Skiester Fanchini wint na ruim 7 jaar, Vonn pakt wéér een record

Skiester Nadia Fanchini kent een uitermate succesvol World Cup-weekeinde in La Thuile. Voor eigen publiek pakte de Italiaanse vrijdag al een derde plek op de afdaling, zaterdag was het helemaal feest: Fanchini won en dat was voor het eerst sinds ze in december 2008 in Lake Louise haar eerste World Cup-zege pakte. 

Fanchini was rond 2008-2009 een van de toppers op de afdaling en super-G, maar daarna viel ze ver terug. Het podium haalde ze nog maar sporadisch, twee keer vanaf 2010. Toch staat ze er weer helemaal in La Thuile, dat de afgelaste wedstrijden in Crans Montana vervangt. Zaterdag wist ze met 0,14 seconden de Amerikaanse Lindsey Vonn te verslaan, die tot voor kort ongenaakbaar was op de snelle disciplines.

Het Italiaanse feest was compleet, want de 34-jarige Daniela Merighetti pakte met de derde plek haar zesde podiumplaats ooit. Met haar tweede plek verzekerde Vonn zich van de eindzege in de afdalings-World Cup. Het is de twintigste kristallen bokaal voor de Amerikaanse grootheid, die daarmee het record van zichzelf en de legendarische Zweed Ingemar Stenmark aanscherpt. 

Fanchini beseft zich dat haar run wel heel erg goed was (Foto: Getty)