Team Brunel pakt de leiding in de tweede etappe Volvo Ocean Race

Team Brunel verstevigt de leiding tijdens de tweede etappe van de Volvo Ocean Race van Kaapstad naar Abu Dhabi. De Nederlandse boot nam zondag de leiding over van Dongfeng Race Team na een tactische koerswijziging. Met nog iets meer dan negenhonderd  mijl te varen bedraagt de voorsprong van Team Brunel een kleine tien mijl op de Chinese boot en zesendertig mijl op Abu Dhabi Ocean Racing.

“Net boven de evenaar maakten we een gouden tactische zet,” zegt schipper Bouwe Bekking. “Zaterdagochtend werd ik gewekt door onze navigator Andrew Cape. Hij vertelde dat er ten noordwesten van onze positie een klein lagedrukgebied ontstond en adviseerde om direct dertig graden af te vallen. Omdat dit soort grote koerswijzigingen nauwelijks voorkomen, had hij mijn volledige aandacht. Even later gaf ik de opdracht voor een zeilwissel en een koerswijziging.”

“Samen met Dongfeng Race Team haalden we Abu Dhabi Ocean Racing in, die meer westelijk voeren. In de eerste 45 minuten na de koerswijziging pakten we ook ruim acht mijl op Dongfeng Race Team. Maar enkele uren later stonden we weer geparkeerd in een regenwolk, waarna we enkele mijlen achterstand opliepen op het Chinese team. In de uren daarna hebben we door heel hard te werken de leiding weer teruggepakt.”

De stemming aan boord bij Team Brunel is opperbest, maar de schipper waarschuwt nog wel dat het moeilijkste stuk nog komen moet. “Vlak voor de aankomst in Abu Dhabi gaan we door de Straat van Hormuz, een stuk vaarwater door hoge bergen omringt. Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte van deze etappe. De kans dat het hier niet waait is groot.” 

pos Team Achterstand Nog te varen  
1 Team Brunel   935NM  
2 Dongfeng Race Team 9.6NM 945NM  
3 Abu Dhabi Ocean Racing 36.7NM 972NM  
4 Team Alvimedica 298.7NM 1234NM  
5 MAPFRE 313.9NM 1249NM  
6 Team SCA 392.7NM 1328NM  
7 Team Vestas Wind      

De koplopers worden aankomend weekend verwacht in Abu Dhabi.