Nederlandse tennissers snel uitgespeeld

De rol van de Nederlandse tennissers was na een dag alweer uitgespeeld bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Robin Haase en Jesse Huta Galung gingen woensdag beiden in de eerste ronde onderuit. Haase was niet opgewassen tegen de Italiaan Andreas Seppi (6-7, 6-3 en 6-3). Huta Galung bood goed tegenstand tegen Stan Wawrinka, maar ging uiteindelijk in drie sets (6-3, 3-6 en 6-3) onderuit tegen de Zwitserse nummer acht van de wereld.

Haase maakt door zijn nederlaag maandag voor het eerst sinds 2010 geen deel meer uit van de top honderd en dat geldt ook voor Igor Sijsling. De Hagenaar besloot vorig jaar in Zuid-Amerika te spelen in plaats van Rotterdam. Hij haalde in Buenos Aires de kwartfinales, maar is deze punten nu kwijt. Hij kon dit verlies in Ahoy niet compenseren. Sijsling haalde vorig jaar de laatste vier in Ahoy. Hij besloot dit keer in Memphis te gaan spelen omdat hij te lang moest wachten op een wildcard voor het toernooi in eigen land. Hij verloor in de eerste ronde in Amerika en maakt daardoor een vrije val op de ranking.

Huta Galung wilde woensdag echter niet van een zorgelijke situatie spreken. "Een tijdje terug stonden we met vijf man in de top honderd. We zitten misschien even in een mindere periode. Maar we hebben allemaal al laten zien dat we kunnen tennissen. Het kan zo weer de andere kant op vallen."

Huta Galung daalde afgelopen jaar zelf hard af naar de 248e plek. De tennisser had zelf echter hoop dat hij weer bij de beste honderd kan terugkeren. Het lukte hem in 2013 voor het eerst om deze magische grens te doorbreken. "Ik had in 2013 een waanzinnig goed jaar en weet daarom ook dat ik het kan. Ik heb daarna de keuze gemaakt om veel ATP-toernooien te spelen. Daarna raakte ik geblesseerd en kon door privéomstandigheden even niet spelen. Maar ik heb de komende tijd weinig punten te verdedigen, dus het kan alleen maar beter gaan."

Huta Galung besefte dat hij woensdag een hele grote stap had kunnen zetten door Wawrinka te verslaan. Hij had ook zeker kansen tegen de Zwitser, die in zijn eerste toernooi sinds de Australian Open duidelijk op gang moest komen. Wawrinka pakte wel de eerste set, maar daarna herstelde Huta Galung zich knap. In de derde set kreeg hij ook nog kansen, maar hij benutte deze niet. Hij verliet daarom met gemengde gevoelens de baan. "Ik heb toch wel het gevoel dat er meer in had gezeten. Dat is jammer".