op het foute systeem van de marktwerking, maar kiezen we voor samenwerking. We halen de overbodige bureaucratie, doorgeslagen macht van de zorgverzekeraars en markt definitief uit de zorg."

"De zorg mag ook niet de rekening krijgen van de crisis. Terwijl de zorg nu overuren draait, krijgt het bedrijfsleven miljarden steun op kosten van de samenleving. Wij kiezen voor solidariteit." Marijnissen: "We laten de grote bedrijven hun eerlijke deel aan belasting betalen zodat we onze ‘vitale’ beroepen, de zorg en alle anderen die Nederland op dit moment draaiende houden, beter kunnen belonen."

De petitie is hier te vinden.

Eerste bedragen noodregeling Caribisch Nederland uitbetaald

Sinds de opening begin april van de noodregeling SZW voor Caribisch Nederland zijn er voor ruim tweeduizend personen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius aanvragen ingediend. Ongeveer de helft is inmiddels toegekend en uitbetaald door de lokale unit van SZW op Bonaire. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

De tijdelijke regeling geldt voor een periode van drie maanden en kent een terugwerkende kracht vanaf 13 maart 2020. Om aanspraak te maken op de regeling moet er bij bedrijven sprake zijn van een omzetverlies van ten minste twintig procent in verband met het coronavirus. Bij toekenning wordt tachtig procent van het loon van de werknemer uitgekeerd aan de werkgever voor de uren die de werknemer niet kan werken. Dit bedrag dient als loon te worden doorbetaald aan de werknemer.

De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-urencontract of een tijdelijk contract. Zelfstandig ondernemers voor wie de inkomsten zijn weggevallen, kunnen aanspraak maken op een aanvulling tot tachtig procent van het wettelijk minimumloon. Mensen die vanwege het coronavirus geen werkgever meer hebben, kunnen zelf bij de lokale unit van SZW een aanvraag indienen voor ondersteuning. Dit kan als hun contract niet verlengd is of omdat zij in hun proeftijd zaten. Zij kunnen aanspraak maken op tachtig procent van hun laatstverdiende loon.

Proef biologische strokenteelt in Valthermond

Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research (WUR) gaan onderzoek doen naar biologische strokenteelt bij proefboerderij 't Kompas in Valthermond (Drenthe). Op een proefakker worden stroken met verschillende gewassen geteeld, zoals aardappel, gerst, suikermais en grasklaver. Er wordt onderzocht wat dit betekent voor de opbrengst, ziekten en plagen, de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem.

Strokenteelt maakt het mogelijk jaarrond voedsel en een schuilplek te bieden aan insecten, akkervogels en kleine zoogdieren. Dat is goed voor de biodiversiteit die op dit moment zeer onder druk staat in het agrarisch gebied. De proef duurt drie jaar en wordt gefinancierd door de provincies Groningen en Drenthe, Samenwerkingsverband Noord-Nederland en het nationaal onderzoeksprogramma PPS gewasdiversiteit. De provincies dragen samen 137.940,- euro bij, de totale begroting is 347.940,- euro.

Door de recente aandacht voor het verlies aan biodiversiteit en de zoektocht naar mogelijkheden om te werken aan herstel van de biodiversiteit in het agrarisch gebied, staat strokenteelt extra in de spotlights. Reeds lopend, langjarig onderzoek naar bodem kruipende insecten in strokenteelt van de WUR laat de grote potentie zien van het systeem in de bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit.

Bodem
Het bedrijf Bioclear Earth brengt bij deze proef de microbiologie van de bodem in kaart. Dit proefveld wordt vergeleken met een akker waar gangbaar een gewas verbouwd wordt. De technieken die het bedrijf gebruikt om het genetisch materiaal van de aanwezige bacteriën en schimmels te detecteren, kunnen bijvoorbeeld in beeld brengen dat er bacteriën aanwezig zijn die stikstof kunnen vastleggen. Of dat er schimmels zijn die dood organisch materiaal kunnen afbreken.

