Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië

De Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, hebben in New York met elkaar gesproken over de mogelijkheden voor een politieke oplossing voor de strijd in Syrië. Het gesprek was tegen de achtergrond van de toenemende militaire betrokkenheid van Rusland bij de burgeroorlog in Syrië, meldden Amerikaanse functionarissen.

Het gesprek was een voorbereiding op de topontmoeting van president Vladimir Poetin van Rusland en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Ze spreken elkaar maandag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Rusland steunt al decennia het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Westerse mogendheden roepen al jaren om het aftreden van Assad. Recent zei een voormalig internationaal topdiplomaat, de Finse ex-president Martti Ahtisaari, dat het Kremlin het Westen via de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin al in 2012 heeft aangeboden Assad opzij te schuiven. Dat zou de weg vrijmaken voor een toenadering tussen Assads aanhang en de gematigde oppositie. Het Westen wees dat toen af, aldus de Fin.

Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië
Lavrov en Kerry bespraken overgang in Syrië (Foto: ANP)