SP krabbelt weer wat op in zetelpeiling

De SP is aan het herstellen van de terugval door de algemene beschouwingen. De partij van Emile Roemer wint deze week in de zetelpeiling van Maurice de Hond twee zetels. Twee weken geleden leverde de partij er nog drie in doordat Roemer op de dagen na Prinsjesdag geen goede beurt maakte in de Tweede Kamer.

De SP staat in de peiling nu op negentien zetels, vier meer dan de partij er daadwerkelijk in de Tweede Kamer heeft. De zetelwinst van de SP gaat ten koste van de VVD en 50Plus. Beide partijen leveren een zetel in. Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling. De VVD blijft met 28 zetels de grootste partij, gevolgd door de PVV en het CDA met beide 23 zetels.

De Hond vroeg kiezers ook wie bij de volgende verkiezingen de lijsttrekker voor de VVD zou moeten worden. De positie van Mark Rutte is zowel onder de VVD-kiezers als onder kiezers van andere partijen sterk. Van de VVD-kiezers ziet 57 procent Rutte het liefst de lijst trekken. Van alle kiezers bij elkaar is dat percentage 41.

Negen procent ziet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra het liefst als lijsttrekker. De naam van Zijlstra staat al een tijdje op het lijstje van mogelijke opvolgers. Ook minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers staat erop.

Zijlstra zei twee weken geleden dat hij beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap mocht Rutte zich niet meer beschikbaar stellen. Als Rutte dat inderdaad niet doet, is Zijlstra met 24 procent populairder dan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (18 procent).

Bij de PvdA vinden de meeste kiezers minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher de meest geschikte lijsttrekker. 33 procent ziet hem het liefst de lijst trekken. PvdA-leider Diederik Samsom doet met met elf procent een stuk slechter. Ook onder PvdA-kiezers is Asscher veel populairder.