Annemarie Penn-te Strake nieuwe burgemeester Maastricht

In een openbare vergadering van de gemeenteraad van Maastricht is donderdagavond bekendgemaakt dat Annemarie Penn-te Strake de opvolger wordt van Onno Hoes als burgemeester van Maastricht. Dat meldt 1Limburg.

Penn-teStrake wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Ze is momenteel procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie te Amsterdam. Van 2006 tot 2012 was zij hoofdofficier van justitie in Maastricht. Opmerkelijk is dat zij geen lid is van een politieke partij.

Eerder werd bekend dat zeventien personen gesolliciteerd hadden voor het burgemeestersambt. Er hadden twee vrouwen en vijftien mannen gereageerd op de vacature. Van de zeventien kandidaten zijn er zes op gesprek geweest bij de vertrouwenscommissie, die uiteindelijk de 61-jarige Annemarie Penn-te Strake naar voren schoof als meest geschikte kandidaat, onder meer vanwege haar bestuurlijke ervaring en haar affiniteit met openbare veiligheid.

Op 10 december 2014 maakte Onno Hoes bekend dat hij opstapt als burgemeester van Maastricht. Hoes kwam in opspraak door zijn voorkeur voor jongeheren van jonge heren, een affaire met een toyboy deed hem de das om. Hoes blijft aan tot Annemarie Penn-te Strake beëdigd is.