Gouden medailles oud-schaatster Groenewold gestolen

Alle gouden medailles van oud-schaatster Renate Groenewold zijn afgelopen weekeinde uit haar huis in Assen gestolen. Dat heeft de oud-wereldkampioene laten weten. In de nacht van zaterdag op zondag werd bij haar ingebroken terwijl ze niet thuis was. "De buurvrouw past op mijn huis, zij heeft het ontdekt", aldus Groenewold. Alle zilveren en bronzen medailles, het merendeel van haar collectie, zijn er nog wel.

Veruit het grootste deel van de medailles zullen nationale titels zijn, zowel allround als op de 1500, 3000 en 5000 meter. Internationaal won Groenewold vrij veel medailles, maar goud zat er niet heel vaak in. In 2004 werd ze wereldkampioene allround, terwijl ze in totaal twee keer een afstand won op het WK allround. Op WK afstanden pakte ze in 2009 de titel op de 3000 meter, een jaar nadat ze deel uitmaakte van de gouden ploeg op de achtervolging. Olympische medailles is ze niet kwijtgeraakt: in 2002 en 2006 pakte ze haar enige twee olympische medailles, twee keer zilver. 

Waarom de overige medailles niet zijn meegenomen is niet geheel duidelijk. Gouden medailles zijn immers niet van puur goud gemaakt en zijn niet veel meer waard dan de overige medailles.