Eerste WK-kwalificatieduel Zuid-Sudan verregend

Het allereerste WK-kwalificatieduel in de nog prille geschiedenis van Zuid-Sudan is woensdag bepaald geen voetbalfeest geworden. In hoofdstad Juba begon het dusdanig had te plenzen, dat de wedstrijd tegen Mauritanië bij een 1-1-stand afgebroken moest worden.

Zuid-Sudan speelt pas sinds 2012 internationaal voetbal, een jaar nadat het land zich afscheidde van de noorderbuur. Woensdag mocht de voetbalploeg van het land voor het eerst aantreden voor een WK-kwalificatieduel, in de aanloop naar het WK van 2018 in Rusland. "We zijn er helemaal klaar voor. We weten wat we moeten doen en we kunnen verrassen", zei aanvoerder Richard Justin Lado voorafgaand aan het duel.

Maar de regen in het Afrikaanse land verpestte de unieke wedstrijd. Na tien minuten, en na goals van Boubacar Bagili en Dominic Abui Pretino, werd het veld onbespeelbaar.

Er werden nog vier andere wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de kwalificatie in Afrika, waarin de laagst geplaatste landen op de FIFA-ranking het tegen elkaar opnemen. Kenia won met 2-5 in en tegen Mauritius. Tanzania versloeg Malawi met 2-0. Burundi was met 0-1 te sterk voor de Seychellen en de Comoren wisten in het duel tegen Lesotho het doel niet te vinden, waardoor het 0-0 bleef.

De komende dagen zijn nog meer wedstrijden in de eerste ronde. Volgende week zijn de returns, de winnaars plaatsen zich voor de tweede ronde, waarin op papier een sterkere tegenstander wacht.