'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk'

De viering van 200 jaar koninkrijk is aan veel Nederlanders voorbijgegaan. Bijna de helft heeft de afgelopen twee jaar niets gemerkt van de activiteiten die hiermee te maken hadden, blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Het is deze maand precies 200 jaar geleden dat Willem I werd ingehuldigd als koning van het verenigd koninkrijk der Nederlanden. Het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk organiseerde sinds november 2013 talloze evenementen om hierbij stil te staan. Zaterdag vindt in Amsterdam de slotviering plaats, in aanwezigheid van de koning, koningin en prinses Beatrix.

De peiling, een steekproef onder duizend stemgerechtigde Nederlanders, wijst uit dat 45 procent van de Nederlanders van het hele project niets heeft meegekregen. De rest, 55 procent, heeft er wel iets over gehoord, gelezen of gezien.

Belastinggeld
Meer dan de helft (52 procent) vindt het niet goed dat de evenementen zijn gefinancierd met 2 miljoen euro aan belastinggeld. Van de ondervraagden is 16 procent het hier wel mee eens. De rest is neutraal (25 procent) of weet het niet (7 procent).

Verder vindt 17 procent het belangrijk dat er de afgelopen twee jaar is stilgestaan bij 200 jaar koninkrijk. Ruim een derde (36 procent) beschouwt het als 'onbelangrijk of zeer onbelangrijk', 39 procent vindt het niet belangrijk maar ook niet onbelangrijk en de rest zegt het niet te weten.

'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk'
'Weinigen merken viering 200 jaar koninkrijk' (Foto: ANP)