IMF ziet economische groei licht vertragen

De internationale economie groeit dit jaar iets trager dan in 2014 en gaat minder hard vooruit dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepubliceerde update van zijn economische prognoses.

Het IMF verwacht dat de internationale economie dit jaar met 3,3 procent groeit, na een plus van 3,4 procent in 2014. In april ging het fonds nog uit van een groei met 3,5 procent. De vertraging komt vooral door eenmalige factoren, zoals het strenge winterweer dat in de eerste maanden van 2015 een zware rem zette op de Amerikaanse economie. Voor 2016 wordt een groei met 3,8 procent voorspeld.

Vooral in opkomende economieën neemt de groei voorlopig af, voorspelt het IMF. Zo valt de groei van China dit jaar terug van 7,4 naar 6,8 procent, terwijl de Braziliaanse economie naar verwachting 1,5 procent kleiner wordt.

Voor de eurozone wordt onveranderd een groei van 1,5 procent voorspeld in 2015, gevolgd door een plus van 1,7 procent. De economen van het fonds werden daarbij positiever over de vooruitzichten voor Spanje en Italië. De recente ontwikkelingen in Griekenland zetten de economie van dat land zwaar onder druk, verwacht het IMF. Een concrete nieuwe voorspelling voor het noodlijdende land werd niet gepubliceerd. Die deed het IMF evenmin voor Nederland.