'Griekenland faalt tegen belastingzondaars'

De Griekse regering boekt nauwelijks vooruitgang in de strijd tegen belastingzondaars die hun geld op geheime bankrekeningen in het buitenland parkeren. De lijst van bankrekeningen van vermeende Griekse belastingontduikers die de huidige IMF-bazin Christine Lagarde aan Athene gaf, lijkt op de plank te zijn gelegd.

Van de 2062 gevallen op de lijst zijn er tot nog toe slechts 49 bekeken. Het leverde Athene 31 miljoen op, schrijft de Griekse minister van Financiën Gianis Varoufakis aan een Duits Bondsdaglid.

De lijst werd in 2010 gelekt door een werknemer van de financiële instelling HSBC. De toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde overhandigde de lijst uiteindelijk aan de Griekse regering, die er vervolgens weinig mee deed. Niet alleen de huidige regering laat steken vallen, ook haar voorgangers lieten het document voor wat het was. Het is volgens Bondsdaglid Joachim Poss het 'document van het falen' van Athene.

De Griekse regering moet nog wel op de beschuldiging reageren. Juist het aanpakken van belastingontduiking in Griekenland leek eerder namelijk een punt te zijn waar de Griekse en Duitse regeringen eensgezindheid over toonden.

'Athene doet niets tegen belastingzondaars'
'Griekenland faalt tegen belastingzondaars' (Foto: ANP)