Uniek gezamenlijk Koreaans goud op Asian Games

Op de Asian Games in Indonesië heeft Korea voor het eerst een gouden medaille gewonnen. Inderdaad, Korea: Zuid- en Noord-Korea komen op een paar onderdelen uit met een gezamenlijk team. Het goud werd gevierd met het Arirang als 'volkslied' bij de huldiging.

Het heugelijk feit voltrok zich in het immer fraaie drakenbootracen, een soort roeien, maar dan dus in een drakenboot. Op de 500 meter bij de vrouwen pakten de Koreanen goud, krap een maand nadat ze samen begonnen te trainen en kort nadat ze eerder al brons pakten op de 200 meter.

"Ik ben ontzettend blij, gisteren was het brons en vandaag goud, dat maakt het nóg mooier", aldus roeister Jang Hyun-jung. "Ik ben een beetje verrast, maar we hebben zo hard getraind en dit is het resultaat. Ik hoop dat we vaker samen kunnen roeien als gezamenlijk team, we willen het allemaal."

Naast het drakenbootracen zijn ook in het lichtgewichtroeien en het vrouwenbasketbal gezamenlijke Koreaanse teams te zien op de Asian Games. De basketbalsters doen het uitstekend: zij spelen deze week de halve finale tegen Taiwan.

Het golf bij de vrouwen kende overigens een vrij bizarre ontknoping en wel tussen Liu Wembo uit China en Yuka Saso van de Filipijnen. Op de voorlaatste hole sloeg Saso een double bogey, twee slagen boven het baangemiddelde, waardoor Liu op de laatste hole drie slagen voorsprong had.

De zege was natuurlijk gewoon binnen voor Liu...en dat begon ze iets teveel te denken. Op de par-5 laatste hole had ze maar liefst negen slagen nodig, een quadruple bogey, waardoor ze uitkwam op een eindscore van -10. Saso sloeg juist op hét moment een eagle, twee slagen onder par, en eindigde zo met een eindscore van -13 ineens ruim als winnares.