Achtereekte sterk op vijf kilometer KNSB Cup

Carlijn Achtereekte heeft in Kardinge tijdens de KNSB Cup de 5.000 meter gewonnen. De rijdster van Team Victorie snelde op het Groningse ijs naar tijd van 7.06,49 minuten waarmee ze het oude baanrecord van Renate Groenewold (7.15,66) verpulverde.

Achter Achtereekte reed Antoinette de Jong met 7.08,85 de tweede tijd, terwijl Nederlands recordhoudster Carien Kleibeuker in 7.10,37 derde werd. Inzet vandaag was wereldbekertickets voor de wedstrijd in Heerenveen. Nummers vier en vijf Irene Schouten (7.13,35) en Melissa Wijfje (7.15,32) mogen ook deelnemen aan deze wedstrijd.

Dat Achtereekte won doet haar goed, omdat ze afgelopen zomer Team Clafis moest verlaten. "Ik ben niet op een leuke manier weggegaan. Helaas moest ik weg, maar ik ben er niet minder van geworden. Ik heb vorig jaar veel pech gehad. Veel ziek geweest en dat heeft mij een heel seizoen gekost. Maar ik heb ook de goede dingen van Jillert Anema meegenomen. Ik had hier wel op gehoopt, ik voelde wel dat ik op de weg terug was. Dat ik me ook al op de 3.000 meter plaatste, was voor mij wel een verrassing."