Judotalent Velema (19) wil voor Kroatië uitkomen

Judoka Do Velema overweegt juridische stappen tegen Judobond Nederland (JBN) om via een kort geding gedaan te krijgen dat ze voor Kroatië mag uitkomen. De JBN geeft daar nu nog geen toestemming voor. 

Na Esther Stam (Georgië) en Linda Bolder (Israël) wil ook Velema, de wereldkampioene onder 21 jaar van 2013, naar een ander land overstappen. "Ik denk dat de kans groot is om zo'n kort geding te winnen", aldus juriste Hetteke Frima van belangenorganisatie NL Sporter, die Velema in deze kwestie bijstaat.

De judoka die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram is ontevreden over de mogelijkheden die ze bij de JBN krijgt. Zo wil ze aan meer internationale toernooien bij de senioren meedoen, dan de JBN wil. Als ze voor Kroatië uit gaat komen zegt ze die kans wel te krijgen. Bovendien kan ze de sport in dat land combineren met een studie aan de universiteit van Split.

Volgens de internationale judofederatie (IJF) moet een judoka die van nationaliteit verandert volgens het reglement drie jaar wachten voordat de overstap naar een ander land gemaakt kan worden. Als zowel de JBN als Kroatische judobond toestemming geven, kan die procedure echter flink worden versneld. Bij Stam en Bolder is die toestemming van Nederlandse zijde er snel gekomen.

De JBN liet Velema echter weten dat ze geen aanleiding ziet om haar toestemming te geven. De redenen: de bond heeft in de ontwikkeling van de judoka geïnvesteerd én ze zou geen aantoonbare band met Kroatië hebben. "Er zijn drie andere wisselingen van land geweest waaraan de bond wel medewerking heeft verleend, Stam, Bolder en Elco van der Geest. Waarom dan nu ineens niet?", vraagt Frima van NL Sporter zich af. "Ik begrijp best dat de JBN in Velema een groot talent ziet en wat van haar verwacht, maar dan is het vreemd dat ze haar niet het programma laten draaien dat ze wil."

Velema hoopt dat de judobond tot inkeer komt. De Kroatische judobond en de IJF hebben inmiddels toegezegd om de landenwisseling te steunen.