Maar zoals altied kom an dat gejakker een end

De boerenrockers van Normaal zetten 19 december definitief een punt achter hun muzikale carrière. Die dag sluit de band haar veertigjarig bestaan af in het GelreDome in Arnhem met het afscheidsconcert 'Ajuu, de mazzel!'. Tijdens de show blikt de Achterhoekse dialectband terug op vier decennia van 'høken'.

Eerder was al bekend dat Normaal het voor gezien houdt. Op Hemelvaartsdag begon de laatste concertreeks met een festival op de plek waar het allemaal begon: in Lochem. Bennie Jolink en zijn mannen traden op Hemelvaartsdag 1975 voor het eerst op als Normaal, in het openluchttheater in diezelfde Gelderse stad.

Rocker Jolink (68) liet eerder al weten dat zijn gezondheid hem dwingt afscheid te nemen van het ruige artiestenbestaan. Nu is het moment aangebroken om voorgoed te stoppen. "Een keer is de koek op en i-j mot stoppen op 't hoogtepunt", aldus Jolink woensdag.

Vorige maand gaven de mannen van Normaal nog een jubileumconcert in Lochem, waar 12.000 fans op afkwamen. Ook bracht de band een nieuwe cd uit, en waren de leden onderwerp van een film van de VPRO, die ruim een miljoen kijkers trok.

Het nummer Oerend Hard van de band was in 1977 een grote hit. Het kan tot de klassiekers van de Nederpop worden gerekend, en de titel van dit bericht is er dan ook uit afkomstig.