'Banken haalden miljarden op met emissies'

Europese banken hebben voor 38 miljard euro aan aandelenuitgiftes aangekondigd in de aanloop naar de grootschalige balanscontrole van de Europese Centrale Bank (ECB). Door de emissies hebben veel banken hun balansen weten te vergroten. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Zo'n 28 miljard euro kwam dit jaar al binnen door de uitgiftes. Vooral banken in Zuid-Europa versterkten hun balansen door via emissies kapitaal op te houden. Maar ook Deutsche Bank paste de truc toe. De bank haalde halverwege dit jaar 6,5 miljard euro op.

Nederlandse banken hebben geen emissies aangekondigd. "Kennelijk verwachten Nederlandse banken dat ze gewoon goed door de balanstest komen", stelt onderzoeker van het Centraal Planbureau Michiel Bijlsma in de zakenkrant. Directeur van De Nederlandsche Bank Jan Sijbrand zei onlangs nog dat het ophalen van kapitaal er voor Nederlandse banken niet in zit, omdat er geen markt voor zou zijn.

De resultaten van de zogeheten Asset Quality Review en de stresstest van de ECB worden eind oktober openbaar gemaakt. Deze weken bespreekt de ECB de prestaties al met de banken zelf.