Samen leren
De nieuwe proef in Valthermond is onderdeel van een landelijk opererend netwerk van experimenten met strokenteelt. Ook is rondom de strokenteelt in Valthermond een regionaal netwerk van telers en onderzoekers gevormd. Zij formuleren samen de onderzoeksvragen en aandachtspunten, en brengen met elkaar leren en doen in de praktijk.

Europees Parlement bereidt maaltijden voor daklozen en mensen met vitale beroepen

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, heeft woensdag een bezoek gebracht aan de keukens van het Parlement in Brussel. De keukens werden heropend om meer dan 1.000 maaltijden per dag te bereiden en vervolgens uit te delen aan daklozen, hulpbehoevenden en verplegend personeel dat instaat voor de verzorging van Covid-19-patiënten. De voorzitter beschreef het initiatief als 'een goed voorbeeld van gezond verstand van het Parlement'.

Dinsdag werden er al 500 maaltijden uitgedeeld. De distributie gebeurt in samenwerking met de volgende verenigingen: Resto du Coeur Saint Gilles, Douche FLUX, Croix Rouge en CPAS Elsene. Het Parlement zal ook een deel van het wagenpark ter beschikking stellen om de maaltijden te verdelen en om artsen, verplegend personeel en maatschappelijke werkers te vervoeren tussen hun woonplaats en de ziekenhuizen in de regio.

Kwart thuiswerkers werkt in pyjama, ook hygiëne schiet er bij in

Maar liefst vier op de tien Nederlanders die momenteel gedwongen vanuit huis werken, kleden zich op werkdagen anders dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.525 Nederlanders die thuiswerken, uitgevoerd door Panelinzicht. Van alle ondervraagden zegt 48 procent geregeld in zijn of haar joggingbroek te werken. Maar ook de pyjama is populair. Zo heeft maar liefst een kwart van de respondenten de afgelopen maand, één of meerdere dagen volledig in zijn of haar nachtgoed doorgebracht.

Opvallend genoeg zijn vooral vrouwen momenteel wat losser in hun kledingkeuze. Zo draagt 50 procent van hen tijdens een thuiswerkdag geregeld een trainingsbroek en bracht maar liefst 27 procent van hen de afgelopen maand, één of meerdere dagen volledig in hun pyjama door. “In het begin van de lockdown zat ik ook met een trainingsbroek achter mijn bureau”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik ben daar na een paar dagen toch van teruggekomen omdat ik merkte dat het ten koste ging van mijn scherpte en energie. Door mezelf te kleden alsof het weekend is, ging ik me ook zo gedragen. Toen ik mijn normale kleding weer aan had, ging mijn productiviteit door het dak.”

Persoonlijke hygiëne
Gedwongen thuiswerken leidt overigens niet alleen tot een losser kledingbeleid. Uit het onderzoek blijkt dat we ook lakser zijn geworden wat betreft onze uiterlijke verzorging. Vooral thuiswerkende mannen blijken zichzelf nog weleens te verwaarlozen. Zo ligt het percentage mannen dat stelt dat hun persoonlijke hygiëne te lijden heeft onder het gedwongen thuiswerken, twee keer zo hoog (veertien procent) als onder vrouwen (zeven procent). Ook wanneer het om douchen gaat, is er een duidelijk verschil te zien. Zo zegt maar liefst één op de vijf mannen de afgelopen maand minder vaak gedoucht te hebben dan voorheen, tegenover slechts veertien procent van de vrouwen. Franke: “Wanneer je niet meer iedere dag naar kantoor gaat, begrijp ik dat sommige mensen wat makkelijker worden op het gebied van persoonlijke verzorging. Toch probeer ik iedere dag onder de douche te stappen. Niet alleen om mijn vriendin een plezier te doen, maar ook om mijn normale dagelijkse ritme zo goed mogelijk vast te houden.”

