Rio Vandaag - vrijdag 5 augustus

160802_134184_riovandaag_5-8.jpg

Vandaag is het de dag van de officiële opening van de Olympische Spelen. Een ongetwijfeld groots spektakel zal plaatsvinden in het Maracanã-stadion om de Spelen in Rio de Janeiro te openen. Verder komen eerder op de dag nog de eeste Nederlanders in actie, namelijk de boogschutters.

Nederlanders in actie

De eerste Nederlanders komen vandaag in actie in Rio. De boogschutters hebben vandaag hun zogenaamde ranking ronde. Naar aanleiding van deze ronde worden zowel de individuele deelnemers, als de landenteams geplaatst in het speelschema. Hoe beter een deelnemer of team dus presteert, hoe hoger zij geplaatst zullen zijn en pas later moeilijkere opponenten weten te treffen.

Rick van der Ven greep vier jaar geleden net naast de medailles. (PRO SHOTS/ANP)
Rick van der Ven greep vier jaar geleden net naast de medailles. (PRO SHOTS/ANP)

De Nederlandse mannen wisten zich als team te plaatsen en mag daardoor ook individueel met drie deelnemers starten. De deelnemers namens Oranje zijn Mitch Dielemans, Sjef van den Berg en Rick van der Ven, die in Londen net naast de finale greep en uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats. Zowel Van den Berg als Van der Ven zijn outsiders voor een medaille in het individuele toernooi. Van der Ven werd bij het laatste WK in 2015 nog tweede.

Daarnaast zullen diverse Nederlanders meelopen bij de openingsceremonie. Door de strikte regels van NOC*NSF zullen de sporters die de eerste dagen in actie komen niet meelopen bij de landenparade. De vlag zal worden gedragen door Jeroen Dubbeldam, een van de internationale grootheden in het paardspringen.

Prominenten in actie

Buiten alle prominenten die we bij de openingsceremonie zullen zien, zijn er ook bij het boogschieten enkele prominente namen te noemen die in actie komen. Bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse dames, die vanaf 1988, toen het teamevenement werd ingevoerd, alle zeven keer de gouden medaille wisten binnen te halen. Ook nu zijn ze weer de grootste favoriet met onder meer Ki Bo-bae in de gelederen. Zij won in Londen zowel individueel als met het team goud en won tussendoor ook nog eens goud op outdoor-wereldkampioenschappen van vorig jaar.

Ki Bo-bae is alleen niet meer de nummer één van de wereld. Die eer gaat naar haar land- en plaatsgenote Choi Mi-sun, die met haar 20 jaar acht jaar jonger is en voor het eerst aanwezig is op de Spelen, direct als favoriete voor goud. 

Opmerkelijk

Elke openingsceremonie kent haar gedenkwaardige of opmerkelijke momenten. Voor Nederland was het bijvoorbeeld bijzonder dat in 2004 bij de Spelen in Athene dj Tiësto de binnenkomst van de atleten mocht begeleiden met zijn muziek. Ook andere prominenten maken wel eens hun opwachting bij de openingsceremonie. Zo deed vier jaar geleden Rowan Atkinson nog mee als Mr Bean. 


Rowan Atkinson bij de opening van de Spelen van 2012. (Bron: YouTube)

Ook het ontsteken van het olympisch vuur gebeurt vaak op een spectaculaire manier. Zo maakte bij de Spelen van 2008 voormalig atleet Li Ning een ronde door het stadion. Alleen niet over de grond maar langs het dak van het Olympisch stadion terwijl er achter hem beelden uitrolden.

Bij de opening van de Spelen van Barcelona in 1992 werd de vlam ontstoken door de paralympische atleet Antonio Rebollo. Hij schoot met zijn boog een brandende pijl in de kom waarin het vuur ontstoken werd. Tenminste dat was de bedoeling, de pijl vloog over de kom heen maar toch ontstak het vuur. Dat dankzij een slim mechanisme waardoor het vuur op afstand ontstoken kom worden. Het leverde wel bijzondere beelden op waarover nog lang werd nagepraat.


De beelden van het onsteken van de vlam in 1992. (Bron:YouTube)

Programma

Tijd (NL) Sport Onderdeel
14.00u Boogschieten (m+v) Rankingronde (72 pijlen)
01.00u - Openingsceremonie

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl en daarnaast op diverse TV zenders.