FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 september 2019

Lagerhuis stemt tegen no-deal Brexit en verkiezingen

Britse parlementariërs hebben de tweede lezing van een motie aangenomen waarmee een no-deal Brexit moet worden voorkomen. Het voorstel werd met 329 tegen 300 stemmen goedgekeurd. Premier Boris Johnson zal nu vermoedelijk proberen op nieuwe verkiezingen aan te sturen. Daar is echter een tweederde meerderheid voor nodig.

Er zullen nog verschillende amendementen op het voorstel volgen. Als het gehele voorstel wordt aangenomen, is Johnson wettelijk verplicht om opnieuw uitstel van de Brexit aan te vragen. Oppositiepartij Labour wil pas akkoord gaan met nieuwe verkiezingen nadat er daadwerkelijk uitstel is verleend. De vrees is dat Johnson anders de datum van de verkiezingen, vermoedelijk medio oktober, op eigen houtje zou kunnen wijzigen om alsnog de Brexit over de deadline-datum van 31 oktober heen te duwen.

Dinsdag nam het parlement de Lagerhuisagenda over, iets dat normaliter voorbehouden is aan de regering. Dat gebeurde nadat Johnson had besloten het parlement tussen begin volgende week en medio oktober te schorsen. Het parlement probeert nu de paar dagen dat er nog gedebatteerd en gestemd kan worden te benutten om Johnsons plan om de EU hoe dan ook op 31 oktober te verlaten, te dwarsbomen.

Update 21.40 uur
Het Lagerhuis heeft definitief ingestemd met het wetsvoorstel. Dat gebeurde met 327 voor- en 299 tegenstemmen. De motie gaat nu naar het Hogerhuis. In de tussentijd probeert Johnson verkiezingen uit te schrijven. Maar oppositieleider Jeremy Corbyn weigert daarmee in te stemmen totdat de wet die een no-deal Brexit moet blokkeren door de koningin is ondertekend.

Daarmee lijkt Johnson niet aan de tweederde meerderheid te komen. Desondans  wordt er vanavond wel over gestemd.

Update 22.44 uur
Zoals verwacht heeft het Lagerhuis niet ingestemd met nieuwe verkiezingen. Met 298 voor- en 56 tegenstemmers kwam de regering 136 stemmen tekort voor de vereiste tweederde meerderheid. Er wordt gespeculeerd over een tegenzet van Johnson, maar wat die zou moeten inhouden is vooralsnog onduidelijk.

Update 23.55 uur
Johnson heeft op de uitslag gereageerd door te stellen dat Labourleider Corbyn nu "de eerste oppositieleider in geschiedenis van onze democratie is geworden die een uitnodiging voor verkiezingen heeft afgewezen."

Volgens de premier kan dit enkel betekenen dat Corbyn niet gelooft dat hij kan winnen, en zou hij eens na moeten denken of hij wel de juiste persoon is om de oppositie te leiden. Iets wat veel Labourleden overigens al sinds Corbyns aantreden vinden.

Maar binnen Labour was de afgelopen dagen veel aandacht voor het scenario dat Johnson met het vooruitzicht van verkiezingen een val wilde zetten. Indien Johnsons motie was aangenomen zou hij namelijk niet gebonden zijn geweest aan medio oktober, maar had hij de verkiezingen ook op 1 november hebben kunnen laten plaatsvinden. Daarmee had hij alsnog een no-deal Brexit kunnen afdwingen.

Corbyn wil echter wel verkiezingen steunen nadat het aangenomen voorstel dat Johnson dwingt om Brexit-uitstel aan te vragen wet is geworden. Dat is het geval indien het ook door het Hogerhuis wordt goedgekeurd en de koningin het ondertekent.

Extreemrechts demonstreert bij kraakpand We Are Here in Zuidoost

Demonstranten van de extreemrechtse actiegroep Voorpost hebben vanavond gedemonstreerd bij een door krakerscollectief We Are Here gekraakt pand in Zuidoost

Zo'n twintig demonstranten verzamelden zich rond 19:30 uur nabij het pand aan het Leksmondplein met spandoeken en vlaggen. De groep ongedocumenteerden liet daarop ook van zich horen met spandoeken.

De groepen roepen over en weer naar elkaar. De politie is aanwezig om beide groepen bij elkaar vandaan te houden. "Dat is gebruikelijk bij demonstraties tussen twee groepen", aldus een politiewoordvoerder. "We zijn er zodat de veiligheid in de openbare ruimte gewaarborgd blijft."

In het pand, dat een aantal dagen geleden werd gekraakt, zouden zo'n vijftig personen verblijven. Volgens De Telegraaf is het pand van een kerkgemeenschap van migranten. We Are Here werd twee weken geleden uit een pand in Westpoort gezet, omdat het als onveilig was bestempeld.

 

Bencic naar halve eindstrijd US Open

De 22-jarige Belinda Bencic heeft de halve finales van de US Open bereikt. De Zwitserse nummer twaalf van de wereld  was haar Kroatische trainingsmaatje Donna Vekic met 7-6 en 6-3 de baas.

In de eerste set gaven de twee elkaar weinig ruimte. Vekic brak haar opponente op 4-4, maar ze verzuimde om de set uit te spelen. In de tiebreak die volgde sloeg Bencic toe op haar vierde setpunt.

Vekic, die gespannen oogde, overleefde op 2-2 in de de tweede set twee breaks, maar op 3-3 capituleerde de Kroatische alsonog.

Strijd om WK rallycross blijft razendspannend

Met nog twee wedstrijden te gaan ligt de strijd in het wereldkampioenschap rallycross nog volledig open. Afgelopen weekeinde werd er geracet op het Franse circuit van Lohéac, waardoor er nu weer drie grote kanshebbers zijn om de onaantastbare - en na vorig seizoen vertrokken - Johan Kristofferson op te volgen.

In de finale pakte Timmy Hansen met zijn Peugeot 208 gelijk de leiding, terwijl WK-leider Andreas Bakkerud zijn Audi S1 direct de jokerronde in stuurde. Niclas Grönholm deed dat met zijn Hyundai i20 een ronde later en in de vierde ronde was het Anton Marklund in zijn Renault Megane RS die de jokerronde pakte en op de derde plek terug op de baan kwam.

Kevin Hansen reed achter broer en teamgenoot Timmy op de tweede plek en zag Timmy de jokerronde pakken, waarbij hij de leiding wist te behouden. Kevin kwam in de slotronde als laatste binnen en met het nodige geweld kwam hij precies voor de deur van de jonge Litouwse Renault-rijder Rokas Baciuska - die zijn eerste WRX-finale ooit reed - op de derde plek de baan op.

Timmy Hansen pakte de winst, voor Marklund, Kevin Hansen, Baciuska, Bakkerud en Grönholm. De Noor Bakkerud gaat aan de leiding in het WK, maar heeft nog maar twee punten voorsprong op zowel Kevin als Timmy Hansen.

De finale in Frankrijk (Bron: YouTube)

Volleybalsters uitgeschakeld op EK na kansloos verlies tegen Turkije

De Nederlandse volleybalsters zijn uitgeschakeld op het EK. In en tegen Turkije was Oranje kansloos tegen de Turken. Het werd 3-0 (25-20, 25-22, 25-20) voor de Turkse volleybalsters.

Nederland had dit EK nog geen set verloren, maar tegen Turkije kreeg Oranje voor het eerst een serieuze tegenstander. Nederland begon goed aan de wedstrijd en nam al snel een 7-3 voorsprong, maar Nederland maakte veel onnodige fouten op eigen service en ook in de passing speelde Oranje slordig, waardoor Turkije vrij makkelijk kon terugkomen in de openingset. Uiteindelijk wonnen de Turken de eerste set eenvoudig.

Ook in de tweede set had Turkije het betere van het spel, maar Nederland kon toch nog lang meekomen in de set en na een achterstand van drie punten kwam Oranje weer terug in de bij 21-21. Toch ging de set eenvoudig naar Turkije

Ook de derde set had het team van Giovanni Guidetti, de voormalige coach van Nederland, de overhand. Tegen zijn opvolger Jamie Morrison had Guidetti tactisch steeds het overwicht en won makkelijk in drie sets van zijn voormalige assistent bij VakifBank Istanbul.

Afrika gestart met kwalificatie WK 2022; Djibouti boekt eerste overwinning ooit

In Afrika is woensdag gestart met het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. 54 teams strijden om vijf tickets voor het mondiale voetbaltoernooi. 

De CAF heeft er voor gekozen om het kwalificatieformat te gebruiken zoals ze dat gebruikt hebben voor het WK van 2014. Het toernooi bestaat uit drie ronden. De eerste ronde kent een playoff met 28 Afrikaanse landen die onderop de FIFA-ranking staan. De veertien winnaars gaan door samen met de 26 beste landen van Afrika naar de tweede ronde. 

De tweede ronde bestaat uit een groepsfase met tien groepen van vier landen. Alleen de groepswinnaars plaatst zich voor de finaleronde. De tien groepswinnaars zullen in een heen en terugwedstrijd bepalen welke vijf landen Afrika zullen gaan vertegenwoordigen. 

Eritrea is met plek 202 het laagst geplaatste land op de FIFA-ranking. Het land verloor met 1-2 van Namibië, dat ruim tachtig plaatsen hoger staat. De stunt van de dag kwam op naam van Djibouti. Het land staat op plek 195 en won met 2-1 van Eswatini, voorheen bekend als Swaziland, dat op plaats 139 staat. De doelpunten kwamen op naam van Mahdi Mahabeh en Abdi Hamza. Het is voor het eerst dat Djibouti een WK-kwalificatiewedstrijd wint. De returns zijn van 8 tot en met 10 september. 

Uitslagen WK Kwalificatie - CAF - Eerste ronde - heenweddstrijden -04/09/2019

Thuis Uit Uitslag
Ethiopië Lesotho 0–0
Eritrea  Namibië 1–2
Burundi  Tanzania 1–1
Djibouti  Eswatini 2–1
Mauritius  Mozambique 0–1
São Tomé and Príncipe  Guinea-Bissau 0–1
Zuid Sudan  Equatorial Guinea 1–1
Liberia  Sierra Leone 3-1

Overige duels in eerste ronde

Chad - Sudan (5 september)
Seychelles - Rwanda (5 september)
Somalia - Zimbabwe (5 september)
Gambia - Angola (6 september)
Comoros - Togo (6 september)
Botswana - Malawi (6 september)

Skilegende Hirscher kondigt afscheid aan

Alpineskiër Marcel Hirscher is niet langer alpineskiër meer. De 30-jarige Oostenrijker heeft woensdag officieel zijn afscheid bekendgemaakt op een persconferentie in Salzburg, met de Liechtensteinse oud-topskiër Marco Büchel als gastheer.

Dat de persconferentie het einde van Hirscher's carrière betekende was al zo goed als bekend, we zullen dan ook niet alles herhalen wat we vorige week al geschreven hebben, dat stukje met een overzicht van zijn carrière is hier te vinden.

Hirscher gaf zelf een vrij simpele reden aan voor het stoppen: "Het is mooi geweest."

WWE 2K20 Showcase laat de Women's Evolution zien

Vandaag heeft 2K nieuwe details over het verhaal van de gamemodus 2K Showcase van WWE 2K20 vrijgegeven.

Het verhaal is gebaseerd op de damesevolutie die zich in de voorbije vijf jaar voordoet in WWE. In 2014 hielpen vier jonge talenten uit de NXT om iets te beginnen dat later de Women's Evolution zou heten in WWE. Nu, in 2019, zijn vrouwen voor het eerst in de geschiedenis de headliners van WrestleMania.

WWE 2K20 vertelt het hele verhaal in de gamemodus 2K Showcase: The Women's Evolution. Cover Superstar Becky Lynch, Charlotte Flair, Bayley en Sasha Banks - de Four Horsewomen - beschrijven in exclusieve scènes hun reis om vrouwelijke worstelaars in de schijnwerpers te zetten in de WWE. Vijftien speelbare, klassieke wedstrijden documenteren de snelle opkomst van de groep. Spelers ontgrendelen personages, kostuums, titels en meer tijdens het spelen.

WWE 2K20 komt 22 oktober 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

EA en Popcap kondigen Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville aan

Popcap heeft vandaag Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De nieuwe Plants vs. Zombies -titel wordt gelanceerd met een nieuwe manier om het nog vóór de release te spelen.

De game verwelkomt spelers in Neighborville, een gebied waarin het conflict tussen flora en de ondoden altijd in volle bloei staat. Spelers kunnen Prettig Park induiken voor simpele multiplayer-gevechten, of gebruikmaken van het sociale bord om teams te vormen met andere spelers. Spelers kunnen een einde maken aan alle gevaren in drie vrij verkenbare regio's, waaronder het centraal gelegen Stadscentrum van Neighborville en de uithoeken van Neighborville: het hete en stoffige Berg Steil en het levendige maar vreemde Bos Bizar.

De multiplayer-gameplay staat centraal in Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville. Spelers kunnen het tegen elkaar uitvechten met 20 volledig aanpasbare personageklassen, waaronder terugkerende favorieten zoals de Erwtenschieter en de Happer. Maar er zijn ook een aantal nieuwe gezichten, zoals de Schaduwzwam en de Elektrodanser. Daarnaast beschikt elke factie over een klasse die zich concentreert op teamwork: de Eik en Eikel, en de Ruimte-cadet. Spelers kunnen ook in elke spelmodus samenwerken met splitscreen co-op op PlayStation 4 en Xbox One en online co-op, of je nou samen op avontuur wil gaan in een van de levendige vrij verkenbare regio's of liever de directe confrontatie aangaat in een van de zes verschillende multiplayer-modi. Na de release in oktober kunnen spelers ook genieten van festivals om nieuwe seizoensgebonden beloningen te ontgrendelen.

De Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville Founder's Edition is er voor mensen die nog voor de release willen spelen. Beschikbaar op pc via Origin, op de Xbox One en op de PlayStation 4. De Founder's Edition is een vroege versie van de game die fans de kans geeft om een Founder te worden. Founders krijgen elke week, gedurende een periode van zes weken, toegang tot nieuwe onderdelen van de game, waaronder nieuwe multiplayer-modi, vrij verkenbare regio's en andere content. Dit zal zo door blijven gaan tot de officiële release op 18 oktober. Naast de kans om eerder te spelen, kunnen Founders exclusieve beloningen verdienen en wordt alle gemaakte spelvoortgang overgedragen naar de Standard Edition die Founders zonder aanvullende kosten zullen ontvangen.

Alle spelmodi en spelfuncties in de Founder's Edition van Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville zijn al definitief. Maar omdat fans zo de kans krijgen om eerder te kunnen spelen, heeft het ontwikkelteam meer gelegenheid om de prestaties van de game tijdens deze periode te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de game na de release lekker soepel draait voor alle spelers, zodat iedereen het straks lekker naar hun zin heeft in Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville.

De Founder's Edition is vanaf vandaag tot 18:00 uur op 30 september wereldwijd (alleen digitaal) te verkrijgen voor de speciale prijs van € 29,99. De Founder's Edition is vanaf vandaag tevens beschikbaar voor leden van Origin Access Premier.

"Plants vs. Zombies: De strijd om Neighborville volgt de traditie van bloeiende pret tussen bebladerde flora en breinloze fauna in onze grootste en krankzinnigste shooter tot nu toe", zegt Rob Davidson, Game Director bij PopCap in Vancouver. "Met de release van de Founder's Edition staan we aan het beginpunt van een nieuwe reis met onze trouwe community. Elke week in de aanloop van de release concentreren we ons op specifieke spelmodi en andere manieren om te spelen. Op deze manier kunnen we de game het beste optimaliseren. Deze spannende nieuwe aanpak zorgt ervoor dat onze fans de game eerder kunnen spelen, exclusieve beloningen kunnen verdienen en al hun gemaakte spelvoortgang voor de release op 18 oktober kunnen behouden."

Daarnaast krijgen Founders een aantal exclusieve cosmetische beloningen door tijdens de eerste vier weken elke week in te loggen. Deze beloningen bestaan onder andere uit een Vuurverdedigersset voor de Hapdraak, een Ultieme Kampioenster-kostuum voor de All-Star-zombie en een Moedige erwt-kostuum voor de Erwtenschieter.

NASCAR gaat terug de geschiedenis in

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar zondag en dat kan prima: NASCAR ging zelf ook de geschiedenis in. Op het circuit van Darlington werd de Southern 500 gereden, een van de kroonjuwelen van de NASCAR en het officiële throwback weekend, waarin teruggeblikt wordt op het verleden. Dat kan op allerlei manieren, de meest bekende is het gebruiken van oude kleurenschema's op de auto, vaak om een bepaalde coureur te eren. Het mocht allemaal even duren, want door de regen begon de race pas laat op de avond.

Met William Byron en Brad Keselowski kon de race van een goede vier uur vertraging dan eindelijk op gang worden gevlagd, met dus ook gelijk een totaal andere situatie op de baan dan vóór de regen. Na 36 ronden - één tiende van de race - werd het geel gezwaaid voor de competition caution, zoals dat gaat als de omstandigheden op de baan wegens bijvoorbeeld regen totaal anders zijn dan eerder in het weekeinde.

Kurt Busch had ondertussen de leiding genomen en bij de herstart duelleerde hij met Byron om die positie. Na bijna zeventig ronden volgde de tweede caution: Garrett Smithly, een van de mindere goden, was gespind. Chase Elliott kende een sterke pitstop en nam de eerste plek over, die hij gelijk flink kon verdedigen tegen Kurt Busch. Dat lukte niet: Elliott viel terug en Kurt Busch won de eerste stage, voor Jimmie Johnson, Kyle Larson, Kyle Busch en Denny Hamlin.

Larson's team wist hem bij de pitstops naar de eerste plek te helpen en het duurde niet heel lang voor het weer fout ging: Daniel Suarez leek Ryan Newman licht in de rondte te tikken, waarop Newman via de radio al liet weten wraak te willen, dus dat beloofde nog wat. Kurt Busch kwam tijdens de caution naar voren en vertrok naast broertje Kyle, maar al snel werd de volgende caution veroorzaakt. Dit keer was het Corey Lajoie, een coureur die alleen in beeld komt als hij cautions veroorzaakt, wat nogal vaak gebeurt.

Newman spint en is boos (Bron: YouTube)

De gebroeders Busch draaiden het bij de volgende herstart om, maar ook Clint Bowyer kwam zich voorin melden. Johnson en Bowyer vochten volle bak om de vijfde plek, wetende dat elk puntje telt in de strijd om een plek in de play-offs. Larson profiteerde van dat duel en doordat BJ McLeod de muur raakte werd de caution weer afgekondigd, wat de dominerende Kyle Busch de stagewinst opleverde. Kyle Busch vertrok weer voorop bij de herstart, dit keer met Jones en Hamlin achter zich aan.

Met negentig ronden te gaan ging het vlak achter de voorste mannen fout: onder meer Kurt Busch, Hamlin, Byron en Johnson liepen bij een crash schade op, wat in meer of mindere mate weer snel gefixt kon worden. Bij de herstart werd de eerste rij bezet door Jones en Larson en die vochten een fraai duel om de leiding uit. Dat werd aanvankelijk gewonnen door Jones, terwijl Larson bij de laatste ronde reguliere pitstops gepasseerd werd door Kyle Busch.

In de slotfase probeerde Busch de aanval te openen op Jones, die heel even de muur schampte. Dat deed Busch in de slotronde nog een stukje harder en zo was het gevaar geweken voor Jones: hij won ergens rond twee uur 's nachts lokale tijd en plaatste zich voor de play-offs, Larson pakte Busch nog en werd tweede.

Dit ging niet goed (Bron: YouTube)

Vermiste Spaanse oud-skiester dood gevonden

In Spanje is het lichaam van oud-skikampioene Blanca Fernández Ochoa gevonden. Fernández Ochoa, die brons won op de Olympische Winterspelen in 1992 in Albertville, werd sinds elf dagen vermist. Ze is 56 jaar geworden.

De Spaanse krant EL Pais meldt dat het lichaam van Fernández-Ochoa is gevonden op de top van de 1945 meter hoge berg La Peñota in de Sierra de Guadarrama.

Fernández-Ochoa had gezegd dat ze vijf dagen ging wandelen. Haar familie sloeg alarm toen ze niet terugkeerde. Dagenlang zochten veel politieagenten, burgerwachten en vrijwilligers in het deels onherbergzame gebied.

Wiebes klopt Wild in eerste rit Boels Ladies Tour

Lorena Wiebes heeft de eerste rit in de Boels Ladies Tour gewonnen. De 20-jarige Nederlands kampioene was in Sittard de snelste in een massasprint na 123 kilometer. Ze won voor haar landgenote Kirsten Wild en de Italiaanse Letizia Paternoster. Annemiek Van Vleuten blijft aan de leiding in het algemeen klassement nadat ze dinsdag de proloog had gewonnen.

In de laatste dertig kilometer trok Ashleigh Moolman in de aanval. De Zuid-Afrikaanse van CCC-Liv nam een voorsprong van 45 seconden, alleen hield ze het niet vol. Ze werd in de laatste plaatselijke omloop ingerekend waarna er gesprint werd voor de overwinning. Daarin was Nederlands kampioen Wiebes de snelste voor haar landgenote Wild.

Van Vleuten kwam in dezelfde tijd als de winnaar binnen, maar onderweg was de Nederlandse wel betrokken bij een valpartij, maar de leidster in het algemeen klassement kon zonder al te veel problemen haar weg vervolgen.

Jeugdzorgstaking in woord en beeld

Afgelopen maandag begon om 12 uur de eerste staking door Jeugdzorgmedewerkers ooit. De staking werd om 1 minuut voor 12 afgetrapt met één minuut stilte, waarna er een oorverdovend lawaai losbarstte. Het moment was strategisch gekozen, want het lawaaiconcert viel samen met het maandelijkse luchtalarm dat op elke eerste maandag van de maand getest wordt.

Volgens de eerste geluiden waren er zo’n 5.500  stakers aanwezig. Na het welkomstwoord hielden ‘Twan en Twan’ een voordracht gericht aan Minister Hugo de Jonge. Vervolgens werd er een lied gezongen dat onderweg naar de staking in de trein geschreven was.

Er waren niet alleen stakers aanwezig: aan het woord kwam ook moeder Patti. Patti is de moeder van Bas. Bas pleegde op twintigjarige leeftijd zelfmoord, omdat de jeugdhulp niet toereikend was; de zorg die hem wel had kunnen helpen was wegbezuinigd en ondergebracht bij instellingen die de juiste zorg niet konden bieden. Patti: "Bas zou naar een instelling, waar hij zou kunnen leren omgaan met zijn beperkingen en gebruik maken van zijn talenten. Maar na een paar maanden wachttijd – waar we inmiddels wel aan gewend waren, weigerde de instelling hem alsnog, omdat hij niet ‘zwaar’ genoeg was. Ja, ooit waren er instellingen waar men hem wel had kunnen helpen, maar die zijn allemaal gesloten.

Toen ik dat las, zoveel jaar geleden, dat er instellingen werden gesloten en dat de transitie naar de gemeenten eraan zat te komen, toen ik zag dat ambulante en semimurale zorg steeds verder werden wegbezuinigd, toen zei ik – ik hoor het mezelf nog zeggen: 'dat gaat levens kosten.' Ik had niet kunnen bevroeden toen dat één van die levens dat van mijn kind zou zijn." De hele toespraak van Patti kun je hier lezen.

De noodkreet die de stakers laten horen is duidelijk: ze willen structureel meer geld (750 miljoen euro per jaar) om de jeugdzorg te verbeteren en minder regeldruk en administratieve rompslomp. Daarnaast moet er eenmalig 200 miljoen euro vrijgemaakt worden om het personeel te ontlasten en bij te scholen. 

Tijdens de staking konden de aanwezige jeugdzorgmedewerkers een petitie ondertekenen, die aan het eind van de staking werd aangeboden aan minister de Jonge. Naast de petitie werd ook het ultimatum, in drievoud: "want dat zijn we zo gewend in de jeugdzorg", overhandigd. Daarnaast werd er vanuit jeugdhulpaanbieder Juzt ook een condoleanceregister overhandigd aan de minister. Deze jeugdhulpaanbieder is onlangs bezweken aan de wettelijke eisen en failliet verklaard. 

FOK! was ter plaatse en sprak met enkele jeugdwerkers. Een van hen, werkzaam bij Stichting Parlan dat voornamelijk actief is in  Noord-Holland-Noord, gaf aan vertrouwen te hebben in de minister: "Ja, ik denk wel dat hij over de brug komt met extra geld. Hij zal ook wel moeten, het kan financieel niet uit. Belangrijk is ook de vermindering van regeldruk. Over twee weken (Prinsjesdag, red.) zullen we het weten." 

Een medewerkster van de Jeugd- en Gezinsbeschermers in Alkmaar kan zich ook vinden in deze reactie. Daarnaast zijn er volgens haar landelijke gesprekken gaande over het schrappen van de onnodige administratieve lasten: "vandaag was hiervan de tweede sessie, die werd afgetrapt door Minister Hugo de Jonge."

*de namen van de jeugdmedewerkers zijn bekend bij de redactie. Om privacyredenen worden zij niet bij naam genoemd. 

 

Bask wint in Baskenland, peloton doet rustig aan in Ronde van Spanje

De overgangsrit in de elfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Mikel Iturria. De Bask boekte in zijn eigen streek zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. Het peloton deed het rustig aan en kwam op meer dan achttien minuten binnen, maar de rode leiderstrui van Primoz Roglic kwam nooit in gevaar.

In een typische overgangsetappe in het Baskenland was het vanaf kilometer nul wel duidelijk dat de vroege vlucht het zou gaan halen. Uiteindelijk zaten veertien renners mee in de vroege vlucht, maar wel zonder Nederlanders.

De voorsprong van de kopgroep bleef maar oplopen en konden de koplopers strijden om de zege. Vooral Gorka Izagirre was actief in het bergop gedeelte, maar de Bask kon het verschil niet maken. De rest van de kopgroep kwam weer terug en daar profiteerde Mikel Iturria.

De Bask van Euskadi-Murias reed in de finale weg bij de rest en pakte een voorsprong van 45 seconden op de kopgroep. Op een oplopende strook leek een gedeelte van de kopgroep weer terug te komen, maar toen ze de aansluiting leken te maken werd er vooral weer naar elkaar gekeken, waardoor Iturria weer wegreed.

Dat herhaalde zich ook in de laatste twee kilometer, waardoor Iturria zijn mooiste zege boekte uit zijn carrière. Ook voor zijn ploeg Euskadi-Murias een mooie opsteker, want deze week maakte de ploeg bekent dat de toekomst van de Baskische ploeg hoogst onzeker is. Alle renners zijn daar vrij om te vertrekken.

