Topfavorieten grijpen fenomenaal de leiding in Tour de Ski

In de tweede etappe van de Tour de Ski hebben de twee topfavorieten in Lenzerheide gemakkelijk de leiding overgenomen. Therese Johaug won bij de vrouwen de vijftien kilometer in de klassieke stijl en nam daarbij de leiding over van landgenote Maiken Caspersen Falla. Bij de mannen was Martin Johnsrud Sundby afgetekend de sterkste in een wedstrijd over dertig kilometer in de klassieke stijl.

In de wedstrijd bij de vrouwen greep de Noorse Johaug meteen de leiding. Doordat ze het tempo in het begin zo hoog legde, kon niemand uit het peloton haar volgen. Na 800 meter lag de winnares van 2014 alleen voorop en ze verslapte in de overige kilometers niet meer. Achter de ongenaakbare Johaug vormden zich groepjes die na verloop van tijd steeds kleiner werden. Het groepje dat Johaug lange tijd achtervolgde bestond uit de Noorsen Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. Weng moest tegen het einde van de race echter haar landgenote laten gaan. Østberg kwam na 37 seconden als tweede over de finish, Weng kwam binnen na 1 minuut en 16 seconden. Achter de Noorsen finishten de Finsen Anne Kylloenen en Kertu Niskanen op respectievelijk de vierde en de vijfde plek. Uiteindelijk bestond de top tien uit negen Scandinavische skiesters, de Oostenrijkse Teresa Stadlober die als achtste eindigde was de enige niet-Scandinavische.

De Noorse Therese Johaug wint gemakkelijk de vijftien kilometer klassiek (Bron:YouTube)

Ook bij de mannen was de winnaar niet verrassend. Sundby die gisteren in de sprintwedstrijd al liet zien in uitstekende vorm te verkeren, was in de dertig kilometer klassiek de allersterkste. De Noren hielden vanaf de start het tempo hoog zodat er steeds meer skieërs uit het peloton moesten lossen. Na twintig kilometer kon niemand de winnaar van de afgelopen twee jaar volgen en skiede hij zonder problemen als eerste over de finish.

'Best of the rest' was de Noor Petter Northug, hij finishte 34 seconden achter Sundby. De Noorse langlaufer die immens populair is in zijn thuisland won nog nooit het eindklassement van de Tour de Ski. Hij hoopte dit keer dat hij een voorsprong zou hebben die groot genoeg zou zijn om de eindzege tijdens de laatste klimetappe naar de Alpe Cermis veilig te stellen. Vanwege de opgelopen achterstand lijkt van een zege voor Northug geen sprake meer te zijn. Ook de derde en de vierde plaats gingen naar Noorwegen: Didrik Toenseth en Sjur Roethe eindigden op de plekken drie en vier.

Martin Johnsrud Sundby komt als eerste over de finish (Bron:YouTube)

In het algemeen klassement staat Johaug nu 4,5 seconden voor Østberg die vanwege haar tweede plek in de sprintwedstrijd bonusseconden pakte. Weng volgt op 1:45.2 minuten. Bij de mannen lijkt niemand meer een eindzege voor Sundby te kunnen wegkapen, de voorsprong voor de Noor is nu 1:18.4 minuten op Northug. Toenseth staat derde op 1:30.6 minuten.

Morgen volgt een etappe met een zogenaamde 'handicapstart', iedereen start het aantal minuten dat de deelnemer achterstand heeft op de klassementsleider. Bij de mannen vindt de wedstrijd over tien kilometer plaats in de vrije stijl, de vrouwenwedstrijd duurt vijf kilometer.