Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University'

De regering van het straatarme Zimbabwe heeft besloten een miljard dollar (ruim 850 miljoen euro) uit te trekken voor de bouw van een universiteit. De instelling wordt vernoemd naar de 93-jarige president Robert Mugabe, kondigde de minister voor hoger onderwijs woensdag aan.

De Robert Gabriel Mugabe University moet worden gebouwd buiten de hoofdstad Harare. Het project valt slecht bij de oppositie in het land, waar volgens officiële cijfers meer dan 90 procent van de bevolking werkloos is. Oppositiepartij MDC oordeelde dat het geld beter kan worden besteed aan onderwijsinstellingen die nu al in geldnood zitten.

"Dit is een vorm van populisme die alle logica tart", verzuchtte een MDC-woordvoerder. "Dit is bedoeld om het ego van Mugabe te strelen, omdat we weten dat zijn regering blut is." Critici verwijten Mugabe, die al tientallen jaren aan de macht is, met populistisch beleid de economie om zeep te hebben geholpen.

De nieuwe universiteit moet zich onder meer gaan richten op onderzoek, maar er zal volgens minister Jonathan Moyo ook "revolutionair leiderschap"worden onderwezen.

Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University'
Ophef in Zimbabwe om dure 'Mugabe University' (Foto: ANP)