Ook Zweden wil meedoen met nieuwe medicijn-alliantie

Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het door Nederland gecoördineerde initiatief om kennis over nieuwe, veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van innovatieve geneesmiddelen onderling te delen. Dit bleek tijdens een ontmoeting tussen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en zijn Zweedse collega’s Lena Hallengren en Maja Fjaestad (minister en staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken). De drie bewindspersonen spraken eerder vandaag in Den Haag over recente ontwikkelingen op het gebied van zorg en geneesmiddelen.

Minister Bruins is momenteel met meerdere landen in gesprek over toetreding tot het ‘International Horizon Scanning Initiative’. Dit nieuwe samenwerkingsverband, dat in oktober officieel wordt opgericht, moet landen een integraal en objectief overzicht geven van ontwikkelingen rond innovatieve geneesmiddelen ruim voordat ze op de markt worden verwacht.

Het brengt de potentiële impact van nieuwe middelen in kaart en zorgt ervoor dat aangesloten landen, en daarmee ook patiëntenorganisaties, artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars, zich voor kunnen bereiden. Prijsonderhandelingen kunnen daarmee in een eerder stadium worden gestart en het biedt verzekeraars en ziekenhuizen de kans hun beleid en inkoop erop in te richten. Naast Nederland zullen in ieder geval ook België, Luxemburg en Ierland toetreden tot het samenwerkingsverband. Deze landen werken al langer samen binnen ‘Beneluxa’.

In juli sprak minister Bruins al met zijn Canadese collega over het International Horizon Scanning Initiative. “Naast Canada is ook Zweden nu zo goed als zeker van de partij; in Stockholm worden momenteel de laatste punten op de i gezet. Daarnaast zijn we nog met diverse andere landen in gesprek. Het zou mooi zijn als we over een maand bij de officiële aftrap ongeveer tien zijn; dat is het streven. Ik ben ervan overtuigd dat er dan in een later stadium nog meer landen zullen volgen. Het is belangrijk om de krachten te bundelen, om informatie te delen en om samen op te trekken als het gaat om nieuwe innovaties, maar ook om geneesmiddelentekorten en onverklaarbaar hoge medicijnprijzen. Als we allemaal afzonderlijk het wiel gaan uitvinden, verliezen we kostbare tijd en dat is niet in het belang van de patiënt”, aldus minister Bruins. In het gesprek tussen Bruins en zijn Zweedse collega’s Hallengren en Fjaestad werd ook stilgestaan bij de wederzijdse ervaringen met E-health en de strijd tegen antibioticaresistentie.

Terugdringen van roken en sjoemelsigaretten
Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft met minister Lena Hallangren en staatssecretaris Maja Fjaestad constructief gesproken over geestelijke gezondheidszorg, het terugdringen van roken en de Europese discussie over sjoemelsigaretten en het belang van een onafhankelijke meetmethode waarmee op een eerlijke manier de hoeveelheid schadelijke stoffen in tabaksproducten kan worden gemeten. Blokhuis heeft zijn Zweedse collega-bewindspersonen tevens uitgenodigd om volgend jaar deel te nemen aan de zogenaamde COP9 conferentie. Nederland is volgend jaar gastheer voor deze internationale conferentie over het wereldwijde verdrag inzake tabaksontmoediging.

Van de Looi ziet tweetal afhaken en haalt debutant bij Jong Oranje

Jong Oranje moet het tegen Jong Cyprus doen zonder Myron Boadu en Tyrell Malacia. Boadu heeft zich afgemeld met een blessure aan zijn bovenbeen, terwijl Feyenoord-verdediger Malacia ziek is. Bondscoach Erwin van de Looi heeft Daishawn Redan opgeroepen als vervanger van Boadu. Het is de eerste keer dat de spits van Hertha BSC geselecteerd is voor Jong Oranje.

De KNVB laat via de officiële kanalen weten dat er geen vervanger wordt opgeroepen voor Malacia. De blessure van Boadu komt op een ongelukkig moment, daar het de eerste keer was dat de aanvaller van AZ was geselecteerd voor Jong Oranje.

Redan maakte deze zomer de overstap van Chelsea naar Hertha BSC en heeft in zijn eerste weken een uitstekende indruk gemaakt. De achttienjarige spits maakte reeds zijn officiële debuut voor zijn nieuwe werkgever in de Bundesliga. Tegen VfL Wolfsburg (0-3 nederlaag) speelde hij twintig minuten mee.

De ontmoeting met Jong Cyprus wordt het eerste duel in de EK-kwalificatie voor de ploeg van Van de Looi. De wedstrijd vindt plaats op dinsdag 10 september om 19:00 uur op De Vijverberg in Doetinchem.

Selectie Jong Oranje:
Doel: Kjell Scherpen (Ajax), Jan Hoekstra (FC Groningen), Maarten Paes (FC Utrecht)

Verdediging: Perr Schuurs (Ajax), Owen Wijndal (AZ), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), Justin Hoogma (FC Utrecht), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Sherel Floranus (sc Heerenveen), Danilho Doekhi (Vitesse).

Middenveld: Dani de Wit (AZ), Teun Koopmeiners (AZ), Ludovit Reis (Barcelona), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe)

Aanval: Noa Lang (Ajax), Justin Kluivert (AS Roma), Calvin Stengs (AZ), Daishawn Redan (Hertha BSC), Kaj Sierhuis (FC Groningen), Tahith Chong (Manchester United), Cody Gakpo (PSV).

Opnieuw verlies voor tafeltennissers, vrouwen winnen eerste wedstrijd

Op het EK tafeltennis voor landenteams heeft Nederland ook de tweede wedstrijd verloren. De Nederlandse mannen verloren in Nantes met 0-3 van Slovenië. Het Nederlandse vrouwenteam wist wel te winnen. Servië werd met 3-1 verslagen.

Op dinsdag was Kroatië al met 0-3 te sterk, een dag later ging Nederland met dezelfde cijfers ten onder tegen Slovenië. Ewout Oostwouder verloor met 8-11, 5-11 en 5-11 van Frane Kojic. Teamgenoot Laurens Tromer verloor van Darko Jorgic: 4-11, 9-11 en 6-11. In de laatste partij moest Rajko Gommers het hoofd buigen voor Deni Kozul: 9-11, 7-11 en 9-11. Door het verlies is Nederland uitgeschakeld op het EK.

De vrouwen begonnen woensdag aan het EK. Britt Eerland won in vijf games van Izabela Lupulesku: 11-4, 6-11, 11-8, 5-11 en 11-6. Vervolgens versloeg Lie Jie met 11-6, 11-3 en 11-8 haar tegenstandster Andrea Todorovic. In de derde partij tussen Kim Vermaas en Tijana Jokic ging de zege naar de Servische: 5-11, 10-12 en 3-11. Door dit verlies moest er een vierde partij gespeeld worden. Li Jie won deze wedstrijd met 11-8, 11-8 en 11-5 van Izabela Lupulesku.

KNVB verplaatst 34 wedstrijden na lotingen Europees voetbal

De KNVB heeft woensdagmiddag het definitieve speelschema van de Eredivisie voor de eerste seizoenshelft bekendgemaakt. De voetbalbond liet in een eerder stadium al weten dat er geschoven zou gaan worden met wedstrijden om clubs die Europees voetbal spelen een zo gunstig mogelijke voorbereiding te gunnen. Onder meer tien wedstrijden van Ajax worden verplaatst.

"Door de kwalificatie van Ajax, AZ, Feyenoord en PSV voor de groepsfase van respectievelijk de Champions League en de Europa League, worden in de eerste competitiehelft in verschillende speelrondes wedstrijdwijzingen doorgevoerd", zo meldt de KNVB. "Deze wijzigingen komen voort uit de afspraken die alle Eredivisieclubs en de Eredivisie CV met elkaar onderling en in overleg met de KNVB hebben gemaakt in het kader van de veranderagenda."

De KNVB laat weten dat in de laatste week van december de wijzigingen worden doorgevoerd voor de deelnemers aan de knock-outfase van de Europese toernooien.

Wijzigingen speelronde 6
Ajax - sc Heerenveen
Oude tijd: zaterdag 14 september 20:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 14 september 18:30 uur

PSV - Vitesse
Oude tijd: zaterdag 14 september, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 14 september, 20:45 uur

Wijzigingen speelronde 7
ADO Den Haag - AZ
Oude tijd: zondag 22 september, 12:15 uur
Nieuwe tijd: zondag 22 september, 16:45 uur

PSV - Ajax
Oude tijd: zondag 22 september, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 22 september, 16:45 uur

SC Heerenveen - FC Utrecht
Oude tijd: zondag 22 september, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 22 september, 12:15 uur

FC Emmen - Feyenoord
Oude tijd: zondag 22 september, 16:45 uur
Nieuwe tijd: zondag 22 september, 14:30 uur

Wijzigingen speelronde 8
AZ - Heracles Almelo
Oude tijd: zaterdag 28 september, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 29 september, 16:45 uur

PEC Zwolle - PSV
Oude tijd: zaterdag 28 september, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 29 september, 14:30 uur

Ajax - FC Groningen
Oude tijd: zaterdag 28 september, 20:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 28 september, 19:45 uur

Feyenoord - FC Twente
Oude tijd: zondag 29 september, 12:15 uur
Nieuwe tijd: zondag 29 september, 16:45 uur

RKC Waalwijk - Vitesse
Oude tijd: zondag 29 september, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 29 september, 12:15 uur

VVV-Venlo - sc Heerenveen
Oude tijd: zondag 29 september, 16:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 28 september, 18:30 uur

Wijzigingen speelronde 9
PSV - VVV-Venlo
Oude tijd: zaterdag 5 oktober 19:45 uur
Nieuwe tijd: zondag 6 oktober, 16:45 uur

Vitesse - FC Utrecht
Oude tijd: zondag 6 oktober, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 5 oktober, 19:45 uur

Wijzigingen speelronde 10
FC Utrecht - PSV
Oude tijd: zaterdag 19 oktober, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 19 oktober, 20:45 uur

RKC Waalwijk - Ajax
Oude tijd: zaterdag 19 oktober, 20:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 19 oktober, 18:30 uur

Wijzigingen speelronde 11
Geen wijzigingen

Wijzigingen speelronde 12
Sparta Rotterdam - PSV
Oude tijd: zaterdag 2 november, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 2 november, 19:45 uur

PEC Zwolle - Ajax
Oude tijd: zaterdag 2 november, 20:45 uur
Nieuwe tijd: vrijdag 1 november, 20:00 uur

Wijzigingen speelronde 13
Willem II - PSV
Oude tijd: zaterdag 9 november, 19:45 uur
Nieuwe tijd: zondag 10 november, 14:30 uur

FC Twente - PEC Zwolle
Oude tijd: zondag 10 november, 12:15 uur
Nieuwe tijd: zondag 10 november, 14:30 uur

AZ - FC Emmen
Oude tijd: zondag 10 november, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 10 november, 20:00 uur

Ajax - FC Utrecht
Oude tijd: zondag 10 november, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 10 november, 12:15 uur

Wijzigingen speelronde 14
PSV - sc Heerenveen
Oude tijd: zaterdag 23 november, 18:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 24 november, 14:30 uur

Ajax - Heracles Almelo
Oude tijd: zaterdag 23 november, 20:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 23 november, 19:45 uur

VVV-Venlo - FC Twente
Oude tijd: zondag 24 november, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 24 november, 16:45 uur

Wijzigingen speelronde 15
FC Emmen - PSV
Oude tijd: zaterdag 30 november, 19:45 uur
Nieuwe tijd: zondag 1 december, 20:00 uur

Feyenoord - PEC Zwolle
Oude tijd: zondag 1 december, 12:15 uur
Nieuwe tijd: zondag 1 december, 16:45 uur

FC Twente - Ajax
Oude tijd: zondag 1 december, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 1 december, 12:15 uur

FC Utrecht - RKC Waalwijk
Oude tijd: zondag 1 december, 16:45 uur
Nieuwe tijd: zondag 1 december, 14:30 uur

Wijzigingen speelronde 16
Ajax - Willem II
Oude tijd: zaterdag 7 december, 18:30 uur
Nieuwe tijd: vrijdag 6 december, 20:15 uur

PSV - Fortuna Sittard
Oude tijd: zaterdag 7 december, 20:45 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 7 december, 19:45 uur

VVV-Venlo - FC Emmen
Oude tijd: vrijdag 6 december, 20:00 uur
Nieuwe tijd: zaterdag 7 december, 19:45 uur

Wijzigingen speelronde 17
AZ - Ajax
Oude tijd: zondag 15 december, 12:15 uur
Nieuwe tijd: zondag 15 december, 16:45 uur*

FC Emmen - Sparta
Oude tijd: zondag 15 december, 14:30 uur
Nieuwe tijd: zondag 15 december, 12:15 uur

*Het tijdstip van deze wedstrijd wordt pas definitief vastgesteld als de speellocatie bekend is.

Vier jaar cel geëist voor mishandeling en dood Jip Jurg

De 32-jarige Jip Jurg werd op 27 januari 2018, tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam, het slachtoffer van een handgemeen met een beveiliger. Voor de deur van de Schouwburg kreeg hij onverwacht een dusdanig harde schop op zijn buik dat hij aan de gevolgen van een ernstige interne bloeding is overleden. Het lichaam van het slachtoffer werd op 28 januari levenloos in zijn eigen woning aangetroffen. De officier van justitie vindt dat de verdachte, een nu 38-jarige man uit Rotterdam, zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan “zware mishandeling met de dood tot gevolg hebbend” en eiste hiervoor een gevangenisstraf van vier jaar.

