NASCAR gaat terug de geschiedenis in
Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar zondag en dat kan prima: NASCAR ging zelf ook de geschiedenis in. Op het circuit van Darlington werd de Southern 500 gereden, een van de kroonjuwelen van de NASCAR en het officiële throwback weekend, waarin teruggeblikt wordt op het verleden. Dat kan op allerlei manieren, de meest bekende is het gebruiken van oude kleurenschema's op de auto, vaak om een bepaalde coureur te eren. Het mocht allemaal even duren, want door de regen begon de race pas laat op de avond.
Met William Byron en Brad Keselowski kon de race van een goede vier uur vertraging dan eindelijk op gang worden gevlagd, met dus ook gelijk een totaal andere situatie op de baan dan vóór de regen. Na 36 ronden - één tiende van de race - werd het geel gezwaaid voor de competition caution, zoals dat gaat als de omstandigheden op de baan wegens bijvoorbeeld regen totaal anders zijn dan eerder in het weekeinde.
Kurt Busch had ondertussen de leiding genomen en bij de herstart duelleerde hij met Byron om die positie. Na bijna zeventig ronden volgde de tweede caution: Garrett Smithly, een van de mindere goden, was gespind. Chase Elliott kende een sterke pitstop en nam de eerste plek over, die hij gelijk flink kon verdedigen tegen Kurt Busch. Dat lukte niet: Elliott viel terug en Kurt Busch won de eerste stage, voor Jimmie Johnson, Kyle Larson, Kyle Busch en Denny Hamlin.
Larson's team wist hem bij de pitstops naar de eerste plek te helpen en het duurde niet heel lang voor het weer fout ging: Daniel Suarez leek Ryan Newman licht in de rondte te tikken, waarop Newman via de radio al liet weten wraak te willen, dus dat beloofde nog wat. Kurt Busch kwam tijdens de caution naar voren en vertrok naast broertje Kyle, maar al snel werd de volgende caution veroorzaakt. Dit keer was het Corey Lajoie, een coureur die alleen in beeld komt als hij cautions veroorzaakt, wat nogal vaak gebeurt.
Newman spint en is boos (Bron: YouTube)
De gebroeders Busch draaiden het bij de volgende herstart om, maar ook Clint Bowyer kwam zich voorin melden. Johnson en Bowyer vochten volle bak om de vijfde plek, wetende dat elk puntje telt in de strijd om een plek in de play-offs. Larson profiteerde van dat duel en doordat BJ McLeod de muur raakte werd de caution weer afgekondigd, wat de dominerende Kyle Busch de stagewinst opleverde. Kyle Busch vertrok weer voorop bij de herstart, dit keer met Jones en Hamlin achter zich aan.
Met negentig ronden te gaan ging het vlak achter de voorste mannen fout: onder meer Kurt Busch, Hamlin, Byron en Johnson liepen bij een crash schade op, wat in meer of mindere mate weer snel gefixt kon worden. Bij de herstart werd de eerste rij bezet door Jones en Larson en die vochten een fraai duel om de leiding uit. Dat werd aanvankelijk gewonnen door Jones, terwijl Larson bij de laatste ronde reguliere pitstops gepasseerd werd door Kyle Busch.
In de slotfase probeerde Busch de aanval te openen op Jones, die heel even de muur schampte. Dat deed Busch in de slotronde nog een stukje harder en zo was het gevaar geweken voor Jones: hij won ergens rond twee uur 's nachts lokale tijd en plaatste zich voor de play-offs, Larson pakte Busch nog en werd tweede.
Dit ging niet goed (Bron: YouTube)