Heerenveen mist Rienstra en Kobayashi in uitduels tegen Ajax

SC Heerenveen kan in de eerste twee wedstrijden na de winterstop geen gebruik maken van middenvelders Ben Rienstra en Yuki Kobayashi. Beide spelers zijn kregen zaterdag tijdens de uitwedstrijd bij NAC Breda (4-2 nederlaag) allebei een directe rode kaart van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

De spelers en de club gaan akkoord met een schorsing voor voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Rienstra en Kobayashi missen hierdoor het tweeluik tegen Ajax. Op 20 januari reist Heerenveen af naar Amsterdam voor een duel in de Eredivisie. Vier dagen later mogen ze opnieuw naar de hoofdstad voor een wedstrijd in de KNVB-beker. 

Het is nog niet duidelijk of trainer Jan Olde Riekerink ook een schorsing heeft gekregen. De coach van de Friezen werd in het Rat Verlegh Stadion naar de tribune gestuurd. Hierover is niets gepubliceerd.

Fortuna Sittard-middenvelder Jorrit Smeets kreeg juist geen schorsing voor zijn rode kaart in de competitiewedstrijd van zaterdag tegen FC Groningen (0-0). De aanklager betaald voetbal heeft de rode kaart geseponeerd. Arbiter Allard Lindhout stuurde Smeets vlak voor rust op advies van de videoarbiter van het veld, nadat de speler van Fortuna de inglijdende Samir Memisevic had geraakt. Na afloop van de wedstrijd gaf Lindhout het al aan dat hij het eigenlijk geen rode kaart, nadat hij de beelden rustig had bekeken. 

PEC Zwolle-doelman Diederik Boer is de eerste twee wedstrijden na de winterstop wel geschorst. Hij kreeg dit weekeinde rood in het duel tegen VVV-Venlo. De 38-jarige keeper haalde met hooggeheven been de doorgebroken Patrick Joosten neer. Alle uitgesproken schorsingen zijn hier te vinden.