In die bewuste nacht ging het slachtoffer tijdens het filmfestival in Rotterdam met vrienden iets drinken in de Schouwburg. Hij liep met een glas de Schouwburg uit. Een beveiliger sommeerde het slachtoffer om het glas af te geven. Jip was hier niet van gediend waarop een handgemeen ontstond en Jip op de grond terecht kwam. Hier bleef het niet bij, de verdachte gaf uit het niets een harde schop op de buik van het slachtoffer terwijl het incident al voorbij leek. Omdat Jip op de grond lag heeft zijn lichaam zich niet kunnen voorbereiden op deze grote klap, waardoor de aangerichte schade maximaal bleek.

Na sectie op het lichaam van Jip is in zijn buik ernstig inwendig letsel ontdekt. Het bloedverlies heeft zoveel weefselschade veroorzaakt dat Jip daaraan is overleden. Het onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd dat erop duidt dat de verdachte Jip opzettelijk heeft willen doden. Wat het OM betreft heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Bij zijn eis van vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf woog de officier van justitie mee dat er weliswaar geen opzet was op de dood, maar dat dit wel het gevolg was van het handelen van de verdachte. De officier heeft erop gewezen dat de straffen voor het opzettelijk van het leven beroven van een ander veel hoger zijn dan wanneer iemand wel de dood van een ander veroorzaakt, maar dat niet gewild heeft.

Daarnaast weegt de officier het beroep van de verdachte mee. Een man die van beroep beveiliger is en die avond als taak had om ervoor te zorgen dat de bezoekers van de Schouwburg, een veilige, ordelijke en leuke avond konden hebben. Van een beveiliger wordt verwacht dat hij kan omgaan met mensen die dronken zijn of mensen die niet luisteren en vervelend kunnen zijn.

Daarnaast was het niet de eerste keer dat de verdachte in verband werd gebracht met een mishandeling. In 2016 is er aangifte gedaan van mishandeling van een man bij een bar. De beelden van die mishandeling zijn teruggevonden op de mobiele telefoon van de verdachte. Ook dit feit acht de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen. Tot slot neemt het OM het de verdachte kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven en dat hij blijft ontkennen dat hij Jip de schop heeft gegeven.

Dit bij elkaar opgeteld is een gevangenisstraf van vier jaar op zijn plaats. “Op deze feiten kan niet anders gereageerd worden dan met een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, aldus de officier in zijn requisitoir.

Hij vervolgt: “De misdraging van de verdachte heeft ertoe geleid dat de familie van Jip, zijn uitgebreide kring van vrienden, kennissen en collega’s, hem voor altijd zullen moeten missen en dat is onverteerbaar.”

Personeel niet vervolgd na dood winkeldief

Twee medewerkers van een Goudse groothandel worden niet vervolgd voor het overlijden van een winkeldief. De man ademde niet meer nadat het personeel hem in afwachting van de politie in bedwang had gehouden. Maar volgens het Openbaar Ministerie was het handelen van het personeel geoorloofd en dus worden de zaken geseponeerd.

De winkeldief werd op 11 augustus 2017 gesnapt in de groothandel in Gouda. Hij zei aanvankelijk dat hij alsnog wilde betalen maar zette het toch op een lopen. Om te ontkomen beukte hij tot vier keer met een aanloop tegen de glazen schuifdeur. Toen die ontzet was, ging hij door de ruit naar buiten. Daar werd hij door personeel tegen de grond gewerkt.

Het personeel bleef op hem zitten tot de politie erbij kwam. Die merkte dat hij niet meer ademde. De winkeldief werd in coma het ziekenhuis binnen gebracht. Na drie dagen werd hij naar Polen vervoerd omdat familie hem daar wilde verzorgen. Tijdens de reis overleed hij.

Tijdsverloop
Omdat de man is overleden onderweg naar Polen, is de sectie daar verricht. De resultaten daarvan heeft het Openbaar Ministerie na herhaald aandringen pas eind 2018 mogen ontvangen om te laten vertalen en beoordelen. Het is spijtig dat daarmee ook het personeel van de winkel en de nabestaanden lang op een beslissing hebben moeten wachten. Dit zal voor hen een lange periode van onzekerheid zijn geweest.

Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden, wat uiteraard veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweeg brengt. Een zorgvuldige afweging is dan op zijn plaats en daarvoor was het sectierapport van belang.

Verzet
Burgers mogen iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie. Het ging hier om een sterke jongeman die al grof fysiek geweld had gebruikt tegen de deur, zich op de grond bleef verzetten, niet voor rede vatbaar was en mogelijk een gevaar vormde voor anderen. De door de medewerkers gebruikte krachtsinspanning was nodig om hem onder controle te houden.

Op camerabeelden is te zien dat de winkeldief zich de laatste minuut voordat de politie het overneemt niet meer beweegt. Volgens het OM mag van het personeel niet worden verwacht dat zij dit onmiddellijk hadden opgemerkt. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen.

Resultaten van de sectie
Bij de sectie zijn kleine letsels aangetroffen die kunnen zijn ontstaan tijdens de inbedwanghouding, maar ook tijdens het medisch handelen daarna. Er blijkt in elk geval niet dat rond de kin en nek grote kracht is gebruikt. Mede daarom vindt het Openbaar Ministerie het optreden van het personeel proportioneel en dus toegestaan.

Al met al is er volgens het OM geen wettig en overtuigend bewijs dat de medewerkers van de groothandel schuld hebben aan het overlijden van de winkeldief. Het zal de zaken daarom seponeren.

Acht nieuwe games voor Xbox Game Pass in september

Microsoft heeft zijn plannen voor september bekendgemaakt wat betreft de toevoegingen en verdwijnende games voor Xbox Game Pass en Xbox Game Pass for PC. Qua kwantiteit gaat de catalogus helaas omlaag, maar dat wordt gelukkig flink gecompenseerd met kwaliteit.

September gaat acht nieuwe games toevoegen, waarvan er zes beschikbaar zullen zijn op Xbox One. Tien games gaan helaas later deze maand verdwijnen. De grootste toevoeging deze maand is natuurlijk Gears 5, die direct bij release beschikbaar zal zijn voor alle leden. Leden van Xbox Game Pass Ultimate kunnen vanaf 6 september, vijf dagen voor officiële release, al aan de slag met de nieuwe titel. Met games als Dead Cells, Enter the Gungeon en het gloednieuwe Creature in the Well is er echter voor ieder wat wils deze maand in Game Pass. Dit zijn de toevoegingen van september:

 • Dead Cells (5 september) - Xbox en PC
 • Metal Gear Solid HD Edition (2&3) (5 september) - Xbox
 • Gears 5 (6 of 10 september) - Xbox Play Anywhere
 • Creature in the Well (6 september) - Xbox en PC
 • Enter the Gungeon (12 september) - Xbox Play Anywhere
 • GoNNER - Blueberry Edition (12 september) - Xbox en PC
 • Bad North - PC
 • Shadow Warrior 2 - PC, reeds beschikbaar op Xbox

Zoals genoemd gaan er echter ook tien games verdwijnen deze maand. De meeste hiervan waren al eerder aangekondigd, maar dit zijn alsnog alle verdwijnende games in september, waarvan het overgrote deel backward compatible-titels zijn:

 • Onrush (4 september)
 • LEGO Batman 2 (6 september)
 • Joy Ride Turbo (6 september)
 • Splosion Man(6 september)
 • The Maw(6 september)
 • LEGO Indiana Jones(30 september)
 • Shantae: Half-Genie Hero(30 september)
 • Split/Second(30 september)
 • Ninja Gaiden Black(30 september)
 • theHunter: Call of the Wild (30 september)

Schuurs onderuit in kwartfinales gemengd dubbelspel US Open

Tennisster Demi Schuurs is er samen met de Fin Henri Kontinen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van het gemengd dubbelspel op de US Open. Het Australisch-Amerikaanse duo Samantha Stosur en Rajeev Ram was met 6-4, 4-6 [12-14] te sterk.

De eerste twee sets werden netjes verdeeld en dus moest een supertiebreak gespeeld worden. Daarin kregen Schuurs en Kontinen op 9-8 een matchpoint, maar die gaven ze weg. Het duo werkte vervolgens een matchpoint tegen weg, vergooide er zelf nog één en werkte er nog eens één weg. Op 12-13 was het echter gedaan en na een kleine anderhalf uur zat het duel erop.

Bayern München presenteert ongekende recordomzet en miljoenenwinst

Bayern München heeft afgelopen seizoen voor de vierde keer op rij een recordomzet geboekt, met deze keer 750 miljoen euro als eindresultaat. Dat heeft de Duitse grootmacht woensdag wereldkundig gemaakt. Het is een stijging van 14 procent ten opzichte van de jaargang 2017/18, toen de omzet ruim 657 miljoen euro bedroeg. Daarnaast is er een nettowinst geboekt van 52,5 miljoen euro, terwijl dat bedrag een jaar eerder nog op 29,5 miljoen euro lag.

Bayern kwam woensdag met meer goed nieuws op de proppen, want het eigen vermogen steeg afgelopen seizoen naar ruim 497 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over het afgelopen boekjaar bedroeg 146 miljoen euro, waarin overigens geen rekening is gehouden met transferuitgaven. Had Bayern deze uitgaven wel meegenomen in de cijfers, dan was er nog steeds een winst van ruim 75 miljoen euro gemaakt. Na aftrek van belasting kwam de nettowinst deze keer uit op 52,5 miljoen euro, een stijging van maar liefst 78 procent.

Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge is erg tevreden met de cijfers die woensdag zijn gepresenteerd door de regerend landskampioen uit München. "Zowel de omzet als de winst is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Bayern staat er momenteel uitstekend voor, zowel in sportief als financieel opzicht."

Rummenigge wordt overigens op 1 januari 2020 opgevolgd door Oliver Kahn, die nu al deel uitmaakt van het clubbestuur. President Uli Hoeness geeft op termijn het stokje over aan Herbert Hainer.

Bayern is een van de weinige topclubs in Europa zonder schulden, terwijl de Allianz Arena zestien jaar eerder dan voorzien in zijn geheel is afbetaald. De kerngezonde financiële situatie vertaalt zich ook in het transferbeleid van der Rekordmeister, want in de afgelopen transferperiode werd maar liefst tachtig miljoen euro neergelegd voor de van Atlético Madrid afkomstige Lucas Hernández.

Koning bezoekt coöperatie Herenboeren Wilhelminapark

Willem-Alexander brengt woensdagmiddag 11 september een werkbezoek aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. Op een Herenboerderij produceren de leden samen duurzaam voedsel in een kleinschalig gemengd boerenbedrijf.

Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer tientallen soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden. De leden van de coöperatie hebben eenmalig geïnvesteerd in de oprichting van het boerenbedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per afnemende mond per week. Zij ontvangen dan wekelijks ongeveer 60 procent van hun voeding; groenten, fruit, aardappelen, eieren en desgewenst vlees(waren).

Een aantal initiatiefnemers van de Herenboerderij in Boxtel hebben de stichting Herenboeren Nederland opgericht om het initiatief te verspreiden. Er zijn inmiddels in Nederland op ongeveer 20 locaties initiatieven gestart.

De Koning spreekt tijdens zijn werkbezoek met betrokkenen en bestuursleden van een aantal Herenboerderijen over het managen van het bedrijf, de wisselwerking tussen de leden en de boer en de sociale cohesie. Tijdens een rondgang op de boerderij bekijkt de Koning de teelt en de uitleverplaats waar de Herenboeren tweemaal per week hun producten afhalen.

Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn. In een serie werkbezoeken schenkt de Koning aandacht aan dergelijke initiatieven. De Koning bezocht in 2018 Hilvarenbeek, Amsterdam, Kloosterburen en Wageningen en in 2019 Lieshout en Lierop en Ameland.

Formule 2-coureur Correa overgebracht naar Brits ziekenhuis

Juan Manuel Correa is voor verdere behandeling overgebracht naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. De Ecuadoraans-Amerikaanse coureur raakte zaterdag zwaargewond bij een crash in een Formule 2-race op Spa-Francorchamps. De Franse coureur Anthoine Hubert kwam daarbij om het leven.

Bij de crash brak Correa beide benen en liep verwondingen op aan zijn ruggengraat. In het ziekenhuis van Luik is hij vervolgens geopereerd. In het Britse ziekenhuis wordt hij door gespecialiseerde artsen verder behandeld.

“Juan Manuel en zijn familie bedanken het ziekenhuis in Luik voor hun geweldige zorg en medische behandeling in de afgelopen dagen. Hij zal in Groot-Brittannië verder behandeld worden door een gespecialiseerd team van artsen”, aldus het management van de 20-jarige coureur.

Nieuwe gevechtstrategieën in Atelier Ryza

Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust hebben een trailer uitgebracht waarin het gevechtsysteem van Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout uitgelicht wordt.

In Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout dalen het aantal Action Points als je skills, critical attacks of skills buiten de beurt van de speler door middel van de Quick Actions-techniek gebruikt. Deze punten worden gedeeld door alle teamleden, dus het is belangrijk om die punten strategisch te gebruiken in de strijd om de overhand te krijgen. Naarmate de AP-meter vol is, zullen spelers ook hun niveau verhogen, bekend als Tactics Level. Hoe hoger het Tactics Level, hoe krachtiger de aanvallen zijn die ze gebruiken.

