Antivliegenmasker voor neushoorn met ooginfectie

Een neushoorn met een chronische ooginfectie in Israël hoeft zich eindelijk geen zorgen meer te maken over de hinderlijke vliegen die altijd maar eitjes leggen in haar oog. Met behulp van een op maat gemaakt masker kunnen de vliegen niet meer bij het oog komen en omdat het masker doorschijnend is wordt Tanda niet in haar bewegingsvrijheid beperkt.

Jarenlange behandelingen konden de infectie niet oplossen. Tanda raakte af en toe zo geïrriteerd dat ze haar oog tegen boomschors aanwreef, wat het probleem alleen maar verergerde. Het masker is gemaakt van een speciaal netachtig materiaal dat ook in andere situaties tegen insecten wordt gebruikt.

Directe communicatie met Tanda mag dan onmogelijk zijn, de tweetonner werkte rustig mee toen haar het masker werd opgezet. "Uiteindelijk merkte ik dat ze volledig meewerkte en dat ze begrijpt dat dit voor haar eigen bestwil is", zei Neta Gueta van het zoölogisch centrum van Tel Aviv-Ramat Gan. Gueta denkt dat Tanda zonder het masker aan het oog blind zou zijn geworden.