Chinees verslaat Turk in strijd om gewichthefgoud

Het gewichtheffen in Rio de Janeiro heeft dinsdag een tweede gouden medaille opgeleverd voor China. Bij de mannen tot 69 kilogram was Shi Zhiyong de beste. Hij maakte zijn selectie zo volkomen waar, want er was nogal wat ophef: Liao Hui is al jaren de grote man in deze klasse, maar volgens boze tongen heeft zijn dopingschorsing van enkele jaren geleden ertoe geleid dat China hem niet meer wilde sturen. 

Na het trekken was de leiding nog in handen van Daniyar Ismayilov, een Turkmeen die tegenwoordig voor Turkije uitkomt. Hij kende drie goede pogingen en dat leverde een gewicht van 163 kilo op, één meer dan Shi. De twee werden gevolgd door de Noord-Koreaan Kim Myong-hyok, die slechts één geldige poging noteerde, maar met 157kg wel plek drie in kon nemen. 

Bij het stoten kwam Kim in de problemen: zijn eerste twee pogingen gingen mis. Ismayilov wist weer drie geldige beurten tevoorschijn te toveren en kwam dankzij 188kg op een totaalgewicht van 351 kilo. Shi begon met 188 kilo en deed er voor zijn tweede poging twee kilo bovenop. Dat bleek genoeg, want 190kg leverde een totaalgewicht van 352 kilo op, goed voor het goud. Hij deed nog een poging om het wereldrecord met het totaalgewicht te breken, maar dat was geen succes. 

Ondertussen probeerde Kim met 196kg nog een ultieme poging om voor het goud te gaan, maar dat mislukte en dus viel hij uit te uitslag. Dat betekende dat er brons was voor Izzat Artykov, de vierde medaille ooit voor Kirgizië. 

Shi Zhiyong op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Shi Zhiyong op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)