Hierdoor zijn er ook speciale combo's mogelijk. Tijdens het gevecht kunnen teamleden ook actieorders geven aan andere leden van hun partij. Dit zijn specifieke acties, zoals 'voer een fysieke aanval uit'. Als de order wordt gevolgd, zal het teamlid dat de order gaf een vervolgaanval uitvoeren met een krachtige skill - en deze vaardigheid verbruikt geen AP.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout komt in Europa 1 november uit voor PlayStation 4 Switch en pc.

Dolberg doet boekje open over Ajax-vertrek

Kasper Dolberg verkaste deze transferzomer naar OGC Nice, nadat de Deen nog weinig vertrouwen voelde binnen Ajax over zijn functioneren. De spits laat in gesprek met Midtjyllands Avis weten dat hij voor de zomer nog had besloten in Amsterdam te blijven, maar dat de situatie rap veranderde, ook vanwege het contractbeleid bij Ajax.

"Als je niet speelt, ga je nadenken over iets nieuws. Maar er is nog een groot verschil tussen het denken en beslissen", laat de voormalig Ajacied weten. "Voordat ik op vakantie ging, had ik een gesprek met de leiding van Ajax. Ik had het gevoel dat we een goed gesprek hadden gevoerd. We waren het allemaal erover eens dat ik zou blijven. Ze overtuigden mij dat dit het juiste was voor mij."

Na zijn zomervakantie veranderde de situatie, aldus Dolberg, die veranderingen zag plaatsvinden bij Ajax die niet in zijn voordeel uitpakten. "De belangrijkste reden was dat Ajax verlengde met enkele spelers van wie ze hadden verwacht dat ze zouden weggaan", zegt de Deen. "Uiteindelijk was het een mix van onderbuikgevoelens en de gesprekken die ik met de club heb gevoerd."

Dolberg begon het seizoen in de basis bij de gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Dolberg scoorde in dat duel, maar raakte vervolgens geblesseerd. De aanvaller kreeg daarna naar eigen zeggen geen echte kans meer. "Ik zag mezelf niet in de basisopstelling terug. Toen drong het tot mij door dat er dingen waren veranderd en dat het het beste was om iets nieuws te vinden."

Can woedend op Juventus na Champions League-uitsluiting

Emre Can is 'extreem geschokt' nu hij niet is opgenomen in de Champions League-selectie van Juventus. Dinsdag bracht de Italiaanse grootmacht de selectie voor het nieuwe seizoen in het miljardenbal naar buiten en daar stond de naam van de Duitse middenvelder, evenals die van Mario Mandzukic, niet tussen. Can is woedend door het besluit van trainer Maurizio Sarri.

De Duits international was vorig seizoen onder Massimiliano Allegri nog een vaste waarde, maar nu is hij gedaald in de pikorde. Op zijn positie op het middenveld moet hij in de Champions League zijn concurrenten voor laten. Met Miralem Pjanic, Sami Khedira, Blaise Matuidi en Rodrigo Bentancur was de concurrentie al hevig, terwijl daar deze zomer Aaron Ramsey en Adrien Rabiot nog eens bij zijn gekomen.

Pas vanaf de knock-outfase kan Juventus weer andere spelers inschrijven. De groepsduels met Bayer Leverkusen, Atlético Madrid en Lokomotiv Moskou moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Tegenover BILD reageert Can verontwaardigd. Vooral de manier waarop hij het nieuws te horen kreeg stuit hem tegen de borst. Na een kort telefoongesprek met Sarri bleef hij verbaasd achter. "Het gesprek duurde nog geen minuut en ik kreeg geen reden te horen", aldus Can, die zich momenteel met de nationale ploeg van Duitsland voorbereidt op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. "Het maakt me ontzettend boos. Ik zal mijn conclusies trekken en ga na mijn terugkeer met de club in gesprek."

De 25-jarige middenvelder geeft aan dat Juventus zich niet aan bepaalde afspraken heeft gehouden. In de slotfase van de transferperiode kreeg hij diverse aanbiedingen, maar bleef in Turijn om in de Champions League te spelen. "Mij is vorige week iets anders verteld en beloofd door de club", vervolgt Can, die over aanbiedingen niet te klagen had. "Ook Paris (Saint-Germain, red.) zat erbij. Maar ik besloot om bij Juve te blijven. De voorwaarde was dat ik in de Champions League zou spelen."

Ryu Hayabusa vecht mee in Warriors Orochi 4 Ultimate

Koei Tecmo Europe en Omega Force kondigden al eerder Warriors Orochi 4 Ultimate aan. Nu laat de uitgever weten dat Rya Hayabusa uit de Ninja Gaiden-serie een nieuwe speelbaar personage is.

Warriors Orochi 4 Ultimate bevat personages uit Dynasty Warriors, Samurai Warriors en de goden uit de oude geschiedenis die zich verenigen in een strijd tegen vijanden terwijl ze het antwoord zoeken op hun samenkomst in deze mysterieuze nieuwe wereld. Er komen zeven nieuwe speelbare personages bij zodat het aantal van Warriors Orochi 4 stijgt van 170 tot 177. Nieuwe personages zijn onder andere Joan of Arc, de heldin van Frankrijk en redder van Orléans die werd geprezen voor haar sterke gevoel van rechtvaardigheid en vriendelijkheid, en de godin Gaia, Moeder Aarde, die in het begin van de tijd talloze landen creëerde en nu probeert onze helden te verenigen in een poging om de wereld te redden.

Daarnaast zullen er ook nieuwe verhaallijnen worden verkend in Warriors Orochi 4 Ultimate. Wat heeft Zeus ertoe gebracht om de anti-Odin-coalitie te vormen? Wat gebeurde er met de officieren die werden uitgezonden om de vijandelijke troepen te onderzoeken? Er is een nieuwe True Ending voor de saga met de goden. Er zijn nieuwe gamemodi, waaronder de multi-layered maps van de Infinity Modus en de nieuwe magische vaardigheden en Sacred Treasures.

Warriors Orochi 4 Ultimate komt uit op PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en digitaal voor pc via Steam. De nieuwe game komt in februari 2020 uit als een standalone titel voor degene die de game nog niet hebben of als een speciale Upgrade Pack voor degene die de voorgaande game al in hun bezit hebben.

Verstappen achteraan van start op Monza door vierde motorwissel van het seizoen

Vanwege een vierde nieuwe motor dit seizoen moet Max Verstappen in de GP van Italië achteraan starten. De race op het snelle circuit van Monza wordt komende zondag verreden.

Een coureur mag per seizoen drie dezelfde motoren gebruiken, bij een vierde motor moet de coureur achteraan op de grid starten.

“In Spa hebben we waardevolle data verzameld”, aldus motorleverancier Honda. “Daarmee hebben we enkele wijzigingen doorgevoerd voor de race in Italië. We geloven ondanks de straf in een goed resultaat.”

“Monza is een supersnelle baan, wat het leuk maakt om te rijden, maar het zal ook een uitdaging voor ons zijn. Net als Spa, is het voor ons niet het beste circuit op de kalender”, aldus Verstappen op Verstappen.nl. “Ik vind de hogesnelheidssecties het mooist en om de laatste bocht goed te nemen is niet gemakkelijk, maar als dat lukt, voelt dat erg goed. Monza kent een rijke historie en de fans horen bij de meest gepassioneerde die we het hele jaar tegenkomen. Er is veel rood te zien op de tribunes, maar hopelijk zal het oranjelegioen ons ook op volle sterkte aanmoedigen dit weekend.”

Steep Season 10: Breakpoint van start

Steep Season 10: Breakpoint is nu gratis beschikbaar en loopt tot en met 1 oktober 2019.

Nadat Steep afgelopen seizoen voor het eerst een seizoen wijdde aan een compleet andere game, Assassin’s Creed Odyssey, is er deze keer een cross-over met Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint. Spelers hebben onder andere de mogelijkheid om exclusieve Nomad-uitrusting vrij te spelen.

Om alle onderdelen van de set te verzamelen, nemen spelers gedurende het seizoen deel aan wekelijkse Ubisoft Club-uitdagingen, de Steep World Tour of voltooien zij andere in-game activiteiten in september. Naast de Breakpoint cross-over, hebben spelers ook gratis toegang tot de Japanse map.

Steep is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Serena Williams met groot machtsvertoon naar halve finales US Open

Tennisster Serena Williams heeft zich met behoorlijk vertoon van macht geplaatst voor de halve finales van de US Open. De als achtste geplaatste Amerikaanse had aan iets minder dan drie kwartier genoeg om de arme Chinese Wang Qiang, als achttiende geplaatst, met 6-1, 6-0 naar huis te sturen.

Wang won in totaal slechts vijftien punten, amper meer dan één per game. Ze sloeg welgeteld nul winners, tegenover maar liefst 25 van Williams, die 19 van haar 21 punten op de eerste service won. Williams is op jacht naar haar 24e Grand Slam-zege, wat een evenaring zou zijn van het record van de Australische grootheid Margaret Court.

Drie arrestaties in onderzoek naar drugslab

Op vrijdag 19 juli viel de politie een woning binnen in Reek. In de woning werd een MDMA laboratorium aangetroffen. Er waren op het moment geen verdachten aanwezig.

De inval vond plaats op basis van eerder rechercheonderzoek. Na de doorzoeking werd het onderzoek voortgezet, en op 2 september deed de politie huiszoeking bij zeven woningen en werden drie verdachten aangehouden. De zoekingen vonden plaats in Valkenswaard, Eindhoven, Oirschot en Reek.

De aangehouden mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het lab en zijn ingesloten voor verhoor. Zij worden op donderdag 5 september voorgeleid bij de rechter commissaris in Den Bosch. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen zullen volgen.

Bij de zoekingen werden 1 vuurwapen en 2 (omgebouwde) alarmpistolen aangetroffen.

Hockey Pro League 2020: Oranje-teams beginnen in China en India

Het speelschema voor de FIH Pro League 2020 is bekend. De Oranje hockeysters beginnen met twee uitwedstrijden tegen China op 11 en 12 januari 2020. De Oranje heren trappen de tweede editie van de prestigieuze competitie tussen de beste negen hockeylanden af in India. Daar staat op 18 en 19 januari 2020 de dubbel tegen de nieuwkomer in de Pro League op het programma. India neemt de plek in van Pakistan, dat door financiële problemen werd geschorst door de FIH.

De Pro League kent komend seizoen een gewijzigde opzet in vergelijking met de eerste editie van 2019. Toen speelden alle landen zowel uit als thuis tegen elkaar. Vanwege het vele reizen en daardoor zware belasting voor de spelers is er door de FIH komend seizoen voor gekozen de uit- en thuiswedstrijd in hetzelfde land te spelen. Landen waar tegen in de 2020 editie twee keer thuis wordt gespeeld, daar wordt in 2021 twee keer uit tegen gehockeyd. De Oranje dames weten daarom nu al dat ze in 2021 thuis tegen China spelen en de Oranje heren thuis twee keer tegen India.

De Oranje dames, die de Pro League-titel verdedigen, vliegen in 2020 behalve naar China, ook naar Argentinië en Amerika. Het vierde blok met uitwedstrijden kan met de auto naar België. Daar spelen ook de Oranje mannen ook tijdens het slotweekend van de Pro League De ploeg van bondscoach Max Caldas vliegt verder naar Argentinië en Spanje.

Thuiswedstrijden
Zowel de Oranje dames als Oranje heren moeten het thuis opnemen tegen Nieuw-Zeeland, Australië, Groot-Brittannië en Duitsland. De data van de thuiswedstrijden van de Oranje-teams zijn bekend, maar de KNHB heeft nog geen speelsteden aangewezen. Ook de kaartverkoop is nog niet gestart. In 2019 werden de wedstrijden afgewerkt in Rotterdam, Utrecht (Kampong), Eindhoven (Oranje-Rood), Den Bosch en Amsterdam (Wagener Stadion).

Geen Grand Final
De eerste editie van de Pro League werd afgesloten met een Grand Final tussen de best vier landen na de poulefase, in het Wagener Stadion in Amstelveen. Daar veroverden de Oranje dames en de Australische mannen de Pro League Trophy. Volgend jaar wordt geen Grand Final gehouden, omdat daar door de Olympische Spelen in Tokio te weinig tijd voor is. De stand na de onderlinge wedstrijden geldt als de eindstand.

Van den Berg krijgt heuglijk nieuws van Klopp; Flinke tegenvaller voor Hoever

Sepp van den Berg is door manager Jurgen Klopp opgenomen in de Champions League-selectie van Liverpool voor het seizoen 2019/20. De zeventienjarige verdediger maakte deze zomer de overstap van PEC Zwolle naar de Engelse grootmacht en mag nu al hopen op speelminuten in het miljardenbal. De Nederlandse verdediger Ki-Jana Hoever zit niet bij de selectie.

Van den Berg wacht nog op zijn officiële debuut voor de hoofdmacht van Liverpool, maar Klopp heeft al zoveel vertrouwen in de Nederlander dat de Duitser de jongeling al bij de Champions League-selectie haalt.

Hoever, die in januari nog wel werd toegevoegd aan de selectie voor het miljardenbal, ontbreekt op de lijst van Liverpool. De zeventienjarige Hoever maakte in januari in het FA Cup-duel met Wolverhampton Wanderers (2-1 verlies) zijn debuut namens Liverpool. Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk maken vanzelfsprekend deel uit van de Champions League-selectie.

Liverpool is bij de loting van het miljardenbal ingedeeld in Groep E en strijdt de komende maanden tegen Napoli, KRC Genk en Red Bull Salzburg.

