Toch geen amnestie: nabestaanden MH17 'vooralsnog opgelucht'

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn 'vooralsnog opgelucht' over een garantie van Oekraïne dat daders van de aanval op vlucht MH-17 niet vallen onder een amnestieregeling. Dat heeft voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 laten weten.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft premier Mark Rutte toegezegd dat de regeling niet geldt voor mogelijke daders. Volgens voorzitter Ploeg geldt wel 'eerst zien dan geloven', maar is de belofte wel een geruststelling. In de Stichting Vliegramp MH17 hebben nabestaanden zich verenigd.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is donderdag een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Daarin zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines neerkwam.

De daders van de aanval op vlucht MH-17 vallen volgens de garantie van Porosjenko dus niet onder de amnestieregeling die in de nacht van woensdag op donderdag is overeengekomen.