Tandenpoetsen
Niet alleen werd er de afgelopen maand door thuiswerkers minder vaak gedoucht, ook onze mondhygiëne liet geregeld te wensen over. Zo zegt maar liefst 22 procent van de ondervraagden in de afgelopen maand één of meerdere dagen zijn tanden niet te hebben gepoetst. Wederom zijn mannen (26 procent) lakser dan vrouwen (zeventien procent). Maar ook vrouwen laten tijdens de thuisquarantaine de teugels varen. Zo zegt de helft van de thuiswerkende vrouwen tijdens de coronacrisis meerdere dagen geen make-up te hebben gedragen en/of hun haren niet te hebben gewassen. Franke: “Ondanks dat je collega’s het niet meer kunnen ruiken, lijkt het me verstandig om gewoon je tanden te blijven poetsen. Het laatste wat je wil, is na de lockdown met een torenhoge tandartsrekening te worden geconfronteerd.”

Toch maar wat vaker douchen dus (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Toch maar wat vaker douchen dus (afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Ministerie van VWS organiseert 'appathon' voor beoordeling corona-apps

Op zaterdag 18 en zondag 19 april organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een digitaal evenement, een zogenoemde appathon, om de werking van nieuwe corona-apps te kunnen testen en verbeteren. Organisaties, onafhankelijke experts en belangstellenden kunnen meekijken en adviseren. De website waarop dit plaats vindt zal op vrijdag 17 april bekend worden gemaakt. Mede op basis van het expertadvies en het advies van het publiek zal het kabinet volgende week een besluit nemen over het gebruik van apps die moeten helpen bij het traceren van corona-besmettingen en het rapporteren over gezondheidsklachten.

Op advies van de experts van het Outbreakmanagementteam kondigde minister Hugo de Jonge eerder al aan dat het kabinet de inzet van apps verkent. Apps kunnen mensen zelf meer verantwoordelijkheid geven bij het traceren van besmettingen en rapporteren over gezondheidsklachten. Dit ondersteunt, versnelt en verlicht het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Het gaat om een app die het onderzoek van de GGD ondersteunt door te signaleren of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn en om een app die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter.

Na de oproep om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het coronavirus, zijn er zo’n 750 reacties bij het ministerie van VWS binnengekomen. Deze voorstellen worden op dit moment beoordeeld aan de hand van de uitgangspunten van de GGD en het RIVM en de zware eisen die zijn gesteld op het gebied van onder meer privacy en dataveiligheid.

De verwachting is dat na deze selectie zo’n 5 apps overblijven en dat tijdens de ‘appathon’ in het weekend van 18 en 19 april experts van binnen en buiten de overheid en ook het publiek mee kunnen kijken en adviezen kunnen geven. De leveranciers van de apps kunnen gedurende het weekend de eigen oplossing verbeteren. Zodat deze optimaal aansluit bij het te ondersteunen werkproces van de GGD en voldoet aan de strikte eisen die gesteld worden. Alleen apps die daadwerkelijk bijdragen en die voldoen aan alle eisen komen in aanmerking. Op die eisen kan tijdens de ‘appathon’ door iedereen worden getoetst en ook de broncode van de apps zal beschikbaar komen voor toetsing door experts.

Volgende week moet bekend worden of en hoe apps kunnen bijdragen aan het werk van de GGD en veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden.

Rode Kruis gaat voedselboxen uitdelen aan getroffenen coronacrisis

Het Rode Kruis gaat voedselboxen uitdelen aan mensen die hard worden getroffen door de coronacrisis. De hulporganisatie heeft de handen ineengeslagen met boeren die met een voorraadoverschot zitten, omdat zij hun producten op dit moment niet kunnen exporteren of de afzet via de horeca is weggevallen. Hun verse producten moeten anders mogelijk weggegooid worden, maar gaan nu naar mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen. Juist zij kunnen deze hulp nu goed gebruiken.