Champions League-selectie Liverpool seizoen 2019/20: Alisson, Elliott, Firmino, Salah, Gomez, Henderson, Keita, Lallana, Lonergan, Lovren, Mane, Matip, Milner, Origi, Oxlade-Chamberlain, Robertson, Adrian, Shaqiri, Fabinho, Van den Berg, Van Dijk, Wijnaldum, Alexander-Arnold, Brewster, Jones, Kane, Kelleher, Larouci, Lewis.

Seuntjens: "NAC heeft mij respectloos behandeld, laat me dan niet komen!"

Ralf Seuntjens maakte deze zomer de overstap van VVV-Venlo naar De Graafschap. De dertigjarige aanvaller werd ook in verband gebracht met een dienstverband bij zijn grote liefde NAC Breda, waar hij overigens nog nooit onder contract heeft gestaan. De in Breda geboren routinier laat in gesprek met de Gelderlander weten dat hij heel kort heeft gesproken met NAC.

"Ze lieten me komen voor een gesprek, met directeur Tom Van Den Abeele, maar luttele minuten later stond ik weer buiten", vertelt Seuntjens tegenover de regionale krant. "NAC wilde me niet hebben. Maar laat me dan niet komen! Ik heb ook gezegd, dit is gewoon tijdverspilling. NAC heeft mij respectloos behandeld. Ik heb het nu allemaal afgesloten."

Bij de Doetinchemmers voelt Seuntjens zich goed op zijn gemak, zo geeft hij aan. Ook in de Achterhoek is het prima vertoeven. "Als mijn vrouw hier boodschappen heeft gedaan, komt ze terug en heeft ze ineens een leuk gesprek gevoerd. Met een wildvreemde in de supermarkt. In Breda sta je bij de kassa in de rij en zegt niemand iets. Of word je gewoon weggedrukt. Sociale contacten worden hier veel makkelijker gemaakt."

Seuntjens zegt zich gelukkig te voelen en hoeft geen luxe spullen om zich heen om een mooi leven te leiden. Dat ploeggenoten of andere voetballers zich wel bezighouden met materiële zaken, vindt hij prima. "Ieder zijn ding hoor, maar ik ben al blij als mijn auto van A naar B rijdt. Een vriend van mij heeft een Audi R8. Best mooi hoor", vertelt hij.

"Alleen als ik er dan in rijd, word ik daar niet zo vrolijk van als gezellig lunchen met mijn vrouw", aldus de veteraan, die weinig om spullen geeft. "Mijn vrouw haalt ook mijn kleding. Ik heb helemaal geen zin om dat zelf te kopen of te bestellen. Kleding doet me niets. Ik sta op, poets mijn tanden, ontbijt en in dertig seconden doe ik wat kleren aan en ben ik hier."

Slachtoffer steekpartij in kritieke toestand

Dinsdag heeft rond 19:15 uur een ernstig steekincident plaatsgevonden op het Florijn in Amsterdam Zuidoost. Hierbij is één slachtoffer zwaargewond geraakt. Hulpverleners zijn ter plaatse met de reanimatie gestart, waarna het slachtoffer per ambulance met spoed naar het ziekenhuis is vervoerd.

Zijn toestand is nog altijd kritiek. De politie is op zoek naar twee verdachten en roept hierbij de hulp in van het publiek. In de directe omgeving is lange tijd gezocht naar twee relatief kleine verdachten, waarvan bekend is dat ze donkere kleding aan hadden en een capuchon op hun hoofd droegen. Ze zijn gevlucht in de richting van de Bijlmerdreef.

De recherche is kort na het incident gestart met het onderzoek en roept getuigen dringend op om hun informatie met hen te delen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Via het tipformulier op de website kunnen eventuele (dashcam)beelden worden geupload. 

Bewoners vastgebonden bij woningoverval Amstelveen

De bewoners van een woning aan de Godfried Bomanslaan in Amstelveen zijn afgelopen nacht het slachtoffer geworden van een gewapende overval.

Drie overvallers drongen het huis binnen en bedreigden de twee bewoners met een vuurwapen. Ze werden vervolgens vastgebonden.

Mogelijke vluchtauto
Het is niet bekend of de drie mannen iets buit gemaakt hebben. Mogelijk zijn zij er na de overval vandoor gegaan in een witte Volkswagen. Die auto werd niet veel later teruggevonden op de Nesserlaan. De wagen was net niet te water geraakt. De politie kan nog niet bevestigen of het gaat om de vluchtauto.

Wel is zeker dat een van de slachtoffers van de woningoverval gewond is geraakt en aanspreekbaar naar een ziekenhuis is gebracht. De andere bewoner raakte niet gewond.

De politie vraagt getuigen zich te melden.

Vier mannen aangehouden voor heroïnesmokkel

Op maandag 2 september 2019 zijn vier mannen aangehouden wegens betrokkenheid bij de invoer van ongeveer 1300 kilo heroïne in ons land.

Naar aanleiding van een rechercheonderzoek viel de politie een loods binnen in Bergschenhoek. Hier was net de container met textiel afgeleverd waar de heroïne in zou moeten zitten. In de loods werden drie mannen, in de leeftijd 48, 51 en 53 jaar direct aangehouden door het arrestatieteam. Zij waren net bezig de lading te lossen.

Een vierde verdachte, een 27-jarige man uit Bergschenhoek, was weggereden in zijn auto en werd ter hoogte van Bunnik aangehouden. De container was via Antwerpen verscheept en toen opgehaald door een Nederlandse vrachtwagen en naar Bergschenhoek gereden. De verdachten zitten op dit moment nog vast.

De container was in Nederland via Antwerpen aangevoerd uit Groot-Brittannië. Daar was de heroïne al uit de container gehaald en werd een kleine hoeveelheid teruggeplaatst. Het onderzoek in Nederland en Engeland wordt voortgezet. De officier van justitie beslist of de aangehouden verdachten worden voorgeleid.

Afdeling bestuursrechtspraak wil uitsluitsel over detentie van vreemdelingen met asiel in ander EU-land

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag in drie zaken een zogenoemde prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

De vraag gaat over het gevangen zetten van vreemdelingen die in een andere lidstaat van de Europese Unie asiel hebben gekregen en niet naar die lidstaat willen terugkeren. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof van Justitie weten of deze detentie in strijd is met het Europese recht.

Achtergrond
De vreemdelingen in deze zaken hebben in Nederland een asielaanvraag ingediend. De staatssecretaris heeft deze aanvragen niet-ontvankelijk verklaard en dus niet inhoudelijk behandeld, omdat de vreemdelingen al in een andere lidstaat van de EU een geldige vluchtelingenstatus hebben. Daarnaast heeft de staatssecretaris de vreemdelingen opgedragen onmiddellijk te vertrekken naar die lidstaten.

Nadat de vreemdelingen daar niet aan hadden voldaan, heeft de staatssecretaris hen gevangen gezet om er zeker van te zijn dat zij daadwerkelijk vertrekken. Volgens de vreemdelingen is dat onrechtmatig, omdat de Europese Terugkeerrichtlijn dat niet zou toestaan.

Prejudiciële vraag
De vraag is of de Terugkeerrichtlijn op deze situatie van toepassing is, omdat het doel van de detentie vertrek naar een andere lidstaat is en de Terugkeerrichtlijn gaat over terugkeer naar landen buiten de EU. De Afdeling bestuursrechtspraak vindt het zeer onwenselijk als de uitkomst is dat de Terugkeerrichtlijn in de weg staat aan elke vorm van gedwongen vertrek van een vreemdeling naar een andere lidstaat van de EU.

De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof van Justitie weten of de Terugkeerrichtlijn aan de detentie van de vreemdelingen in een situatie als deze in de weg staat. Daarbij is van belang dat deze vreemdelingen al internationale bescherming genieten in een andere lidstaat, dat het doel van de detentie verwijdering naar die andere lidstaat is en dat de vreemdelingen eerst al de opdracht hebben gekregen te vertrekken.

Schorsing behandeling
De Afdeling bestuursrechtspraak schorst de verdere behandeling van de drie zaken in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling voortzetten en uiteindelijk een definitieve uitspraak doen in deze zaken.

Dimitrov klopt Federer, ook Medvedev naar halve finales US Open

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de halve finales van de US Open. In New York won de Bulgaarse nummer 78 van de wereld van vijfvoudig kampioen Roger Federer (3): 3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2.

De wedstrijd ging zo'n 2,5 uur gelijk op, maar rugproblemen begonnen er bij de Zwitser alsmaar meer in te trekken. Hij begon de vijfde en beslissende set dan ook met een medische timeout, maar dat mocht niet baten: veel meer dan de wedstrijd uitspelen zat er gewoon niet meer in.

De als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev leek in zijn kwartfinale tegen de Zwitser Stan Wawrinka (23) de nodige fysieke problemen te hebben, maar voor iemand die niet goed meer kon bewegen stond hij toch behoorlijk goed te bewegen. Het brak Wawrinka op en na 2,5 uur maakte Medvedev het nog vrij overtuigend af: 7-6 (6), 6-3, 3-6, 6-1, waarmee hij voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi staat.

Cyberpunk 2077 krijgt in toekomst multiplayer

Via Twitter laat CD Project Red weten dat Cyberpunk 2077 in de toekomst wordt uitgebreid met multiplayer. Tot nu toe was multiplayer enkel in R&D, maar blijkbaar heeft de ontwikkelaar genoeg potentie gezien om daadwerkelijk verder te gaan met de ontwikkeling.

Voorlopig is het plan om eerst de game uit te brengen in april 2020, vervolgens de game uit te breiden met (gratis) DLC en singleplayer content. Pas wanneer dat allemaal klaar is, wordt de multiplayer toegevoegd aan de game. Verder zijn er nog geen details, dus dat wordt nog een lange wacht.

Cyberpunk 2077 komt 16 april 2020 naar pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Releasedatum We Were Here Together aangekondigd

We Were Here Together van Total Mayhem Games heeft een releasedatum gekregen. De game komt 10 oktober uit op Steam. Het is de derde game in de serie, na de successen van We Were Here en We Were Here Too.

Net als in de eerdere twee games speelt het verhaal van We Were Here Together zich af in Castle Rock. Nieuw in het verhaal is de expeditie er naar toe, die zich onder andere in het base kamp van de expeditie afspeelt. Waar je elkaar in de vorige games vooral door andere ruimtes moest gidsen, ben je nu ook vaak samen in dezelfde omgeving aan het puzzelen en op zoek naar de uitweg.

Daarnaast is de game een stuk langer dan de eerdere verhalen, introduceert het compleet nieuwe puzzel mechanics, nieuwe locaties en natuurlijk totaal nieuwe puzzels.

Legendarische wagens terug in WRC 8

Bigben Interactive laat weten dat er legendarische wagens terugkeren in WRC 8. Als reactie op de vraag vanuit de community zal WRC 8 diverse wagens uit de geschiedenis van WRC bevatten.

Er zijn zes rallywagens toegevoegd die WRC-geschiedenis schreven door deel uit te maken van een winnende campagne in een Manufacturer’s World Rally Championship:

 • Alpine A110: Kampioen 1973
 • Lancia Stratos: Kampioen 1974/1975/1976
 • Ford Escort MkII RS1800: Kampioen 1979
 • Lancia 037: Kampioen 1983
 • Lancia Delta HF Integrale Evolution: Kampioen 1988/1989/1990/1991/1992
 • VW Polo R WRC: Kampioen 2013/2014/2015/2016

Daarnaast zijn er drie rallywagens toegevoegd:

 • Lancia Fulvia HF: 1972 International Makes' Champions (voorloper van WRC)
 • Porsche 911 GT3 RS RGT (997): Iconische Rally GT-wagen
 • Proton Iriz R5: Debuut van de nieuwste officiële rallyauto van de WRC 2

De wagens zijn allemaal beschikbaar in elke gamemodus van WRC 8. In de Career-modus bieden ze spelers de kans om evenementen en hoogtepunten van klassieke rally's te beleven. Ze bieden ook een andere rijervaring dan de moderne auto's, omdat elke wagen zijn eigen, specifieke kenmerken heeft. De Lancia Fulvia HF, Lancia Stratos, VW Polo WRC 2016 en Proton Iriz R5 zijn vanaf 5 september in de game aanwezig. De Lancia 037 en Porsche 911 GT3 RS RGT (997) zijn beschikbaar als pre-order bonussen. De Alpine A110 1973, Ford Escort MKll 1800 en Lancia Delta HF Integrale Evoluzione zijn beschikbaar als Day One DLC of via het Legendary Cars Pack.

WRC 8 verschijnt op 5 september 2019 voor PlayStation 4, Xbox Oneen pc, en in november voor Nintendo Switch. Bezitters van de digitale Deluxe-editie, kunnen de game vandaag al spelen door de 48 uur vroegtijdige toegang.

Amerikaanse basketballers ontsnappen op WK met overtimezege op Turkije

Op het wereldkampioenschap basketbal in China hebben de Amerikanen wederom niet echt kunnen overtuigen. De 88-67 zege tegen Tsjechië zag er niet geweldig uit, Turkije maakte het de ploeg in Shanghai nog veel moeilijker.

De Amerikanen spelen uiteraard met flink wat NBA-spelers, maar niet met de grote sterren, en daar profiteerde het Turkije van de ervaren Milwaukee Bucks-speler Ersan Ilyasova van. De schade in het eerste kwart bleef met vijf punten beperkt voor de Turken, waarna ze zich in de tweede helft helemaal terug konden vechten.

Sterker nog, met twaalf seconden te spelen zette Ilyasova de Turken op 79-81, waarna Khris Middleton een driepunter miste. De VS ontsnapte echter in de allerlaatste seconde: Cedi Osman begin een overtreding op Jayson Tatum, die aan mocht leggen voor drie vrije worpen. De eerste ging raak, de tweede mis en de derde was ook raak: overtime.

