Dorp wil katten verbieden

Het Nieuw-Zeelandse dorp Omaui werkt aan maatregelen om huiskatten te verbieden. Daarmee moet het wild in de natuur worden beschermd. Inwoners moeten hun dieren laten steriliseren, chippen en registreren. Nadat het is overleden mag de kattenbezitter geen nieuwe meer hebben, meldt de BBC.

De regelgeving volgt op onderzoek met camera's waaruit bleek dat katten onder meer vogels, insecten en reptielen vingen. Dat zou het plaatselijke ecosysteem dusdanig bedreigen dat het gemeentebestuur geen andere oplossing ziet.

Volgens wetenschappers behoren katten wereldwijd tot de honderd ergste uitheemse soorten, oftewel soorten die met behulp van de mens een ecosysteem zijn binnengedrongen en dit vervolgens verstoren. Cijfers uit de VS, waar circa een op de drie huishoudens een kat heeft, wijzen uit dat katten ieder jaar circa 4 miljard vogels en 22 miljard zoogdieren doden.

Katten worden bovendien steeds populairder als huisdier, en er wordt vermoed dat dit samenhangt met de populariteit van kattenfilmpjes op sociale media. Volgens ecoloog Peter Marra kunnen groeiende huis- en zwerfkattenpopulaties inmiddels met zekerheid worden gelinkt aan 63 gevallen van uitsterving.

Marra benadrukt evenwel dat hijzelf op zich niet tegen het hebben van katten is. "Het zijn geweldige huisdieren, maar ze zouden niet los moeten mogen lopen", zegt hij tegen de BBC. "Dat mogen honden ook niet. Wordt tijd dat we katten zoals honden behandelen."

Kattenbezitters moeten volgens Marra opnieuw worden opgevoed. Ze moeten leren hun dieren thuis te houden, of, wanneer die wel naar buiten gaan zouden ze moeten worden aangelijnd.