Nederlandse boogschutters naar Spelen Rio

De Nederlandse boogschutters Rick van der Ven, Sjef van den Berg en Jan van Tongeren hebben zich tijdens het WK in Kopenhagen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. In de achtste finale van de landenwedstrijd schoten de recurveschutters Oostenrijk naar huis. Het zal de eerste keer sinds 2004 worden dat er een Nederlands team aan de start verschijnt op de Spelen. Destijds werd in de kwartfinale op één punt verloren van Zuid-Korea.

Nederland won de eerste set gelijk duidelijk met 57-53, waarna ook de tweede set gewonnen werd (57-55). Het trio bleef constant schieten, kwam in de derde set 'slechts' tot 56 punten, maar zag Oostenrijk op 55 stranden. Daardoor was de 6-0 zege binnen - een gewonnen set levert twee punten op - en daarmee een plek bij de beste acht. Dat betekent dat het Nederlandse team definitief geplaatst is voor Rio 2016. Bovendien mogen in de individuele wedstrijd het maximum van drie schutters starten. 

Vanaf 14.00 uur staat Nederland tegenover Taiwan, de nummers dertien van de wereld. Op het vorige WK haalde Nederland nog de finale, waarin het verloor van de VS. Op de wereldranglijst staan de Oranjeschutters zesde.