Hennis: grip op ict-problemen Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is 'in control' van de ict-problemen die haar ministerie teisteren. Maar het is zaak om grip te blijven houden, zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de problemen met de ict.

"We zijn in control. Dat betekent niet dat het werk gedaan is, we moeten nog veel werk verzetten", zei Hennis. Ook ontwikkelt de ict-wereld zich snel. "Je kunt op dit moment 'in control' zijn, maar over een halfjaar niet meer. De kunst is dus om 'in control' te blijven." Om die reden wil de bewindsvrouw ook geen uitgebreid plan van aanpak opstellen om de problemen bij Defensie op te lossen, iets waar verschillende oppositiepartijen om vroegen.

De oppositie was woensdag kritisch over de manier waarop Hennis de problemen aanpakt. Wassila Hachchi (D66) vroeg zich meerdere malen af of de bewindsvrouw wel 'in control' is. Zij eiste een duidelijk plan van aanpak. Angelien Eijsink van regeringspartij PvdA wilde weten welke concrete maatregelen de bewindsvrouw gaat nemen.

"Als we nu een plan zouden vaststellen voor de komende jaren dan is die over een jaar of twee misschien wel weer achterhaald", antwoordde Hennis. "De ontwikkelingen gaan razendsnel. We kunnen niet alles bepalen of beheersen." Daarom werkt de bewindsvrouw vanuit een algemene visie hoe de ict er bij Defensie idealiter uit moet zien en de weg daar naartoe bestaat uit 'haalbare tussenvoorstellen'.

Wel worden nu de grootste problemen aangepakt, zoals een goede ict-infrastructuur. "De visie is een stip op de horizon: wat willen we met de ict. Daarvoor heb je in de eerste plaats infrastructuur nodig waarvan de kwaliteit geborgd is. Daar zijn we nu mee bezig."

Hennis kondigde vrijdag een onderzoek aan naar de problemen bij Defensie naar mogelijke fraude of malversaties rond het aanbesteden van ict-projecten voor haar departement of de inhuur van derden. Een eerste tussenrapportage daarvan wordt uiterlijk begin februari verwacht, zei Hennis woensdag.

In juli maakt de minister bekend dat de ict-problemen van de krijgsmacht zo groot zijn dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is. Vanwege de problemen zette Hennis vier mensen aan de kant. De bewindsvrouw heeft ruim vijftien miljoen euro uitgetrokken om de ict-problemen het hoofd te bieden.