Geerdink zou spreken op congres persvrijheid

Journaliste Frederike Geerdink zou volgende week in Istanbul een praatje houden op een congres over persvrijheid. Of dat echt gaat gebeuren, is nog maar de vraag, want de journaliste is zondag opgepakt door de Turkse politie. Dinsdag meldden verschillende media dat Geerdink vrij zou zijn, maar volgens journalistenvakbond NVJ zit ze nog steeds vast.

NVJ-secretaris Thomas Bruning ziet de conferentie van volgende week als een uitgelezen moment om de aandacht te vragen voor de situatie van Geerdink en de persvrijheid in Turkije in het algemeen. Hij heeft het over een algemeen en pijnlijk probleem. "Met de arrestatie van Geerdink blijkt weer dat onafhankelijke journalistiek in Turkije niet meer mogelijk is. Dat probleem zou Geerdink zelf agenderen op de persconferentie, maar nu dat waarschijnlijk niet gaat lukken, is het een van de belangrijkste onderwerpen die wij daar willen aankaarten."

Ook wil de NVJ donderdag naar de Turkse ambassade in Den Haag om de situatie bij de Turkse autoriteiten aan te kaarten. "Dit hoort niet te gebeuren in een land waarmee Nederland goede verhoudingen heeft."

HDP
Geerdink was zondag met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP in het zuidoosten van Turkije, toen ze gearresteerd werden. Volgens haar familie wordt Geerdink ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was.

Het was niet de eerste keer dat Geerdink gearresteerd werd. De Nederlandse journaliste werd eerder al beschuldigd van "propaganda voor een terroristische organisatie"- daarmee worden de Koerden bedoeld. Geerdink schrijft veel over de moeilijke positie van deze minderheid en heeft steeds gezegd dat te blijven doen.

Geerdink zou spreken op congres persvrijheid
Geerdink zou spreken op congres persvrijheid (Foto: ANP)