'Homo erectus uitgestorven wegens 'luiheid' en slechte planning'

Het is een van de bekendste vroege mensachtige soorten: Homo erectus, die grofweg leefde van zo'n 1,8 miljoen jaar geleden tot ergens tussen 150.000 en 500.000 jaar geleden. Uit onderzoek van de Australian National University is nu gebleken dat de soort mogelijk is uitgestorven door een combinatie van luiheid en een uiterst slecht planningsvermogen.

Onderzoekers, geleid door Ceri Shipton, deden onderzoek op een locatie bij het Saoedi-Arabische Saffaqah, waar sporen van Homo erectus gevonden zijn. Daar werden stenen gereedschappen gevonden die vermoedelijk gemaakt zijn van steen uit de zeer nabije omgeving, inclusief stenen die van een nabije heuvel af zijn komen rollen.

De kwaliteit van de stenen voorwerpen was niet geweldig, terwijl er bovenop de heuvel veel betere steen te vinden was. "In plaats van even die heuvel op te lopen, gebruikten ze gewoon het slechtere spul wat afgebrokkeld was en naar beneden rolde", aldus Shipton. "Bovenop de heuvel vonden we geen enkel spoor wat ons zou wijzen op enige activiteit. Ze wisten dat er betere kwaliteit steen te vinden was, maar het leek ze weinig te kunnen schelen."

De vraag is natuurlijk of Homo erectus lui was of het simpelweg niet snapte, maar het lijkt erop dat de oude menssoort de strategie van de minste moeite gebruikte om aan gereedschappen en eten te komen. Dat is totaal anders dan de uiteindelijk toch meer succesvolle Homo sapiens (jij en ik) en Neanderthalers. Die soorten legden soms enorme afstanden af en beklommen bergen om aan goede materialen te komen, iets wat wij nu natuurlijk nog altijd doen - of eigenlijk laten doen.

Het grootste probleem van deze manier van leven door Homo erectus kwam toen het klimaat veranderde. Ze bleven dezelfde strategie gebruiken, gebruikten nog altijd dezelfde middelen en konden zich zo niet aanpassen aan de steeds droger wordende omgeving, tot het te laat was en ze uitstierven. 

"Ze keken enorm naar de korte termijn. Ze planden een paar uur, misschien eens een dag vooruit, terwijl Homo sapiens en Neanderthalers bijvoorbeeld op basis van de wisselende seizoenen migreerden. Die soorten planden dus misschien wel een heel jaar of nog langer vooruit", aldus Shipton. Luiheid, slechte planning of gewoon een te laag intellect, het heeft mogelijk allemaal bijgedragen aan de uiteindelijke dood van Homo erectus.