Akkoord Oekraïne: wapenstilstand vanaf 15-2

Er lijkt een akkoord te zijn bereikt tijdens het topoverleg in Minsk over de crisis in Oekraïne. Volgens het Duitse persbureau DPA ligt een document met twaalf tot dertien punten op tafel dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd.

In het gebouw waar bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko de hele nacht hebben onderhandeld, worden in een zaal voorbereidingen getroffen waar de vier leiders het akkoord gaan ondertekenen.

Update 09.30 uur
Het optimisme over een aanstaand akkoord is ineens aardig getemperd. Verslaggevers ter plekke zeggen nu dat Porosjenko heeft laten weten dat Poetin 'onacceptabele eisen stelt' en dat een akkoord ver weg is. Op dit moment zouden Merkel en Hollande met hem alleen praten. Waar president Poetin zou zijn is niet bekend. De geruchten gaan dat Merkel en Hollande ook met Poetin apart hebben gepraat en dat er nu sprake zou zijn van een 'lijmpoging' maar dit is niet bevestigd. 

Update 10.16 uur
De Russische president Vladimir Poetin heeft zojuist op een persconferentie gezegd dat er tóch een akkoord gesloten is. Vanaf zondag zou er een wapenstilstand moeten gaan gelden. Of alle partijen zich daaraan gaan houden, is nog maar de vraag. Verwacht wordt dat het twee bloedige dagen worden tot zondag. 

'Akkoord lijkt bereikt in Minsk'
'Akkoord lijkt bereikt in Minsk' (Foto: ANP)