Opstelten: geen aanwijzingen voor asielterroristen

Het kabinet heeft op dit moment geen 'concrete aanwijzingen' dat terroristen die zich voordoen als asielzoekers Europa proberen binnen te dringen om aanslagen te plegen. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde daarmee op berichtgeving van Bild am Sonntag. De Duitse krant meldde op basis van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) plannen zou hebben om terroristen als asielzoekers naar Europa te sturen.

Volgens Opstelten wijst de berichtgeving van Bild op een 'mogelijk scenario'. "Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen, ik herhaal geen concrete aanwijzingen dat IS of andere jihadistische organisaties misbruik maken van de vluchtelingenstroom."

De minister baseert zich op informatie die door de Nederlandse inlichtingendiensten in samenwerking met andere diensten is verkregen. Hij stelde dat alle maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat 'asielterroristen' naar Nederland komen. "En als het zich wel voordoet kunnen we daar ook maatregelen tegen nemen. Wij hebben een goed beleid."

Opstelten zei verder niets te zien in een voorstel van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf om 'de grenzen te sluiten en geen asielzoeker meer toe te laten'. Wel zei hij toe de Kamer een brief te sturen over de screening van asielzoekers die Nederland binnenkomen en hoe asielaanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden opgenomen.

In het kort zei hij daarvoor alvast dat binnen de IND een meldstructuur bestaat waardoor vreemdelingen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid eruit worden gepikt. "Er wordt continu geïnvesteerd in veiligheidsbewustzijn, zowel onder medewerkers als de directie."