Frankrijk wil Assad per se weg hebben

Als het aan Frankrijk ligt, speelt president Bashar al-Assad geen enkele rol van betekenis in de politieke toekomst van Syrië. "Hij is verantwoordelijk voor de huidige chaos", zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zaterdag in New York. "Als we tegen de Syriërs zeggen dat Assad de toekomst heeft, stellen we onszelf bloot aan mislukking."

Rusland meldde eerder in de week zich "in theorie"te kunnen mengen in de strijd in Syrië. De Russen willen dan echter wel dat Assad betrokken wordt bij alle plannen. Dat is tegen het zere been van de Fransen, die nu willen dat Rusland de militaire plannen in Syrië de komende dagen verduidelijkt.

De VS hebben de laatste dagen hun diplomatieke bewoordingen omtrent Assad echter gewijzigd. Stelde het land eerder dat het geen rol voor Assad 'in de toekomst' zag, nu is dat gewijzigd naar 'op de lange termijn'. Volgens analisten komt Washington hiermee tegemoet aan de wens van Rusland om Assad voorlopig aan te laten blijven. De Russen zouden in overleg met de Amerikanen op zoek zijn naar een 'elegante' manier om Assad opzij te laten stappen. 

Frankrijk wil Assad per se weg hebben
Frankrijk wil Assad per se weg hebben (Foto: ANP)