Geen herhaling Poolse verkiezingen

Er komt geen herhaling van de lokale verkiezingen in Polen afgelopen zondag. De vertraging die als gevolg van computerproblemen is opgetreden bij het tellen van de stemmen is geen reden de verkiezingen over te doen. Dat heeft de Poolse premier Ewa Kopacz vrijdag gezegd.

President Bronislaw Komorowski heeft in verband met de onrust die is ontstaan een reis naar Japan uitgesteld. Tientallen woedende betogers bestormden donderdag het gebouw van de kiescommissie. Het is voor het eerst in een kwart eeuw Poolse democratie dat de geloofwaardigheid van een stembusgang op het spel staat.

Volgend jaar worden in Polen algemene en presidentsverkiezingen gehouden. De gemeenteraadsverkiezingen zouden een test zijn voor Kopacz, omdat oppositiepartij Recht en Gerechtigheid in de peilingen aan de leiding ging.

Volgens Kopacz heeft de kiescommissie fouten gemaakt, maar betekent dat nog niet dat er sprake is van stembusfraude. "Ik sluit een herhaling van de stembusgang zeker uit", zei de premier. "De democratie werkt prima."

President Komorowski overlegt volgende week met politieke leiders over de problemen met de stemcomputers. De leidden ertoe dat de stembiljetten op sommige plekken met de hand moesten worden geteld. De betogers, overwegend aanhangers van Recht en Gerechtigheid, willen dat de kiescommissie opstapt. Het hoofd van de kiescommissie is inmiddels afgetreden in verband met de problemen.