Trump gelooft tweede plek in polls niet

De strijd om de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is en blijft spannend. Volgens twee nieuwe peilingen in de staat Iowa legt Donald Trump het daar af tegen Ben Carson. Trump gelooft er helemaal niets van. 'Ik hou van Iowa, ik denk eerlijk gezegd dat de peilingen verkeerd zijn', zei Trump vrijdag bij een bijeenkomst in Miami.

Volgens een peiling van de Universiteit van Quinnipiac krijgt oud-neurochirurg Carson 28 procent van de kiezers achter zich, Trump volgt met 20 procent. Op gepaste afstand volgen Marco Rubio (13%) en Ted Cruz (10%). Een peiling van DMR/Bloomberg laat een identiek beeld zien: Carson scoort 28 procent, Trump 19. 

Miljardair Trump is eigenlijk al vanaf het begin de kandidaat die bij de Republikeinen de peilingen domineert. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat Trump met name onder vrouwen op weinig stemmen kan rekenen. Hij richtte zich in Miami dan ook tot het vrouwelijk publiek. 'Willen jullie me helpen? Wat gebeurt hier?' In de meest recente landelijke peiling heeft Trump trouwens nog wel een ruime voorsprong op Carson.

Jeb Bush, vooraf de grote favoriet, schommelt in de landelijke peilingen tussen de 5 en 8 procent. In een uitgelekte interne memo van zijn campagneteam staat dat de verkiezingscampagne van Bush wordt herijkt. Er wordt onder meer gesneden in het reisbudget en de salarissen van medewerkers van het campagneteam. Eerder staakte favoriet Scott Walker al zijn race. Woensdag is het derde tv-debat tussen de tien hoogst geklasseerde Republikeinse kandidaten.

Democraten
Bij de Democraten werd deze week het deelnemersveld flink uitgedund. Dinsdag stapte oud-senator Jim Webb uit de Democratische race, vrijdag staakte oud-gouverneur Lincoln Chafee zijn strijd. Vice-president Joe Biden maakte woensdag bekend dat hij zich niet in de strijd mengt. Topfavoriet Hillary Clinton hield zich donderdag goed staande in een verhoor over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. In de peilingen heeft Clinton een comfortabele voorsprong op Bernie Sanders.

Trump gelooft tweede plek in polls niet

Trump gelooft tweede plek in polls niet (Foto: ANP)