Ook in overtime ging het over en weer en met vijftig seconden te spelen trok Osman de boel met 91-91 gelijk, waarna hij de Turken met een vrije worp op voorsprong zette. Toch ging het fout: Bugrahan Tuncer beging met twee seconden te spelen een overtreding op Middleton, die twee vrije worpen mocht nemen en ze beiden raakten, waardoor de VS met 93-92 won.

USA - Turkije (Bron: YouTube)

De Amerikanen zijn in groep E zo geplaatst voor de tweede ronde. Tsjechië won met 89-76 van Japan, dat daardoor nog maximaal zeventiende kan worden, terwijl Turkije en Tsjechië gaan duelleren om het tweede plekje in de volgende ronde.

In groep F won het Brazilië van veteraan Anderson Varejão, die twaalf jaar bij de Cleveland Cavaliers speelde en al achttien jaar in het nationale team zit, een uiterst spannende wedstrijd van het Griekenland van Giannis Antetokounmpo. De Grieken waren beter in de eerste helft, maar een 26-13 derde kwart hielp Brazilië erop en erover en in de slotfase hielden ze vol: 79-78. Nieuw-Zeeland won met 93-83 van Montenegro, dat hooguit nog zeventiende kan worden, terwijl Brazilië de volgende ronde al heeft bereikt.

De Duitsers spelen met onder meer Dennis Schröder van de Oklahoma City Thunder, maar na de nederlaag tegen Frankrijk gingen ze in groep G pijnlijk onderuit tegen de Dominicaanse Republiek: 70-68, waarmee Duitsland eruit ligt. Frankrijk won met 103-64 van Jordanië en is net als de Dominicanen zeker van een plekje in de volgende ronde.

In groep H was het allemaal wat minder spannend. Australië won met 81-68 van Senegal en Litouwen klopte het zwaar tegenvallende Canada - waar de ene na de andere NBA-speler afzegde - met 92-69, waardoor beide winnaars met twee zeges zeker zijn van een plek in de volgende ronde.

Veteraan Varejão schittert (Bron: YouTube)

Details Closed Bèta en Year 1 Post-Launch Plan onthuld voor Ghost Recon Breakpoint

Ubisoft heeft details voor de closed bèta en een Year 1 Post-Launch Plan onthuld voor Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint. Ook is er vandaag een nieuwe trailer uitgekomen met de acteur Jon Bernthal. De trailer laat zien hoe Bernthal’s personage, Cole D. Walker zich heeft getransformeerd van Ghost tot leider van de Wolves.

De bèta van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is van 5 tot en met 8 september speelbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Deze is nu beschikbaar om te pre-loaden. Toegang tot de bèta is voor spelers die de game hebben gepre-ordered, UPLAY+-abonnees, spelers die hebben deelgenomen aan Online Technical Tests en willekeurig gekozen spelers die zich hebben aangemeld op ghostrecon.com/beta. Closed bètaspelers hebben de kans om deel te nemen aan Man Down, een speciaal in-game liefdadigheidsevenement om geld op te halen voor Child’s Play.

In de closed bèta speel je een aantal gebieden en missies in 4-speler coöp of alleen. De bèta bevat twee Operation Greenstone-missies die deel zijn van het hoofdverhaal. Verder zijn er Auroa Missions en dat zijn zijmissies om spelers meer over het eiland en zijn inwoners te laten ontdekken en Faction Missions die acht nieuwe missies per dag bevatten. Ook zijn Drone Areas beschikbaar om de kracht van de spelers te testen in een gevecht. Spelers nemen het op tegen Murmurs, Aamons en Behemoths, respectievelijk kleine, gemiddelde en grote drones.

Gedurende de closed bèta hebben spelers de kans om deel te nemen aan Man Down, een speciaal in-game evenement voor Child’s Play, een globale NGO, waarbij spelers in coöp moeten spelen en hun teammates moeten reviven wanneer ze neer zijn gegaan. Hoe meer spelers meedoen, hoe meer er door Ubisoft wordt gedoneerd aan het goede doel.

Verder is het Post-Launch plan voor Year 1 nu beschikbaar. Year 1 start bij launch van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint met Operation Greenstone, gevolgd door Episode 2 en 3. Elke Episode bevat uren aan nieuwe content. Zie hieronder de details:

 • Nieuwe Avonturen: Nieuw verhaal-gedreven content dat zich uitbreidt op het hoofdverhaal van de game.
 • Nieuwe End-Game Content: Elke Episode brengt nieuwe end-game content met zich mee. Episode 1 bevat Project Titan Raid waar spelers een actieve vulkaan op een nieuw eiland ontdekken en ze al hun skills, geleerd op Auroa, gebruiken in intense 4-speler coöp uitdagingen. De raid is opnieuw te spelen en aanpasbaar voor elke speelstijl.
 • Nieuwe Faction Missions: Facties in de game evolueren naarmate de tijd verstrijkt en elke maand zijn er nieuwe verhalende Faction Missions die context en karakterontwikkeling brengen. Nieuwe Faction Missions zijn dagelijks beschikbaar en bevatten taken om facties en hun verhalen te ondersteunen.
 • Nieuwe Classes: Drie nieuwe classes komen in Year 1, startende met Engineer, een class met expertise in hacken.
 • Live Events: Deze evenementen bevatten VIP’s die Nomad helpen om nieuwe gevaarlijke bedreigingen tegen te gaan. Een nieuw evenement is beschikbaar bij elke Episode in Year 1 en duurt een maand lang.
 • PvP Updates: Naast de nieuwe, volledig in PvP-speelbare, classes die worden toegevoegd in Year 1, komen er nieuwe maps en updates om Ghost War-spelers scherp te houden.
 • Reguliere Nieuwe Content: Nieuwe content zoals nieuwe missies, activiteiten en unlockables zijn beschikbaar met elke nieuwe Episode.

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint is vanaf 4 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Ook gaat game onderdeel zijn van UPLAY+, Ubisofts nieuwe abonnementsservice voor pc.

Demo Code Vein beschikbaar voor PS4 en Xbox One

Bandai Namco heeft een demo beschikbaar gemaakt voor de Souls-like game Code Vein. De demo is te downloaden voor PlayStation 4 en Xbox One. De demo's zijn te vinden op de PlayStation Store en Microsoft Store.

Spelers kunnen in de demo hun eigen Revenant samenstellen met de Character Creator en een eerste sectie van het avontuur ontdekken wanneer ze “The Depths” verkennen.

Code Vein verschijnt op 27 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vuelta: Etappe 11 - Feest in het Baskenland

De tiende etappe van de Vuelta a España is een feit: Primoz Roglic won de tijdrit en als de Sloveen geen gekke dingen voor de boeg geworpen krijgt gaan hij en Jumbo-Visma de Vuelta winnen, ook al zijn we pas halverwege.

Vandaag dus de elfde etappe en we zijn officieel nog steeds in Frankrijk, met finish in Spanje. Dat boeit echter niemand, want belangrijker dan Frankrijk en Spanje: we zijn in het Baskenland, daar waar het wielrennen áltijd voor één groot volksfeest zorgt. Een flink lastige rit van Donapaleu - of Saint-Palais, zoals de Fransen het dan plegen te noemen - naar Urdazubi, wat de Spanjaarden 'Urdax' menen te moeten noemen, 180 kilometer lang.

Voor de voorbeschouwing en details van de rit verwijzen we gewoon door naar FOK!forum's grootste Baskenlandfan Rellende_Rotscholier en zijn uitgebreide epistel, daar kunnen we niks aan toevoegen. De heren beginnen om tien voor één aan het avontuur, helaas zijn Eurosport en Sporza er weer pas om drie uur bij, maar gelukkig hebben we dan nog wel zo'n honderd kilometer te gaan. De finish wordt weer tussen 17.20 en 17.50 uur verwacht.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Nieuw te streamen in september

September is alweer begonnen. Dat betekent dat de herfst nabij is en dat betekent een goed excuus om veel binnen te blijven en je favoriete series te bingewatchen. Heb je die al gezien? De streamingdiensten voegen ook deze maand weer van alles toe, dus laten we even kijken.

Netflix

Op de valreep van augustus bracht Netflix The Dark Crystal: Age of Resistance uit, gebaseerd op de film van Jim Henson. In september volgt onder andere The Politician, een zwarte, satirische komedie die een zeldzame blik werpt op wat er nodig is om een politicus te worden. De serie is van de hand van Ryan Murphy (Glee, Scream Queens, American Horror Story) met rollen voor Gwyneth Paltrow, Jessica Lange, Zoey Deutch en Ben Platt. De serie is te zien vanaf 27 september.

Eerder in de maand verschijnt de miniserie The Spy (6 september), van Gideon Raff (The Red Sea Diving Resort, Prisoners of War/Homeland) met een hoofdrol voor Sacha Baron Cohen die de Israëlische topspion Eli Cohen speelt. De miniserie Unbelievable (13 september) ziet Toni Collette als een rechercheur die is betrokken bij een verkrachtingszaak waarbij het slachtoffer mogelijk heeft gelogen. Skylines (27 september) is een soort Duitse Empire, waarin een muziekproducer uit Frankfurt wordt gevolgd in zijn carrière.

Netflix pakt de komende tijd ook flink uit met films. In september is er onder andere de filmversie van Zach Galifianakis' talkshow Between Two Ferns (20 september), de romcom Tall Girl (13 september) en de politieke thriller In the Shadow of the Moon (27 september).

Verder voegt Netflix nog een aantal non-originals toe aan het aanbod, waaronder Dirty Dancing, Mad Max, Maggie (te zien sinds 1 september), Inception (sinds gisteren), You Were Never Really Here (morgen), Batman Begins (13 september), Trainwreck (15 september), Justice League (21 september) en Power Rangers (23 september).

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Amazon bracht, ook op de valreep van augustus, de nieuwe fantasyserie Carnival Row uit, met Cara Delevigne en Orlando Bloom in de hoofdrollen. Onze review daarvan verscheen vorige week op FOK!. In september rondt de streamingdienst hun serie Transparent af met het laatste seizoen dat op 27 september verschijnt. Al is 'seizoen' een beetje een verkeerde term; na het ontslag van acteur Jeffrey Tambor, die de hoofdrol van de serie speelt, wordt de dood van zijn personage verwerkt in een enkele muzikale aflevering van speelfilmlengte: Transparent Musicale Finale.

Op 13 september brengt Amazon een animatieserie die op Comic-Con International al goede kritieken kreeg: Undone. De serie vertelt over de complexe reis van een jonge vrouw die haar verleden probeert te ontrafelen en het mysterie rondom de dood van haar vader probeert op te lossen.

Op dezelfde datum verschijnt de documentaireserie El Corazón de Sergio Ramos over het leven van voetballer Sergio Ramos en op 20 september kunnen fans van Rihanna haar in actie zien in de tweede Savage x Fenty Show waarin ze haar nieuwe lingeriecollectie toont.

FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series

Ziggo brengt voor hun Movies & Series-abonnees natuurlijk de nieuwste HBO-titels uit. Hieronder vallen het laatste seizoen van The Deuce (wekelijks vanaf 10 september, 8 afleveringen) en het derde seizoen van de anthologieserie Room 104 (wekelijks vanaf 14 september, 12 afleveringen).

Ook de HBO-documentaire Buzz verschijnt deze maand, over Buzz Bissinger, de Pulitzer Prize-winnaar die met Caitlyn Jenner aan haar biografie werkte en tijdens het werk hieraan gevolgd werd door documentairemaker Andrew Shea. De documentaire What Happened on September 11 laat de gebeurtenissen uit 2001 zien vanuit het perspectief van kinderen die pas daarna zijn geboren.

Andere titels bij Ziggo zijn The Loudest Voice (5 september), een serie over FOX-topman Roger Ailes, die ontslagen werd vanwege seksuele intimidatie, de Zweedse misdaadserie STHLM Requiem (11 september), en de drie seizoenen van de Canadese misdaadserie Cardinal (vandaag), waarin de boeken van schrijver Giles Blunt worden verfilmd.

Videoland

De Nederlandse Videoland voegt in september onder andere het derde seizoen van de Stephen King-verfilming Mr. Mercedes toe (27 september), plus het eerste seizoen van de medische serie New Amsterdam (9 september - niet te verwarren met de gelijknamige serie uit 2008) en alle seizoenen van Lost (sinds afgelopen maandag te zien).

Films die worden toegevoegd deze maand zijn onder andere Death Wish (20 september), Baantjer: Het Begin (gisteren), Kidnap (sinds maandag) en Dredd (24 september).

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Mis je een streamingdienst in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie!

Hotel in Zaandam overvallen, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een overval op een hotel aan de Pieter Lieftinckweg in Zaandam. Vanmorgen rond 05.15 uur overvielen twee personen het aanwezige personeel.

Daarna ging het tweetal er vandoor. De politie heeft in de omgeving gezocht met onder andere een politiehond. Daarbij kregen agenten op straat ook hulp vanuit de lucht doormiddel van de politiehelikopter. Ondanks de zoekactie zijn de daders niet gevonden.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. 

Pianiste Iris Hond op zoek naar de ware liefde in Iris en de 12 dates

In de nieuwe reality-docu Iris en de 12 dates gaat pianiste en componiste Iris Hond (32) in zeven afleveringen met hulp van een psycholoog op zoek naar wat echte liefde voor haar is. Iris Hond lijkt alles te hebben: ze rondde het conservatorium summa cum laude af, heeft internationaal succes, Diana Ross koos haar zelf uit om in 2009 haar Symphonica in Rosso concerten te openen, en ze is ook nog eens een knappe verschijning. Maar aan één ding ontbreekt het haar: de ware liefde. Iris is niet de enige: Nederland telt momenteel meer dan 2 miljoen singles.

