Historische maanlanding IsraŽl eindigt in crash

Voor liefhebbers van de Israëlische ruimtevaart hebben we goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat maanlander Beresheet de maan donderdag bereikt heeft en nu op onze naaste buur is. Het slechte nieuws is dat dat middels een crash gebeurde en niet met een geplande zachte landing.

Op 22 februari schoot SpaceX de verkenner de ruimte in, waarmee Israël na de VS, de Sovjet-Unie en China het vierde land wilde worden dat met succes een maanlanding maakte. Het bijzondere is daarbij dat de drie andere landen dat via de overheid deden, maar Beresheet - dat 84 miljoen euro heeft gekost - is volledig gefinancierd vanuit de privésector.

Zo'n twintig kilometer boven het maanoppervlak stuurde de verkenner nog een selfie, kort voor de geplande landing viel de belangrijkste motor uit en werd het contact verbroken. Het is nog niet bekend of het contact hersteld kan worden en of er nog íets werkt, maar gelijk nadat duidelijk was dat het fout ging liet men wel trots weten het zevende land te zijn dat een ruimtesonde in een baan om de maan bracht.

Premier Benjamin Netanyahu was aanwezig in de controlekamer en gaf aan te hopen dat er binnen drie jaar een nieuwe poging gedaan kan worden.

Verslag van het hele gebeuren, na ongeveer een half uur wordt duidelijk dat het niet is gelukt (Bron: YouTube)