De producten van de boeren worden naar één centraal punt in Nederland gebracht, waar voedselboxen worden samengesteld met de verschillende producten. Daarna worden de producten verder verspreid naar Pick-Up Points in heel Nederland. Het Rode Kruis bezorgt de voedselboxen vanaf deze punten naar mensen in de regio die de boxen nodig hebben. Met de inhoud van de pakketten kunnen 2 tot 3 warme maaltijden worden gemaakt voor twee personen.

Kwetsbaren
De voedselboxen zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt en niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden. Denk aan arbeidsmigranten, ongedocumenteerden en gezinnen die vanwege verlies aan inkomen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Het Rode Kruis wil met deze voedselboxen een duurzame oplossing bieden voor mensen die tijdelijk tussen wal en schip vallen.

Voedselbank
Het Rode Kruis ondersteunt ook verschillende Voedselbanken in Nederland. Zo helpen vrijwilligers en burgerhulpverleners van het netwerk Rode Kruis Ready2Help de Voedselbank bij het afleveren van voedselpakketten bij mensen thuis. Normaal gesproken halen deze mensen de pakketten op. Door de coronamaatregelen is dat op dit moment niet op alle locaties mogelijk.

3FM Serious Request
Deze actie van het Rode Kruis kan je steunen door te doneren voor 3FM Serious Request: You Never Walk Alone. Voor 10 euro kan het Rode Kruis al een pakket samenstellen en bezorgen. Ga voor meer informatie of om te doneren naar www.3fm.nl/seriousrequest.

Het Rode Kruis start dit initiatief samen met de Rabobank, de Taskforce Korte Keten en aangesloten organisaties als Local2Local en Boerschappen. De producten van de boeren worden onder andere in kaart gebracht via het platform KoopOnzeOogst.

Oplossing nodig voor studenten met financiële problemen

Er zijn in allerijl regelingen opgetuigd om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor werkenden en werkgevers te beperken. Maar een regeling voor duizenden studenten is er nog niet. Minister Koolmees zei dinsdag toe oplossingen te willen zoeken, maar de vraag is wanneer en of studenten daar wat aan hebben. Alex Tess Rutten, voorzitter Landelijke Studentenvakbond: ‘Het is bemoedigend te horen dat de minister bereid is te kijken naar de belangen van studenten. De pijn zit hem nog in de uitwerking. Die zullen we op de voet blijven volgen.’

Als gevolg van de coronacrisis raakten ook veel studenten hun (bij)baan kwijt. Omdat studenten vaak in onzekere contracten werken, is de kaalslag groot. Studenten en andere flexwerkers worden in veel gevallen zonder pardon aan de kant gezet. Zo wordt er vaak niet meer ingeroosterd, of wordt zelfs verwezen naar vakantie-uren of de mogelijkheid om extra te gaan lenen. Veelal wordt studenten onterecht voorgehouden dat ze nergens aanspraak op kunnen maken omdat ze een flexibele aanstelling hebben, hoewel de noodmaatregel óók voor hen mag worden toegepast. Toch zijn studenten vaak terughoudend om zich uit te spreken over hun recht op compensatie, omdat ze ‘na corona’ graag weer aan de slag willen, of solidair zijn met de onderneming waar ze voor werken.

Nog meer schulden
Meer lenen om het gat in inkomsten op te vangen was eerder het advies van de minister van Onderwijs. Dit leidde tot grote onrust onder studenten. Zij hebben vaak al substantiële leningen en werken naast hun studie juist om hun studieschuld te beperken of helemaal te vermijden.