Linda de Mol en Jildou van der Bijl (creatief directeur LINDA. & Net5): “Wij zijn trots dat wij van dit programma, dat in Israël een groot succes was, een Nederlandse variant hebben kunnen maken met Iris die het programma meteen een interessant experiment vond. Tegelijkertijd vinden we het heel spannend dat het eerste programma uit de nieuwe koker van Net5 & LINDA. nu echt gaat starten. Dit programma is eerlijk, persoonlijk en ontzettend kwetsbaar, en past precies in wat wij met Net5 Powered by LINDA. voor vrouwen willen betekenen.”

Iris gaat op zoek naar de liefde
In Iris en de 12 dates probeert Iris tijdens blind dates met twaalf verschillende mannen de liefde van haar leven te vinden, waarbij ze na elke date evalueert met psycholoog Lennart Klipp. Hij kijkt bij elke date op afstand mee, analyseert de ontmoetingen en gidst Iris naar persoonlijke ontwikkeling. De gesprekken laten zien tegen welke obstakels ze aanloopt bij het daten. Met nieuwe inzichten gaat Iris vervolgens naar de volgende date. Inzichten die ongetwijfeld voor veel mensen herkenbaar zijn en nuttige tips opleveren over liefde en relaties in het algemeen. Na alle twaalf dates kiest Iris twee mannen met wie ze, afzonderlijk van elkaar, een lang weekend weg gaat.

Iris en de 12 dates is één van de programma’s in de nieuwe samenwerking tussen Net5 & LINDA. Oorspronkelijk werd de serie in Israël geproduceerd onder de naam Anna’s 12 steps to love en was daar een enorm succes. Niet alleen vanwege de hoge kijkcijfers, maar ook vanwege het feit dat musicalster Anna Aranov door de serie daadwerkelijk haar ware liefde heeft gevonden. De twee zijn inmiddels getrouwd.

De eerste aflevering van Iris en de 12 dates is op 24 september te zien.

Opnieuw staking KLM: vluchten geannuleerd, geen ruimbagage en catering

Het grondpersoneel van KLM legt vanochtend opnieuw twee uur het werk neer; dat gebeurde maandag ook al. Door de staking heeft KLM zes vluchten uit voorzorg geschrapt.

Vakbond FNV wil dat medewerkers meer betaald krijgen en dat meer mensen in vaste dienst genomen worden. Ook moet grondpersoneel betere roosters krijgen. De cao-onderhandelingen zijn vastgelopen, vandaar de staking. FNV wil dat het KLM-personeel er per jaar 4 procent loon bij krijgt. KLM wil een cao voor drie jaar, waarin medewerkers in totaal 6 procent meer loon krijgen.

Geen ruimbagage
Afgelopen maandag leidde de staking tot de uitval van 62 vluchten en veel vertraging. Opnieuw wordt er voor problemen gevreesd. KLM adviseert passagiers daarom om de vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Maar passagiers moeten niet alleen met extra reistijd rekening houden. Op Europese vluchten mag geen ruimbagage mee, alleen handbagage. Ook hoeven reizigers niet te rekenen op een overheerlijke vliegtuigmaaltijd, er wordt vanochtend namelijk 'minimaal gecaterd'.

Opnieuw staking KLM: vluchten geannuleerd, geen ruimbagage en catering (Foto ter illustratie: Pixabay)
Opnieuw staking KLM: vluchten geannuleerd, geen ruimbagage en catering (Foto ter illustratie: Pixabay)

Koninklijk paar bij seminar India and The Netherlands

Willem-Alexander en Máxima wonen maandagmiddag 30 september in het Rijksmuseum in Amsterdam een deel bij van het seminar ‘India and The Netherlands’. Het seminar gaat over de relatie tussen Nederland en India en wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst en de ambassade van India in Nederland. De Koning en Koningin wonen het seminar bij in aanloop naar het staatsbezoek aan India in oktober.

Tijdens het seminar presenteert de ambassadeur van India, Venu Rajamony, zijn boek ‘India and The Netherlands. Past, Present and Future’. De Koning neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Vervolgens houdt Martine Gosselink, Hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum, de voordracht ‘The Netherlands and India, a shared history’. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, spreekt over ‘Trade and business relations between the Netherlands and India, present and future.’

Het Koninklijk Paar bekijkt eveneens het bronzen beeld van Shiva Nataraja (ca. 1100 - 1200) in het Rijksmuseum en spreekt met personen die een nauwe relatie hebben met India en Nederland.

Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam

Van 6 tot en met 8 september meren er wederom marineschepen af in de Rotterdamse haven voor de Wereldhavendagen. Tijdens dit grote maritieme evenement kan het publiek een bezoek brengen aan de aanwezige marineschepen, getuige zijn van de demonstraties op het water, zelf in actie komen in het mariniersdorp en nog veel meer activiteiten beleven.

MariTeam
De Koninklijke Marine en de stad Rotterdam vormen het eerste weekend van september wederom een MariTeam. Met het thema ‘MariTeam’ wil de organisatie dit jaar aandacht vragen voor alle teamspelers.De Koninklijke Marine voelt zich erg verbonden met dit thema. Ook voor de marine is een goed team essentieel.Wij moeten elkaar kunnen vertrouwen in elke situatie die zich voordoet. Door samen in bijzondere omstandigheden te leven, voelen wij ons verbonden als team. Als een van de vaste deelnemers aan de Wereldhavendagen in Rotterdam belooft het ook dit jaar weer een mooi weekend te worden met marineschepen, mariniersdorp en verschillende demonstraties.

Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)
Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)

Kom een kijkje nemen in de wereld van de marine!
Tijdens de Wereldhavendagen is er voor jong en oud genoeg te beleven. Bezoekers kunnen een kijkje nemen aan boord van een van de grootste schepen, Zr.Ms. Rotterdam. Dit amfibische transportschip stelt het hele weekend haar deuren open voor publiek. Aan boord is de NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando van dichtbij te bewonderen. In het mariniersdorp kunnen bezoekers zich laten camoufleren, een hindernisbaan bestormen of de klimtoren bedwingen. Ook zijn marineduikers met een duiktank aanwezig op de kade en kunnen kinderen een marineschip besturen in een simulator.

Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)
Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)

Demo’s
Naast alle activiteiten trakteert de marine het publiek tijdens de Wereldhavendagen op verschillende spectaculaire demonstraties. Hierbij laat de marine zien hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van piraten en hoe drugsmokkelaars in het Caribisch gebied worden onderschept. De maritieme gevechtshelikopter NH90 speelt samen met de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC’s een belangrijke rol in deze operaties.

Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)
Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam (Foto: Defensie)

FOK! Wat een weer: regen, regen en nog eens regen

Vanochtend neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het regenen. In het zuidoosten blijft het nog tot in de eerste helft van de middag droog. In de avond wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het hier en daar op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het westen tot 21°C in het zuidoosten. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige zuidwestelijke wind.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind wordt westelijk en is matig boven land en krachtig tot hard langs de kust en boven het IJsselmeer. In het Waddengebied wordt de wind mogelijk enige tijd stormachtig, windkracht 8, met in het noordwestelijk kustgebied dan kans op (zware) windstoten.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt met af en toe een bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust af en toe krachtig. In de ochtend kan de wind in het noordwestelijk kustgebied eerst nog hard zijn met daarbij zware windstoten. (Bron: KNMI)

Regen in Alkmaar. Zondagavond
Regen in Alkmaar. Zondagavond

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rookvrije Generatie in zicht door steun Preventieakkoord

Gisteravond vond het langverwachte Tweede Kamerdebat over het Nationaal Preventieakkoord plaats. De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, samenwerkend in de Alliantie Nederland Rookvrij, vinden het fantastisch dat nu ook de Tweede Kamer zich zo overtuigend heeft uitgesproken vóór de maatregelen om te komen tot een Rookvrije Generatie.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij: “Het is fantastisch dat nu ook de Tweede Kamer zich zo overtuigend uitspreekt voor een Rookvrije Generatie en inziet dat hier op alle fronten maatregelen voor nodig zijn. Dat past bij het grote draagvlak in de samenleving: niemand wil dat kinderen gaan roken. Het is mooi om te zien dat veel partijen niet alleen hun onverdeelde steun lieten horen voor de gemaakte afspraken, maar ook aangeven verder en sneller te willen gaan. Zo gaat de staatssecretaris bijvoorbeeld extra tempo maken met het uitwerken van de mogelijkheden om het aantal verkooppunten daadwerkelijk te verminderen. Dat juichen we van harte toe, want we hebben geen tijd te verliezen. Iedere dag beginnen 75 kinderen met roken en ieder jaar zijn er ruim 20.000 tabaksdoden. We zetten nu een historische stap om onze kinderen te beschermen tegen tabak. De stemming volgende week zien we met vertrouwen tegemoet .”

Huren stijgen met 2,5 procent in 2019

De woninghuren waren in juli 2019 gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2,0 procent. De huren van de sociale huurwoningen bij overige verhuurders en van de vrijesectorwoningen gingen met 3,3 procent omhoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.De gemiddelde huurstijging was wat hoger dan in juli 2018 (2,3 procent) en ligt nu bijna op de gemiddelde huurstijging van de afgelopen tien jaar (2,6 procent).

Huurstijging hangt samen met consumentenprijzen
Een belangrijke oorzaak voor de hogere huurstijging is de sterkere stijging van de consumentenprijzen in 2018. Voor gereguleerde huurwoningen is de maximale huurverhoging de stijging van de consumentenprijzen in het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke toeslag. In 2019 is deze maximale huurstijging 4,1 of 5,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor woningcorporaties geldt de extra regel dat de totale huurinkomsten in een kalenderjaar gelimiteerd mogen stijgen. Voor 2019 is de maximale toename 2,6 procent.

De gemiddelde huurverhoging per 1 juli van sociale huurwoningen bij woningcorporaties is dit jaar ook hoger dan vorig jaar: 2,0 procent nu tegen 1,7 procent in 2018. Dit komt deels door de hogere maximale huurstijging, maar ook doordat er een kleiner aandeel woningen is waarbij de huren dalen of gelijk blijven. Dit jaar betreft dit 14,3 procent van de woningen van corporaties, in 2018 was dit 18,6 procent.

Ook de huurstijging van de vrijesectorwoningen is dit jaar hoger: 3,3 procent in 2019 tegen 3,1 procent in 2018. De huurstijging van sociale huurwoningen bij overige verhuurders was in beide jaren 3,3 procent.

Minder hoge huurstijging bij bewonerswisseling dan in 2018
De huren bij bewonerswisseling stegen dit jaar minder hard dan in 2018. De gemiddelde verhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 8,2 procent. Vorig jaar was dit nog 9,6 procent. Verhuurders zijn niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning trekt. Voor huurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging 2,1 procent.

Grootste huurstijging in Amsterdam en Rotterdam
Amsterdam heeft al jaren de hoogste huurstijging in Nederland, dit jaar 3,4 procent. Rotterdam zit hier dit jaar vlak onder met 3,2 procent. In Den Haag en Utrecht gingen de huren iets minder hard omhoog: 2,5 en 2,4 procent.

De relatief hoge huurstijging in Amsterdam en Rotterdam draagt er ook aan bij dat Noord- en Zuid-Holland de provincies zijn met de sterkste huurstijgingen. Drenthe heeft al jaren de laagste huurstijging van Nederland. Dit jaar 1,9 procent. Dat is wel meer dan de 1,1 procent huurstijging die in Drenthe gemeten werd in 2017 en 2018.

De regionale verschillen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door verschillen in huurstijging bij bewonerswisselingen. De invloed van de hogere huurverhoging bij bewonerswisseling bedraagt 0,8 procentpunt in Rotterdam, maar is 0,2 procentpunt in Den Haag en 0,1 in Drenthe.

Lachgasverkoper Deniz wil gewoon door ondanks verbod

Lachgasverkoper Deniz kwam vandaag van een koude kermis thuis na een bezoek aan het stadhuis van Amsterdam. Hij was door handhaving, politie en gemeente uitgenodigd. Maar het open gesprek dat hij dácht te hebben, bleek een mededeling namens de burgemeester dat hij direct moet stoppen met de verkoop. Anders volgt een dwangsom.

Dankzij een maas in de regelgeving verkoopt zijn bedrijf al maanden lachgas op straat. Daar heb je eigenlijk een vergunning voor nodig. Maar omdat hij juridisch bezorger is en geen verkoper, is het al die tijd legaal. Veel andere lachgasverkopers doen hetzelfde als Deniz, tot frustratie van bewoners en burgemeester Halsema.

Omdat de politie Deniz volgens hem behoorlijk op de huid zit, wil hij donderdag twintigduizend lachgasballonnen gaan uitdelen bij het stadhuis. En dat is de reden dat hij langs moet komen, denken we dan nog.

Maar tijdens het gesprek brengt de gemeente naar buiten dat de lachgasverkoop op straat aangepakt gaat worden. Die maas in de regelgeving zit er tóch niet, is uit juridisch onderzoek gebleken, zo schrijft de burgemeester. Verkopers krijgen een boete van 95 euro, gaan ze daarna door, dan volgt er een dwangsom. De maximale straf is dan honderdduizend euro. En dat bleek het onderwerp van Deniz' gesprek.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.