WK Atletiek dag 3: DafneDay #1?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

Er staan vannacht in de ochtendsessie niet veel onderdelen op het programma, maar er komen wel twee Nederlandse deelnemers in actie. Om 03.30 uur is dat polsstokhoogspringster Femke Pluim, die eerder dit seizoen al meerdere malen het Nederlands record aanscherpte. Dat staat nu op 4,55 meter, waar 4,60 meter de eis is voor automatische kwalificatie voor de finale. Een plek bij de beste twaalf is ook voldoende. Verspringer Ignisious Gaisah pakte twee jaar geleden nog zilver op het WK, maar gezien zijn vorm dit jaar zal hij er vannacht alvast een flinke kluif aan krijgen om zich voor de finale te plaatsen.

De eerste finale kent enkele opvallende afwezigen. Het polsstokhoogspringen bij de mannen moet het doen zonder de nummers vier en vijf van de wereld van dit seizoen: de Griek Konstantinis Filippidis en het Braziliaanse toptalent Thiago Braz overleefden de kwalificatie zeer verrassend niet. Renaud Lavillenie is zonder twijfel de topfavoriet om na brons, brons en zilver nu eindelijk de wereldtitel te pakken. Concurrentie lijkt vooral te komen van mannen als oud-kampioen Pawel Wojciechowski, regerend kampioen Raphael Holzdeppe uit Duitsland en de Canadees Shawn Barber.

Gaat Kemboi voor het eerst sinds 2009 verslagen worden op een mondiaal titeltoernooi? (PRO SHOTS/DPPI)
Gaat Kemboi voor het eerst sinds 2009 verslagen worden op een mondiaal titeltoernooi? (PRO SHOTS/DPPI)

Het hinkstapspringen bij de dames lijkt een prooi te worden voor de Colombiaanse Caterine Ibargüen, die twee jaar geleden ook al goud pakte. Vooral Ekaterina Koneva lijkt het haar moeilijk te kunnen maken, terwijl ook Gabriela Petrova uit Bulgarije en de Oekraïnse Olga Saladukha niet onderschat mogen worden. De 3000 meter steeplechase bij de mannen wordt al jaren gedomineerd door Kenianen en dat lijkt ook nu niet anders. Met name Ezekiel Kemboi is nagenoeg onklopbaar op grote kampioenschappen. Hij won olympisch goud in 2004 en 2012 - in 2008 werd hij met een voedselvergiftiging zevende - en pakte de wereldtitel in 2009, 2011 en 2013. Conseslus Kipruto en Jairus Birech, de man van dit seizoen, zullen het hem niet makkelijk maken, net als Evan Jager. De Amerikaan was eerder dit jaar nog op weg naar een zege in de Diamond League, maar ging onderuit bij de allerlaatste horde en zag Birech nog voorbij sprinten.

Voor Nederland zijn de ogen natuurlijk gericht op Dafne Schippers. De topsprintster moet zich in een halve finale met Veronica Campbell-Brown, Jasmine Todd en Murielle Ahouré zien te plaatsen voor de finale die de dag vandaag afsluit. Een medaille lijkt daarin lastig, vooral Tori Bowie en regerend kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce zagen er ijzersterk uit. Susan Kuijken en Jip Vastenburg horen op de 10.000 meter tot de outsiders, maar zullen de race van hun leven moeten lopen om een medaille te paken. Liemarvin Bonevacia moet na zijn ongelooflijke nationale record in de series nog eens iets dergelijks laten zien om de finale van de 400 meter te halen.

Schippers gaat na Europees goud ook voor een mondiale sprinttitel (PRO SHOTS/GEPA)
Schippers gaat na Europees goud ook voor een mondiale sprinttitel (PRO SHOTS/GEPA)

Tijd (NL) Onderdeel Medailles?
03:30 Kwalificatie polsstokhoogspringen vrouwen (Femke Pluim) Nee
03:35 Kwalificatie discuswerpen vrouwen Nee
03:45 Series 3000 meter steeplechase vrouwen Nee
04:00 Kwalificatie verspringen mannen (Ignisious Gaisah) Nee
04:45 Series 400 meter vrouwen Nee
13:00 Kwalificatie speerwerpen mannen Nee
13:05 Finale polsstokhoogspringen mannen Ja
13:10 Halve finales 400 meter horden vrouwen Nee
13:30 Finale hinkstapspringen vrouwen Ja
13:40 Halve finales 100 meter vrouwen (Dafne Schippers) Nee
14:05 Halve finales 400 meter mannen (Liemarvin Bonevacia) Nee
14:35 Finale 10.000 meter vrouwen (Susan Kuijken, Jip Vastenburg) Ja
15:15 Finale 3000 meter steeplechase mannen Ja
15:35 Finale 100 meter vrouwen (evt Dafne Schippers) Ja