Vangnet
Minister Koolmees erkent dat grote groepen flexwerkers tussen wal en schip dreigen te vallen maar een goede oplossing is er nog niet. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: ‘Op dit moment zien we dat werkgevers te vrijblijvend met de regelingen omgaan: alleen als het ze zelf uitkomt wordt er NOW aangevraagd. Als er een aanvullende regeling komt, moet die ook goed toegankelijk zijn. Dat wil zeggen zonder vermogenstoets en, voor studenten heel belangrijk, zonder minimum aantal uren. Werkende studenten zijn ook gewoon medewerkers, zij het dat ze vaak minder financiële buffer hebben dan de meeste mensen. Kwetsbare groepen als flexwerkers en studenten zouden dan ook recht moeten krijgen op dezelfde regelingen als vaste krachten.’

Afhankelijk van bijbanen
Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit (bij)banen. Naar schatting werken studenten gemiddeld 17 uur per week, maar ook uitschieters van 24 of zelfs 32 uur naast de studie komen veel voor. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVB en FNV Young & United sinds het najaar 2019 gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs onder de noemer NietMijnSchuld.

Tegenstanders biomassacentrales houden 'online demonstratie'

Omdat een geplande demonstratie op het Malieveld in Den Haag vanwege de coronamaatregelen niet door mag gaan, willen tegenstanders van biomassacentrales aanstaande zaterdag een 'online demonstratie' houden.

Het protest wordt georganiseerd door het Comité Schone Lucht. Zij roepen social media-gebruikers op om het logo van de verbrande boom te plaatsen met de slogan 'Schone lucht is van levensbelang, stop met bomen kappen en verbranden'. Daarbij moet de hashtag #StopBiomassa gebruikt worden.

Volgens het comité is de urgentie groot, omdat er vorige week nog een vergunning werd afgegeven voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. Het comité werd vanwege die plannen opgericht en bestaat inmiddels uit een 'grote groeiende groep bezorgde burgers' die protesteert tegen alle biomassacentrales in Nederland.

FOK! Wat een weer: voorlopig niks bijzonders

Moggé!

Voorlopig is dit even de laatste keer dat ik met een eigen verhaaltje kom. De vooruitzichten voor zeker de komende tien dagen zijn duidelijk en daar valt geen eer aan te behalen voor een weerman. Ik heb inspiratie nodig en dat is er gewoon de komende tijd absoluut niet, ik heb ook al tegen mijn collega's gezegd dat ik er 's-morgens wel een KNMI op pleur als het echt niet anders kan. Elke dag bespreken we rond het einde van de dag wie hem doet, maar om me de hele dag met die vraag bezig te houden, daar heb ik helemaal geen zin in.

Verder kan ik ook niet elke dag de clown uithangen door een beetje raar te doen met gekke berichten ofzo.

Ik kan wel wat gaan vertellen over het weer in Europa, maar ook dat heeft geen enkele nut. Heel Europa zit vrijwel op slot dus niemand kan op reis. Ik kan wel vertellen dat het vandaag onweerde in Spanje, maar ook dan val ik in herhaling plus dat vrijwel niemand daar wat aan heeft.

Zodoende kan ik vandaag nog vertellen dat het momenteel al droger is dan in 2018. Misschien breken we deze maand wel het all-time-high record van 2007 met 0,2 mm in De Bilt. Momenteel is daar 0,1 mm gevallen, en de vooruitzichten liegen er niet om.

Kijk, het is voor veel mensen natuurlijk wel lekker weer, behalve voor de mensen met hooikoorts. 

Een weerman moet van alle markten thuis zijn, maar ik ben een amateur en stel zo mijn grenzen. Ik ga me de komende tijd richten op andere hobby's. Het is misschien niet eens het weer zelf, maar ik heb er een bloedhekel aan om elke dag hetzelfde te moeten vertellen, want ik wil geen papagaai van mijzelf worden. 

Ik verdwijn niet, maar het zullen voornamelijk KNMI's worden van mijn kant vrees ik, of ik moet in een héél goede bui zijn.

Ooh ja, vandaag is het ook gewoon zonnig met maxima van 15 tot 21 graden. Net zoals morgen.

Vaarwel!  

Meer weer op FOK!

Gewoon een deuntje.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.